25 Ноември, 2022 20:35 4 869 71

Германия: все повече хора трябва да затягат коланите

  • евро-
  • германия-
  • икономика-
  • студенти

Според Федералната статистическа служба младите хора, които карат професионално обучение, плащат средно 68% от стипендията си само за наем

Германия: все повече хора трябва да затягат коланите - 1
Снимка: Shutterstock

Бедността се разраства в Германия. Две трети от германците признават, че са принудени да икономисват, а 25 на сто от младите хора реално са застрашени от бедност, сочат две нови изследвания.

Криза след криза след криза: две допитвания показват, че германците, особено младите, са застрашени от тревожната икономическа ситуация.

Заради високата инфлация близо две трети от потребителите в Германия гледат да харчат по-малко пари, а други 20% също смятат да затегнат коланите – това са част от резултатите в националното представително допитване, проведено от Централата на потребителите.

Повечето хора икономисват, като купуват по-евтини храни и по-малко дрехи, изобщо – като ограничават консумацията си. Около една трета посочват, че по-рядко се качват на колата или на самолет.

Когато става дума за коли и самолети: освен че икономисват, три четвърти от германските потребители са готови да консумират по-малко с цел опазване на климата. Мнозинството потребители в Германия е готово да износва по-дълго старите дрехи, да купува енергоспестяващи електроуреди и да дава стари уреди на поправка, вместо да купува нови. Хората настояват производителите да обозначават всеки нов електроуред с информации за очакваната дълготрайност, например: перална машина - 12 години, прахосмукачка и телевизор - 10 години, мобилен телефон - 5 години.

Една четвърт от младите са застрашени от бедност

В коалиционния договор на сегашното правителство в Берлин изрично е записано, че в името на опазването на климата потребителите имат „право на поправка". Тъй че, особено във времена на затегнати колани, политиката и производителите трябва да вземат проблема съвсем насериозно.

Още повече, че част от хората в Германия все по-реално са заплашени от бедност. Това се отнася до 25% от младите хора под 25-годишна възраст, сочи последният „Монитор на младежката бедност в Германия", подготвен от една социална структура на Католическата църква. Най-често към бедност се свличат деца и младежи от многодетни семейства (с повече от три деца), от домакинства със самотен родител или от фамилии, които се издържат благодарение на социални помощи. Щефан Отерсбах, един от авторите на въпросното изследване, казва пред агенция ЕПД: „В сегашните условия 68% от младите хора се опасяват, че ще трябва да живеят в бедност със своите семейства, че няма да могат да си позволят собствен покрив над главата и самостоятелна издръжка."

Не става дума обаче само за номинално безпаричие. Отерсбах с тревога говори и за „дигиталната бедност", в която изпадат част от младите хора. Особено по време на пандемичните ограничения и дистанционното образование онези от тях, които нямаха достъп до бърз интернет и до модерни компютри, допълнително изостанаха в образованието. Да не говорим, че младите хора от по-бедни семейства невинаги могат да си позволят и добро образование или професионална квалификация – просто защото нямат пари да се издържат и да плащат за квартира далеч от родния си дом.

Германия си реже клона?

Според Федералната статистическа служба младите хора, които карат професионално обучение, плащат средно 68% от стипендията си само за наем. Не случайно застрашените от бедност млади хора по определение навлизат в професионалния живот от по-лоши стартови позиции. Икономистът и публицист Морис Хьофген коментира този факт така: „Най-глупавото нещо, което може да стори едно застаряващо общество, е да остави младежта на произвола на съдбата. Така ние режем клона, на който седим!"

В същото време комбинацията от криза и рекордна инфлация в Германия не оставят много излишни пари нито в семейните, нито в държавния бюджет, с които да се подпомогнат нуждаещите се.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коланите

    33 7 Отговор
    ... и да отпускат сфинктеpите!
  • 2 Последния Софиянец

    47 7 Отговор
    А по нашите граници тълпи балъци плащат хиляди евро да ги заведат в Германия.

