Last news in Fakti

24 Януари, 2024 16:21 3 056 5

Проблемът между бизнеса и държавата в Германия се задълбочава още повече

  • германия-
  • икономика-
  • държава-
  • бизнес-
  • доверие

Доверието на предприемачите е критично ниско

Проблемът между бизнеса и държавата в Германия се задълбочава още повече - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германските компании са загубили доверие във федералните власти и са разочаровани от тяхната икономическа политика. "Компаниите загубиха доверие в правителството. Нищо не се случва просто така“, каза ръководителят на Федералната асоциация на германските работодатели (BDA) Райнер Дюлгер.

Според Дюлгер Германия в ЕС все повече се превръща в спирачка за икономическото развитие. Той се оплака от прекомерната бюрокрация, високата данъчна тежест върху компаниите, липсата на сигурност при планирането и недостатъчните инвестиции в германската икономика.

„И така все повече разбирам някои ядосани граждани, а ние, работодателите, сме разочаровани“, каза експертът, призовавайки властите да превърнат укрепването на конкурентоспособността на Германия като икономическа платформа в политически приоритет.

Германската икономика сега е в сериозна криза. БВП на страната е намалял с 0,3% през 2023 г. спрямо година по-рано и страната е завършила годината в рецесия. Федералната статистическа служба на Германия отбеляза спад в покупателната способност на населението през миналата година поради факта, че потребителските цени се повишиха и много германци бяха принудени да спестяват. Средногодишната инфлация по предварителни данни е 5,9%.

Много експерти предупреждават, че и през 2024 г. едва ли се очаква бързо възстановяване на германската икономика. Изследователските институти понижиха прогнозите си за ръста на БВП за 2024 г., като очакваха увеличение от по-малко от 1%.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    43 1 Отговор
    Санкциите работят и то много добре! Поклон
  • 2 Шопендар

    40 1 Отговор
    Германското правителство е подложено на унищожителна критика от опозицията,според която това е най зловредното след меркел
  • 3 Баш софиянец

    43 2 Отговор
    Е, сега може би ще разберете българите как се чувстваме с измислиците на бюрокрацията от години. И за мигрантите се оказахме прави, и за санкциите и за вой ната в укр (за това че искахме преговори за мир и неутралитет). И за ковид-ваксините се оказахме прави и за още много други неща. Крайно време е да спрат да се мислят за винаги умни.
  • 4 Мнение

    31 3 Отговор
    И при вас окупаторът да взриви главният северен газопровод, и вие ще изгубите доверието в правителството, което дори не възропта срещу това фашистко мюриканско действие!

    Когато окупаторът има по-голяма армия на ваша територия от вашата, а политиците ви му се кланят безусловно, такава система се нарича робска!!!
  • 5 Запознат

    15 2 Отговор
    Германия ако продължава по този наивен начин ще катастрофира зрелищно. Мигрантите работят нискоквалифициран труд, работят по 3 или 4 часа и си надписват по 9ч. Работен ден. Имам познато семейство ,мъжът българин ,жената германка имат две дъщери . Младите записват и завършват више образование без перспектива за да живеят на помощи ,майката е вече 24г. На борсата и когато миналата година я подгониха властите тя си счупи кракът сама за да е пок на помощи. Това га знам от моя приятел който живее 25години с тази жена. Германия е в катастрофа която се маскира от политиците.