Отидете към основна версия

3 628 8

ЕК планира въвеждането на данък върху керосина

  • керосин-
  • авиация-
  • данък-
  • ек

Целта е да се намали изхвърлянето на CO2

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Данък в размер на 0.33 EUR за литър керосин ще позволи да се намали с 10% изхвърлянето на CO2 в атмосферата се посочва в изследване проведено по поръчка на Европейската комисия (ЕК). Освен това в изследването се препоръчва въвеждането на подобен данък, особено като се има предвид, че в момента привържениците на въвеждането му разполагат с реални аргументи. Така например, във Франция той ще позволи да се намалят парниковите газове във въздушния транспорт с 9%. Това е еквивалент на преустановяването движението на 850 000 автомобила по френските пътища. Въвеждането на данъка във Франция ще допринесе за нови 3.5 млрд. EUR в хазната.

Дългосрочните прогнози сочат, че към 2037 г. в света със самолети ще се превозват 8.2 млрд. души срещу 4.1 млрд. души през 2017 г. Към днешна дата на европейско ниво въздушният транспорт съставлява едва 3% от изхвърлените парникови газове.

Въвеждането на данъка неминуемо ще се отрази и върху повишаване цените на самолетните билети, което ще доведе до отлив на клиенти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини