Отидете към основна версия

14 588 47

Заведенията към властта: Не ни помагате, поне не ни унижавайте

  • баз-
  • ресторанти-
  • държава

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи

Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Българската асоциация на заведенията e разочарована от публичното неглижиране на бранша през последните дни. Това става ясно от официална позиция на организацията.

Ресторантьорите са категорични, че не е редно да бъдат унижавани и противопоставяни на други сектори от българската икономика от синдикални лидери и висши представители на държавата. Становището им е по повод изказване на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, че организацията на ресторантьорския и хотелиерския бизнес не е толкова сложна, колкото тази на промишлените предприятия.

От Асоциацията определят като недопустимо подобно разделение, изречено от човек, чието призвание е да защитава правата на работниците.

Те изразяват и несъгласие с думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров, че ресторантьорският бранш ще се възстанови най-бързо от кризата, както и с тези на на вицепремиера Томислав Дончев, че от бранша не се очаква да задържи персонала си, а да го наеме отново, когато получи възможност да работи. Според тях това е доказателство, че няма работещи икономически мерки за техния бранш.

От БАЗ считат за манипулативни и твърденията на от министъра на туризма Николина Ангелкова, че "над 48% от работещите в хотелиерството и ресторантьорството у нас вече са се възползвали от мярката 60/40.

Те подчертават, че не са търсили помощ от държавата за плащане на кредити и наеми, а подкрепа да задържат служителите си по време на карантината.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи, изтъкват от БАЗ. Те допълват, че не усещат никаква подкрепа от страна на държавата, поради което настроенията сред браншовите организации стават все по-остри.

От Асоциацията заявяват, че след здравната ще настъпи и икономическата криза и тогава ще стане ясно колко сектори от българската икономика са обвързани с техния бранш, който в момента по техни думи е неглижиран и подценяван.

След като в момента не можете да ни помогнете, поне не ни унижавайте, призовават от БАЗ.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 59 гласа.

Свързани новини