Last news in Fakti

10 Юли, 2019 22:30 1 713 11

С 218 млн. лв. обновяват градския транспорт на София

  • софия-
  • градски транспорт

Столичният автотранспорт пък кандидатства и по проект, за да бъде направен анализ на автопарка

С 218 млн. лв. обновяват градския транспорт на София - 1

Столичната община кандидатства за 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да купи нови возила за градския транспорт. Това ще стане ако общинският съвет одобри в четвъртък предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова. Идеята е със сумата от ОП "Околна среда" общината, "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" да купят новите превозни средства, за да се повиши качеството на въздуха в София, отбелязва в. „Труд“.

С около 30 млн. лв. общината ще поръча 52 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по маршрути за довеждане на пътници до метрото и трамвайните спирки. Купуват с около 39 млн. лв. 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят стари дизелови автобуси. За 40 млн. лв. ще доставят 30 нови тролея, които да сменят старите по линии № 6,7 и 11. Реконструират за 9 млн. лв. 3 токоизправителни станции. С над 97 млн. лв. купуват 25 нови трамвая, за да ги пуснат по линии № 4 и 18. Те ще допълнят и мотриси по линия №5.

Столичният автотранспорт пък кандидатства и по проект, за да бъде направен анализ на автопарка, съобразно ориентирането към нулеви вредни емисии. Кандидатстването ще се осъществи, ако Столичният общински съвет го одобри на сесията си в четвъртък. "Проектът е с размер до 500 хил. евро, като 90% се финансират от Европейската инвестиционна банка. Този анализ ще покаже какви инвестиции в автотранспорта трябва да се донаправят, за да бъде на световно ниво. Смело можем да кажем, че като подвижен състав нивото е над средното за Европейския съюз", обясни пред „Труд" общинският съветник Зафир Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    19 4 Отговор
    Само така , ако може по 10 милиона еди елекробус да се вземе .Па ако може и да лети.
    А след изборите , билетчето 2.50 лева .Инфлация , кво да прайш

    Коментиран от #10

  • 2 БРАВО

    13 4 Отговор
    Тази столична администрация трябва да си замине възможно най - скоро ! Тия неадекватници трошат фондове , кредити и общинска пара без всякакъв адекватен надзор . Фандъчето просто не знае , как да си подбере адекватни и квалифицирани професионалисти , което е пълен позор за нея .

    Коментиран от #4

  • 3 дааа

    8 3 Отговор
    И кво разправяте всички идвали в София еми ще идват,всички пари се прахосват там.
  • 4 onq s konq

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО":

    Чакай малко с изцепките си относно Фандъкова:"НЕ ЗНАЕ как да си подбира адекватни и квалифицирани професионалисти",или НЕ Й СЕ ПОЗВОЛЯВА от Квотата на Партиите в Общинския съвет и НАЙ-ВЕЧЕ ОТ тия на БСП?А думите ти че "това е пълен позор за нея" ...просто ги игнорирам приемайки че си "емоционално превъзбуден":)

    Коментиран от #8

  • 5 Евроатлантическите ценности са при нас!

    12 1 Отговор
    Алчност и простия - това е проблем и на Фандъкова, и на Борисов, и на Станишев и т.н.
  • 6 Санчо

    10 2 Отговор
    Якоооо. Двеста нови милионери. Забогатяваме братя и сестри. Тез дето ровят в боклука да го духат. Ааа и да си плащат глобите по 1000 лв. както дупедатите гласуваха, че е престьпление. Не гласуваха за криминализиране за неплащане на заплати обаче. И убиха туризма. И геги скапани , тва значи поне 2000 млади хора да се разкарат от вонящият ви обсек.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 пълни

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Глупости! Тя си избира най-добрите... бушони.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СофиСофив

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "бл.134 в Зап. парк":

    Фандъкова, опашата л ъ ж к и н я
  • 11 Morgoth

    1 0 Отговор
    Хубаво е да има нови и удобни автобуси, само че по-важно е да са много, защото колкото и да са хубави, ако чакаш по 20 мин за тях ще се качиш на колата. А за околната среда лятото е добър сезон, но на зима като запалят пак печките никакви електробуси няма да ни отърват.