Last news in Fakti

11 Декември, 2021 23:00 3 553 6

Ниските изкупни цени на тютюна блокират продажбите

  • тютюн-
  • родопи

Кметовете не изключват да се стигне и до протести, ако изкупните цени не се повишат

Ниските изкупни цени на тютюна блокират продажбите - 1
Снимка: БГНЕС

Ниски изкупни цени и недоволни стопани белязаха началото на тазгодишната изкупна кампания на тютюна в Източните Родопи, съобщи БНР.

В момента в района на Кирково средната цена за килограм продукция е малко над 8 лева, което според производителите е твърде ниска.

Някои са отказали да предават суровината, докато на пазара не излязат и други изкупвателни фирми. Производството на тютюн в Кирково с годините спада освен зарази ниските изкупни цени, но и заради липсата на държавни дотации и несигурността на пазара.

Има лек ръст в броя на стопаните, но броят им е далеч от добрите години, в които общината е била най-големият производител на ориенталски тютюн. В момента не повече от 500 души отглеждат тютюн, а 4 са фирмите, които изкупуват продукция в района. Само една обаче излиза на пазара с цена около 8 лв. за кг. И производителите очакват и другите фирми да се явят на пазара. И така цената на тютюна да се повиши.

Не по малко от 2- 3 тона е произвел всеки стопанин, които са герои в тези трудни условия, смятат от местната власт в района на Кирково.

Според кметовете от региона цена под 10 лв./кг. е подигравка с труда на стопаните, след като всичко е поскъпнало в държавата.

Производителите освен това казват, че качеството на тютюна тази година е много високо заради сушата.

Кметовете не изключват да се стигне и до протести, ако изкупните цени не се повишат.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    3 0 Отговор
    Ниски изкупни цени , ама цената на тютюна , нихоя .
  • 2 Пушенето е вредно

    7 4 Отговор
    В някои държави от 1 януари 2022, забраняват продажбата на цигари със закон!

    Коментиран от #4

  • 3 Даа

    20 1 Отговор
    Бизнесмена шиши закри основния изкупвач. Супер печеливша фабрика,каква беше схемата да я зикрият и да оставят хиляди специалисти без работа?
  • 4 Чел , недочел

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пушенето е вредно":

    Чел си нещо , ама не си дочел ...
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    10 2 Отговор
    Питайте ДПС по въпроса!
    Все пак за тях гласувате!
  • 6 Bmw

    6 4 Отговор
    Ниска ще е , то даже 8 лв е висока цена.Първо пишете глупости , в бг се купува само 3то качество тютюн(дори и 1во качество се води 3то) който далеч не е 8лв а е 3-4лв.Мн добре знаем ,че.закона пази зорко този гнусен бизнес за милиони ,който всеки ден трови хиляди хора по света.А колко от вас знаят ,че именно тютюневия дим е 2рия най-голям замърсител на въздуха в света.Какво ще кажете за това ,че всички коли по света замърсяват по малко от тютюнджийте,но мерки за това не се взимат но иначе се вдигат всяка година евростандартите и с кола по центъра на сф не.А кога пушачите ще си пушат умрелите цигари извън града.Скоро не , нали дават по 10лв на ден за цигари.А и парите отиват при мутри с добри адвокати.