Last news in Fakti

18 Април, 2023 14:11 2 599 15

НАП: Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията

  • печалба-
  • ресторанти-
  • бар-
  • заведения-
  • оборот

Това показват данните от НАП

НАП: Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията - 1
Снимка: БГНЕС

Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията, показват данни на Националната агенция за приходите. Това се дължи на значително увеличение на оборотите на заведенията след вдигане на цените, както и на намалената ставка на ДДС.

Декларираният от ресторантите корпоративен данък за 2021 г. е 42,6 млн. лв., което е с 125%, или над два пъти повече спрямо дължимите 18,9 млн. лв. данък върху печалбата за 2019 г., последната година преди пандемията от Covid-19. Данни за печалбата на ресторантите за цялата 2022 г. все още няма, защото крайният срок за подаване на годишните декларации от фирмите за дължимия корпоративен данък е до 30 юни.

Но направените от ресторантите авансови вноски за корпоративния данък за 2022 г., които се правят на база очакваната печалба, показват, че това е била една още по-успешна година спрямо предходната 2021 г. Декларираните авансови месечни вноски на корпоративния данък от ресторантите и заведенията за бързо хранене през последната година преди пандемията са 5,4 млн. лв., а авансовите тримесечни вноски са в размер на 3,8 млн. лв. През 2021 г. авансовите месечни вноски на корпоративния данък нарастват до 6,2 млн. лв., а при тримесечните вноски увеличението е още по-голямо – до 6,4 млн. лв. За 2022 г. декларираните авансови месечни вноски на корпоративния данък са в размер на 8,6 млн. лв., което е с близо 60 на сто повече спрямо годината преди пандемията. А авансовите тримесечни вноски са 11,8 млн. лв., което е над три пъти повече спрямо предкризисната 2019 г.

Оказва се, че ресторантьорският бизнес се развива изключително добре през последните две години. Не всеки бизнес може да се похвали с два-три пъти увеличение на печалбата. Авансови вноски за корпоративния данък въобще не правят фирми, които имат малък оборот в размер под 300 хил. лв. за годината преди предходната. Авансови ежемесечни вноски правят фирмите с оборот над 3 млн. лв. за годината преди предходната, а на тримесечни авансови вноски са фирмите с оборот между 300 хил. и 3 млн. лв. Оказва се, че именно при ресторантите с оборот между 300 хил. лв. и 3 млн. лв. има най-голям ръст на печалбата през последните две години.

Тези отлични финансови резултати ресторантите са постигнали благодарение на увеличение на оборота и намалената ставка на ДДС. Общият размер на облагаемия с ДДС оборот на ресторантите и заведенията за бързо хранене през 2019 г. е 2,222 млрд. лв., показват данни на НАП. През 2020 г. заради пандемията и затварянията на бизнеси има спад на оборотите. Но през 2021 г. оборотът на ресторантите нараства с 16% спрямо предкризисната 2019 г. и достига 2,58 млрд. лв. За 2022 г. оборотът на ресторантите вече е 3,584 млрд. лв., което е ръст с 61% спрямо последната година преди пандемията.

Основната причина за по-високия оборот на ресторантите е поскъпването на предлаганите храни и напитки. Заради високата инфлация много хора ограничиха посещенията в ресторанти. Но когато отидат в заведение се налага да платят доста по-голяма сума за поръчваните салати, основни ястия и десерти. Оказва се, че с по-високите цени и по-ниската ставка на ДДС за ресторантите остава много по-голяма печалба спрямо годините преди пандемията. За ръста на печалбите допринасят и компенсациите заради високите цени на тока, които дават на всички фирми.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    33 5 Отговор
    Чудесна новина. Българинът има пари. Върнете ставката на ДДС както си беше 20%.

    Коментиран от #9

  • 3 нали

    10 0 Отговор
    нали ги беха затворили по време на пандемията. 0 х 2 = 0
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами

    30 0 Отговор
    Нормално! Голям рев беше от бега Али и сега ползват привилегии,а пък вдигнаха цените до небесата ! Бяло вино ,цена в магазин , А не от склад 8-9 лева в кръчма средна ръка 35-40 лв. Ракия ,между 40 и 100 лв литър! Варени картофи или зелена салата 10-12 лв.
  • 6 Последния Софиянец

    3 19 Отговор
    Тези не правят разлика между оборот и печалба.Печалбата я изяде инфлацията.
  • 7 На Шпецофф шпека

    12 0 Отговор
    Ами щавете ги до кръв, бе! Пак ли да се връщам от Дубай, че да ви уча?!
  • 8 УРА,,УРА

    32 0 Отговор
    Махнете им ДДСто върху всичко. Нали е най важно бранша да оцелее. Пък болници, училища, пенсионери и мн. др. да фалират, ако трябва.
  • 9 Пешо

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    уф да ги ожалиш...... дайте им помощи на Алибегов примата..махнете им всички данъци...
  • 10 Фреш

    18 0 Отговор
    Нещо за ДДС да кажете, с кръчмите е така, няма касов бон, няма контрол - все мутри!!!
  • 11 тикви продажни

    13 0 Отговор
    Колко данъци плащат?
  • 12 Мдааа....

    2 6 Отговор
    Пълни глупости.Явно говорим за София,Пловдив...Драскач отиди в Сливен,Ямбол,и др градове под 100000 човека.Комик.
  • 13 171717

    1 0 Отговор
    БРАВО !!!!!!!!!!!!
  • 14 Лекувам наркозависимост

    10 0 Отговор
    Ко няма , обедно меню шницел с 5 резенчета краставица и 4 резена домат с едно безалкохолно е 20 лв. Тва в Океана , Сливен ..... И някъв сухар крещи на сервитьорките за щяло и нещяло.... Ама после хора нямало , ама пари нямало..... Селтаци п.ости
  • 15 Васил

    0 2 Отговор
    Тази печалба май излиза, че е 1,65% от оборота (42,6 млн.лв./2580 млн.лв.). Не ми се струва толкова добра, колкото внушава заглавието. Доходност от 1,65% в условията на инфлация си е чиста загуба и е недостойна за който и да е инвеститор.