Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 22:16 1 942 9

Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара

  • газ-
  • газпром-
  • европейска комисия

Европейската комисия предложи вчера в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас

Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако планът на Брюксел за налагане на пределно допустима цената при ключов референтен показател за газа в Европа бъде осъществен, търговците на енергийния пазар ще трябва да предвидят плащания за допълнителни 33 млрд. долара. Това сочат оценките на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от в. "Файненшъл таймс".

Производителите и търговците, които разчитат на нидерландския хъб за газови фючърси TTF, могат да бъдат изправени пред увеличение с 80 процента на плащанията, които правят като застраховка за подсигуряване на сделките си. Такова предупреждение е отправила борсата към Европейската комисия, пише изданието, позовавайки се на записка, до която е получило достъп. Толкова голямо увеличение на гаранционните депозити може "да дестабилизира пазара", допълва борсовата платформа, която управлява фючърсния пазар TTF.

Борсата отказа коментар, отбелязва "Файненшъл таймс".

Гаранционните депозити по суапови и фючърсни договори, използвани от производителите на енергия, вече поскъпнаха двойно тази година, според Европейската централна банка (ЕЦБ). Това принуди много компании да прибягнат до кредитни линии и да извършват повече частни сделки на частно, тъй като гаранционните депозити са по-малки.

ЕС работи по финализирането на плановете за таван за цените на газа на фона на енергийната криза в Европа.

Европейската комисия предложи вчера в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката следва да се използва като последно средство, поясни на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Николета

    25 1 Отговор
    Не купувайте братя европейци . Стойте си на студено . Ние Българите ще възродим производството на печки " циганска любов ". Ще ги изнасяме за вас .
  • 9 Българин

    1 4 Отговор
    Много плакал този руский. Да му дадем една хавлия да обърше сълзите.