Отидете към основна версия

3 676 15

Исторически рекорд между Китай и Русия

  • русия-
  • китай-
  • газ-
  • доставки-
  • рекорд

Доставките на природен газ и въглища от Руската федерация в Китай за август възлизат на 409,37 млн. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Доставките на природен газ и въглища от Русия в Китай през август 2022 г. поставиха исторически рекорд. „През август Китай е внесъл природен газ от Руската федерация на обща стойност 409,37 млн. USD. Тази цифра е най-високата поне от януари 2017 г., максималният наличен период за наблюдение за китайските митници“, съобщи руското посолство в Пекин в Telegram, позовавайки се на данни от Главната митническа администрация на Китай.

Износът на въглища през август също достигна най-високата стойност за последните 5 години - 8,542 млн. тона. Спрямо юли доставките се увеличават с 15%, а на годишна база ръстът е 57%. Очаква се в най-скоро време обемът на търговията с Китай да достигне 200 млрд. USD

След началото на руската спецоперация за демилитаризация и денацификация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. Така Европейският съюз вече прие седем пакета от ограничителни мерки, включително ембарго върху въглищата и петрола. Страните от G7 също се съгласиха да наложат таван на цените на руския петрол.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.

Свързани новини