    Коментиран от #8, #11

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 3 Отговор
    И в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ е ТАКА
  • 4 честен ционист

    21 4 Отговор
    Немчура има опит в затягането.

    Коментиран от #21

  • 5 БОЛШЕВИК

    45 2 Отговор
    Обръща се палачинката, рахата и на най-богатите ще бъде нарушен, ще има едно осъзнаване и на средните класи, което може да доведе и до революция.
  • 6 КРЕЗ

    37 2 Отговор
    ТЪРСЯ ДВЕ ГЕРМАНКИ ЗА ДОМАШИ ПОМОШНИЧКИ
  • 7 Владимир Путин

    3 30 Отговор
    Навеждам се и си лапам пишката
  • 8 ЗАКРИВАЙ

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти да не си мислиш че отиват да работят.. Социални помощи брато! В Германия има милиони които живеят само от социални помощи. Да не говорим как германските студентчета живеят от едни помощи дето после не връщат защото не им се работи..

    Коментиран от #17

  • 9 нормално

    52 2 Отговор
    Всяко действие има последици. Кой наложи санкции на Русия? Кой се отказа от евтиния руски газ? Кой предоставяше оръжие за Украйна? Кой обяви Русия за терористична държава? Кой, кой, кой взриви Северен поток? Най-силната европейска икономика се разпада пред очите ни, а с нея и целия Европейски съюз. Ще последва разпада на натото, а ние трябва да мислим не дали да гласуваме с хартиени бюлетини и машини, а как да се спасим в приближаващия апокалипсис.

    Коментиран от #18, #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стариа Софеанец

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ми , това е , щото там е зле , мнооого зле ...

    Коментиран от #13

  • 12 Да, бе

    26 1 Отговор
    Като започнат да затяга коланите около вратовете си, тогава да реват...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    8 27 Отговор
    Искам да съм в Германия и да затягам колана ... С 2500 евра зарплата

    Коментиран от #24, #54

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "ЗАКРИВАЙ":

    ТАКА е малко са ИСТИНСКИТЕ ХОРА които отиват в ЧУЖБИНА да РАБОТЯТ
  • 18 БОЛШЕВИК

    27 2 Отговор

    До коментар #9 от "нормално":

    Напълно вярно! Но самият аз, не очаквах, че ще стане толкова скоро и лесно. Винаги съм бил с убеждението, че тоя капитализъм който ни го наложиха и на нас, няма да кара вечно, но не съм очаквал да се разпадне толкова бързо с едно малко разклащане!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Евроатлантиците, кво ви пука бе!

    28 2 Отговор
    Нали имате "ценности" и банани по магазините?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ха ха хааа

    4 22 Отговор

    До коментар #9 от "нормално":

    Като разпада на долара , отпреди 100 години ... Дрънкате една ѝ съща мелодия на старата балалайка ..🤭😁

    Коментиран от #25, #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хихихи..

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха хааа":

    Не НИЕ,от Запад е Инфото..
  • 26 Риа новости

    3 18 Отговор

    До коментар #24 от "Хихихи..":

    Българите сте лайна

    Коментиран от #29

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор
    В Германия прави впечатление,че не се карат скъпи коли ,като тук!Ако искате да знаете от 1ва ръка как се живее в германия,поканете някой ,който живее постоянно там и си идва тук за да ме види мен,да речем....

    Коментиран от #30

  • 28 Сатана Z

    19 3 Отговор
    С идването на зелените либерал—фашисти на власт,в Германия започва деиндустриализацията.Съвсем скоро 10 немеца ще се борят за едно работно място.На много места местните изучават Турски и Полски език за да са конкурентноспособни в търсенето на някаква работа или поде допълнителна такава.Който е ходил в Германия за кола знае много добре,че рядко ще срещнеш Немец собственик на автокъща.Абе,предстои разделянето на Германия на богати и бедни провинции.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БОЛШЕВИК

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Тука кои карат скъпи коли, че не става ясно?
  • 31 нормално

    19 5 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха хааа":

    Нямам никаква вина, че не виждаш по-далеч от носа си, колкото и дълъг да е той. Процесите са очевидни и само дете със специални образователни потребности не може да види това и да предвиди какъв ще е крайният резултат. А иначе ми е жал за Германия, и за Европа ми е жал, а ние, ние ще оцелеем и ще се изправим на крака, сигурен съм - България ще пребъде, колкото и на някои наши "партньори" това да не им харесва.

