Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Септември, 2022 07:37 2 456 7

Кой сключва „тайни сделки“ с руски диаманти

  • диаманти-
  • русия-
  • белгия-
  • индия

Те са реализирани с Белгия и Индия, независимо от ембаргото наложено от Запада на Руската федерация

Кой сключва „тайни сделки“ с руски диаманти - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Няколко компании от Белгия и Индия продължават да купуват диаманти от Русия, въпреки "военната спецоперация" в Украйна и западните санкции, наложени на руската "Алроса" - най-големият производител на диаманти в света, пише Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Според агенцията около 10 компании сключват "тайни сделки" за закупуване на скъпоценни камъни за "стотици милиони долари". Най-големите купувачи на руски диаманти според събеседниците на агенцията са индийските Kiran Gems и Shree Ramkrishna Exports Pvt. Техни представители не са отговорили на запитванията на Bloomberg за коментар на темата.

Още новини от Украйна

Предполага се, че след шлифоване и полиране руските скъпоценни камъни се изпращат в Китай, Япония и Индия, които все още не са се отказали от руското производство и заедно отговарят за около 30% от световното търсене на полирани диаманти. Проследяването на движението на диамантите обаче е почти невъзможно, така че е много вероятно камъните от Русия да попаднат на западните пазари, посочва Bloomberg.

Някои големи европейски марки дори са поискали от основния конкурент на Alrosa – британската De Beers, да увеличи продажбите на доставчици, на които има доверие. Диамантената компания се е опитала да направи това, но няма достатъчно резерви, за да покрие търсенето. Представители на Alrosa и De Beers отказаха коментар.

САЩ, Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции срещу руската диамантена индустрия през март, като забраниха вноса на всички видове руски диаманти, с изключение на индустриалните. Alrosa също попадна под ограниченията: от началото на март беше забранено набирането на капитал чрез издаване на акции и облигации в САЩ, а изпълнителният директор на компанията Сергей Иванов попадна под ограниченията. През април САЩ разшириха санкциите срещу Alrosa, блокирайки американските активи на компанията.

След това повечето европейски и близкоизточни банки отказаха да финансират транзакции за закупуване на продукти на Alrosa, но няколко индийски банки продължиха да извършват транзакции в други валути - предимно в евро и рупии, припомня Bloomberg. На този фон самата Alrosa започна да предлага на купувачите по-изгодни условия, например възможността самостоятелно да избират кои диаманти да включат във всяка доставка, но запази предишната си ценова политика.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навсякъде има аморални

    6 17 Отговор
    6oклyци лишени от ценностна система
  • 2 Диамантената ръка

    10 2 Отговор
    Как кой, индийците, китайците и евреите.
  • 3 Браво !

    26 0 Отговор
    "САЩ, Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции срещу руската диамантена индустрия през март, като забраниха вноса на всички видове руски диаманти, с изключение на индустриалните."
    Това се нарича Гьонсурат!
  • 4 Пич

    16 0 Отговор
    Бизнеса не търпи ктетени , за разлика от политиката !!!
  • 5 Копипасте

    6 0 Отговор
    Направили са нещо като сухия режим в Щатите преди има/няма 100 години! Колкото са успели със сухия режим да откажат американците от пукницата навремето - толкова ще успеят и със санкциите! Само сменят пътеката с друга пътека и печелят други! Кучетата лаят - кервана си върви!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.