Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 21:14 1 017 6

Германия планира данък от 33% върху свръхпечалбите на петролните, въгледобивните и газовите компании

  • германия-
  • газ-
  • петрол-
  • данък-
  • олаф шолц

Планираният данък е различен от този, за който Берлин съобщи вчера и който ще се прилага за облагане на свръхпечалбите, които са получени при продажбата на електроенергия след 1 септември 2022 година

Германия планира данък от 33% върху свръхпечалбите на петролните, въгледобивните и газовите компании - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Германия планира да въведе специален данък, чрез които да събира по 33 процента от свръхпечалбите на петролните, въгледобивните и газовите компании, което може да донесе на хазната между 1 и 3 милиарда евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от финансовото министерство в Берлин.

"Данъкът, наречен "Принос за облекчаване на енергийната криза в ЕС" би засегнал малък, "двуцифрен", брой компании, като ще бъде налаган върху печалбите им за 2022 г. и 2023 г. Той би трябвало да влезе в сила до края на годината", са уточнили източниците на агенцията.

Германия води преговори за налагането на този данък в целия Европейски съюз и е разгледала няколко начина за прилагането му. Избраният финансов "инструмент" създава най-малко рискове от правна гледна точка, добавят източниците на Ройтерс.

Новият данък ще засегне петролните, въгледобивните и газовите компании, както и петролните рафинерии, чиито печалби за тази и следващата година са по-високи с 20 процента или повече от средното им равнище за периода 2018-2021 г., показва проектодокумент на финансовото министерство, видян от Ройтерс.

Планираният данък е различен от този, за който Германия съобщи вчера и който ще се прилага за облагане на свръхпечалбите, които са получени при продажбата на електроенергия след 1 септември 2022 г. Предвижда се да остане в сила най-малко до юни 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Германските лентяи започнаха да действат с болшевишки методи.Експопреиране на експоприятията.
    А Адолф изобщо не си е правил труда да прилага подобни закони,просто е прибрал всичко от евреите ,за което и досега Германия плаща.В момента Руснаците са в ролята на Евреите.Ама пак Германия ще плаща после…..ако я има де!

    Z

    Коментиран от #2

  • 2 Само коментирам :D

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Обичам евроатлантическата "демокрация"








    ;)
  • 3 А у нас

    1 0 Отговор
    кога?
  • 4 Мммда

    2 0 Отговор
    Ми то до сега бяха 50% на 50% ортаци във всяка фирма-50% данък,а сега още 30% какво толкова. Пак, че още не е пълна национализация, вече си приеха редица закони пролетта в тая насока.
  • 5 Одит

    0 0 Отговор
    Как изчислиха, че имат свръхпечалба? По царски, плащаи крепостнико ако не на бесилото!
  • 6 Одит

    0 0 Отговор
    Сетих се защо 33%, толкова трябва да дадт на Украйна!