    Коментиран от #33, #35, #45

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ха ха хааа

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "нормално":

    Явно си учил в специализирано училище ...Петър Берон , затуй си толко начетен ..
  • 34 Не е вярно

    4 8 Отговор
    На заплата хората не се оплакват и добре си живеят въпреки кризата.

    Коментиран от #67, #69

  • 35 БОЛШЕВИК

    18 1 Отговор

    До коментар #31 от "нормално":

    Няма какво да ти е жал за тия, къде не знаят на какво сме били подложени ние и които техните подлоги и марионетки ни грабеха и нас с помощта на нашите марионетки и подлоги. Важното е да дойде Видов ден и да има разплата с душманите ни!
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 3 Отговор
    В софия и бг е пълно със Скъпи коли произведени в Германия,които там никой не кара!Джиповете там се карат от хората работещи по чистота на реки и корита на реки!там се плаща много по-голям Данък за притежание на джип или мощна кола!В бг е бъкано с много скъпи коли,които рядко ще видиш някъде другаде в европа.

    Коментиран от #44

  • 37 Тръмп

    5 20 Отговор
    Въобще няма да чета статията, защото ми е повече от ясна. Когато на Ханс му се наложи да премести колана си с една дупка по стегнат, в Русия вече масово ще мрат по улиците от глад! И не само в Русия. В С.Корея вече ще ся станали канибали!

    Коментиран от #39

  • 38 Xуйнона Райдър

    21 3 Отговор
    Европеецът с радост търпи лишения, за да страда Путин. Европа никого не е била по-сплотена. В мизерията. И безумието
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 джи пи

    14 0 Отговор
    Алло Факти след 33 години се пенсионирах с 560 лева пенсия Това е истината Пикая ви на бедните в кавички германци
  • 41 Кольо,

    8 2 Отговор
    А нас в БГ-то нищо не ни плаши ни инфлация ни бедност,колите по пътищата родни моловете и хипер маркетите бъкани и количките пълни до горе...
    Ей за това ни трябва една диктатура и по дебела тояга!!!
  • 42 Мдааа

    4 14 Отговор
    Тази статия,води до епичен екстаз поклонниците на тероризиращият невинни режим в RuZZия.
    Така или иначе ще загубите тази война.
    Запада не го мислете.
    Пусто, все още не се е разпаднал,въпреки че пропагандата на РуZZZнацитата го разпада отдавна 😁
    По скоро Матушката ще се разпадне
    Айде със здраве
  • 43 Военнопрестъпника путин

    3 17 Отговор
    Дебилите русофилите от от 44 та предричат как се срива @лошия”запад и “загниваща “Америка ,неграмотните русороби даже не знаят че САЩ Европа и Великобритания издържат целия свят

    Коментиран от #52, #71

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Град Лом

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "нормално":

    Специално за теб , ще разкажа една история ... Та , на пристанището в Лом товарили баржа с фуражна пшеница за братушките от СССР , срещу връщане на пшеница за посев , от братският Союз .. Един от докерите си загубил ошанката .. Познай после какво са намерили в руската баржа , пристигнала в пристанището ?!

    Коментиран от #48

  • 46 електрически Москвич

    5 0 Отговор
    Нищо вий търчете там да миете вецета, богати ши станити.

