Отидете към основна версия

1 716 11

С 218 млн. лв. обновяват градския транспорт на София

  • софия-
  • градски транспорт

Столичният автотранспорт пък кандидатства и по проект, за да бъде направен анализ на автопарка

Столичната община кандидатства за 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да купи нови возила за градския транспорт. Това ще стане ако общинският съвет одобри в четвъртък предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова. Идеята е със сумата от ОП "Околна среда" общината, "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" да купят новите превозни средства, за да се повиши качеството на въздуха в София, отбелязва в. „Труд“.

С около 30 млн. лв. общината ще поръча 52 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по маршрути за довеждане на пътници до метрото и трамвайните спирки. Купуват с около 39 млн. лв. 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят стари дизелови автобуси. За 40 млн. лв. ще доставят 30 нови тролея, които да сменят старите по линии № 6,7 и 11. Реконструират за 9 млн. лв. 3 токоизправителни станции. С над 97 млн. лв. купуват 25 нови трамвая, за да ги пуснат по линии № 4 и 18. Те ще допълнят и мотриси по линия №5.

Столичният автотранспорт пък кандидатства и по проект, за да бъде направен анализ на автопарка, съобразно ориентирането към нулеви вредни емисии. Кандидатстването ще се осъществи, ако Столичният общински съвет го одобри на сесията си в четвъртък. "Проектът е с размер до 500 хил. евро, като 90% се финансират от Европейската инвестиционна банка. Този анализ ще покаже какви инвестиции в автотранспорта трябва да се донаправят, за да бъде на световно ниво. Смело можем да кажем, че като подвижен състав нивото е над средното за Европейския съюз", обясни пред „Труд" общинският съветник Зафир Зарков.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини