Отидете към основна версия

7 415 41

Източните Родопи се отказват от тютюна

  • тютюн-
  • източни родопи

Традиционната селскостопанска култура е заменена с гурбет в чужбина

Снимка: БГНЕС

Цели села в Източните Родопи се отказват от тютюна. Една от причините са ниските изкупни цени. Земеделските служби в района отчитат изключително слаб интерес към залагане на новата реколта. Подадените до момента заявления за регистрация от цялата област Кърджали са едва стотина. Традиционната селскостопанска култура е заменена с гурбет в чужбина, коментира БНР.

Преди години в джебелското село Припек е кипял живот. Това личи от големите спретнати къщи, накацали по склоновете. Сега повечето млади хора са в чужбина или във вътрешността на страната. Тук няма работа, казват местните хора. За жените отварят по някой цех, но мъжете, младежта се насочват към работа извън страната, най-вече в строителството, разказва жител на селото.

„Трябва да се създаде на младите хора работа, иначе ще се обезлюди селото.“

Дори традиционният за района поминък – тютюнът, вече не се търси. Никой от останалите в селото не иска да отглежда тази култура. За поредна година край Припек няма да бъде засят и един декар с тютюн.

„Вече от доста години в Припек никой не сее тютюн“, потвърждава и кметът Стефан Джуванов. „Никой вече от младото поколение не се занимава с тютюн. Преди години почти във всяка къща имаше, сееха тогава хората.“

Ситуацията е подобна и в други населени места в област Кърджали. От години се регистрира намаляване на броя на тютюнопроизводителите. Сега едва стотина са подадените до момента заявления за отглеждане на тютюн от новата реколта. В областната дирекция „Земеделие“ отчитат изключително слаб интерес от страна на стопаните.

„Към днешна дата кампанията върви слабо“, отбелязва Йорданка Гочева, която оглавява дирекцията. „До момента са подадени 96 заявления за регистрация и то само в 4 от седемте общини на областта. Тези 96 заявления са само 11% спрямо подадените за 2020 година.“

Като засети площи това се равнява на 12.5% спрямо изминалата година.

Гочева призова стопаните да побързат с регистрацията и да не чакат последния срок 31 март, въпреки че той може да бъде удължен. Според нея една от причините за слабия интерес е, че част от фермерите не могат да представят документ за обработваемата земя.

Много от тютюнопроизводителите не разполагат с такива документи, защото отглеждат тютюна на общински имоти. „Да кажем, на 50 декара отглеждат 4-5 човека. В този имот не може да се извърши делба и всеки да се сдобие с правното основание за тези десет декара“, поясни Йорданка Гочева.

Няма кой да се регистрира като тютюнопроизводител, казват в джебелското село Припек. И причината не са само ниските изкупни цени.

Все пак хората от Припек имат надежда, че производството на тютюн може да се възроди, ако цените на суровината са други.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.

Свързани новини