    Коментиран от #49

  • 47 Вурстланд

    3 1 Отговор
    Унтер алес. Хахах
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Град Лом":

    ОШАНКА ?
  • 49 ха ха хааа

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "електрически Москвич":

    Ето още един виШист и милионер ...🤭😁

    Коментиран от #50

  • 50 електрически Москвич

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "ха ха хааа":

    Нарочно пиша на диалект уе баткааа, чукни пет точки
  • 51 25 процента

    6 1 Отговор
    От младите в нещастна Германия са застрашени от бедност, ако не сте разбрали. Дори сирийците не искат повече да мигрират в Алемания.
  • 52 Малобритания

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Военнопрестъпника путин":

    Едва издържа себе си.
  • 53 Методи

    6 3 Отговор
    Господа "новини" какви са тези "ЛЪЖИ" който пишете колкото и бедна да изкарате ГЕРМАНИЯ за пред нас "БЪЛГАРИТЕ" ПОЛОВИНАТА ОТ МОЙТЕ ПРИЯТЕЛИ БЛИЗКИ РОДНИНИ ЖИВЕЯТ ТАМ ОТ ГОДИНИ И НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ ВЪВ БЪЛГАРИЯ! "ФАКТИ" ЛЪЖЦИ!!!! ПО-БЕДНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ НЯМА!!!?!
  • 54 Асане

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Закъснял си. Тука има достатъчно чалми и фесове които не работят и искат да вземат по 2500 евро

    Коментиран от #56

  • 55 Чонкър

    8 1 Отговор
    Европа беше унищожена от собствените си лидери. Колкото и абсурдно да е това, още по-абсурдно е, че то се представя като борба за демокрация.
  • 56 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #54 от "Асане":

    Миша , а ти какъв го даваш "тук" , сигурно си избегал от мобилизацията ?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Анализатор

    3 2 Отговор
    Луканката в Гермения е по евтина от София а пенсиите са пъти по високи!

    Коментиран от #66

  • 59 Анализатор

    2 2 Отговор
    Ако украинска бежанка запише децата си в германсо училище, получава жилище и работа!
  • 60 Анализатор

    0 2 Отговор
    В източна Германия искат още 120000 бежанци от Украйна.
  • 61 интересно

    4 1 Отговор
    Немците ако са бедни с минимално заплащане от 12 евро и помощи за бедни 500 евро джобни, плюс плащане на квартира, отопление,здравни осигуровки,по евтини хранителни стоки......,нас българите като какви ни водят
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гост

    5 0 Отговор
    Една лт най чистите държави и раси до преди 30,40 год,сега не знаеш в германия ли отиваш или в истанбул .зелените им разкатаха фамилията и колкото и да бяха първи икономически ,просто са се запътили към пропаста.то ние си знаем от 100 г на кводередже сме ,и едва ли някога ще се оправим
  • 64 Доки

    0 0 Отговор
    Горките млади хора от Германия. Аз съм лекар с близо 10 годишен опит опит в България във водеща болница, обичам си работата , заплатата ми по договор е 1000 лв. Една пералня струва 1500-2000лв хахаха :)
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Да е само

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Анализатор":

    луканката!
    Много храни, дрехи и други неща са по-евтини или струват колкото тук, по- хубави и качествени.
  • 67 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Не е вярно":

    Точно - аз живея в Германия и всичко си е супер !

    Коментиран от #68, #70

  • 68 А бе,

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Иван":

    дали е супер?,
    но определено е добре!
  • 69 Реалистът

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не е вярно":

    Чак пък добре,"хайде и ние сме чували за бонбони тиктак и цигари кент" Горивата 100%нагоре ,електроенергия 300%нагоре,наемите 40%нагоре,храните от 30до 60% нагоре,застраховките 30%нагоре...заплатите в застой,ха сега изчисли каква е инфлацията за която медиите мълчат или я обявяват на десетина процента
  • 70 Курци

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Иван":

    Ти не живееш ти мизерстваш но инак голем го вадиш,оставаш си роб и това си е,хайде приказките за хубав живот на некой който не е излизал от БГ.
  • 71 Треперушко

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Военнопрестъпника путин":

    И как го издържат? Като ограбват ресурсите на бедните страни?Та те винаги са живяли на гърба на поробените страни,винаги са били колонизатори,сега също колонизират но със съвременни средства,тоест нищо ново под слънцето.Никакво умствено и морално развитие
Новини по държави: