Отидете към основна версия

1 024 6

Германия планира данък от 33% върху свръхпечалбите на петролните, въгледобивните и газовите компании

  • германия-
  • газ-
  • петрол-
  • данък-
  • олаф шолц

Планираният данък е различен от този, за който Берлин съобщи вчера и който ще се прилага за облагане на свръхпечалбите, които са получени при продажбата на електроенергия след 1 септември 2022 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Германия планира да въведе специален данък, чрез които да събира по 33 процента от свръхпечалбите на петролните, въгледобивните и газовите компании, което може да донесе на хазната между 1 и 3 милиарда евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от финансовото министерство в Берлин.

"Данъкът, наречен "Принос за облекчаване на енергийната криза в ЕС" би засегнал малък, "двуцифрен", брой компании, като ще бъде налаган върху печалбите им за 2022 г. и 2023 г. Той би трябвало да влезе в сила до края на годината", са уточнили източниците на агенцията.

Германия води преговори за налагането на този данък в целия Европейски съюз и е разгледала няколко начина за прилагането му. Избраният финансов "инструмент" създава най-малко рискове от правна гледна точка, добавят източниците на Ройтерс.

Новият данък ще засегне петролните, въгледобивните и газовите компании, както и петролните рафинерии, чиито печалби за тази и следващата година са по-високи с 20 процента или повече от средното им равнище за периода 2018-2021 г., показва проектодокумент на финансовото министерство, видян от Ройтерс.

Планираният данък е различен от този, за който Германия съобщи вчера и който ще се прилага за облагане на свръхпечалбите, които са получени при продажбата на електроенергия след 1 септември 2022 г. Предвижда се да остане в сила най-малко до юни 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини