Отидете към основна версия

2 020 13

Пускането на АЕЦ Akkuyu може да се забави

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • откриване-
  • отлагане-
  • siemens

Причината е, че част от оборудването на Siemens не е доставено

Снимка: Akkuyu.com

Плановете на Турция за пускането в експлоатация на първия енергоблок на АЕЦ "Аккую" на 29 октомври 2024 г. може да се забавят поради проблеми с доставката на оборудване от Германия, съобщи ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар.

Най-вероятната възможна дата беше 29 октомври тази година, когато е националния празник на южната ни съседка - Денят на турската република.

През юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара е загрижена за проблема с доставката на оборудване на Siemens за строящата се атомна електроцентрала и той говори за това с германския канцлер Олаф Шолц.

„Разбира се, би било добре АЕЦ „Аккую" да започне работа на 29 октомври - Деня на Републиката, но има някои проблеми и трудности, които трябва да бъдат преодолени. В "Аккую" чакат оборудване, особено това, което се намира в Германия“, каза турският министър пред вестник Milliyet.

По думите му атомната централа ще бъде пусната в експлоатация без оборудване на Siemens, тъй като тази компания не е единствената, която го произвежда. „Но смяната на доставчика ще отнеме известно време, така че сега вървим по този път. И това може леко да отблъсне нашите цели по отношение на времето за пускане на първия енергоблок на атомната електроцентрала“, отбеляза Байрактар.

АЕЦ "Аккую" е първата атомна електроцентрала в Турция, която се изгражда от руската държавна корпорация "Росатом". Проект "Аккую" включва четири енергоблока с руски реактори ВВЕР поколение III+. Мощността на всеки енергоблок ще бъде 1200 MW. Според условията на междуправителственото споразумение пускането в експлоатация на първия енергоблок на атомната електроцентрала трябва да стане в рамките на седем години след получаване на всички разрешителни. Като се вземе предвид получаването на лиценз за изграждането на първия енергоблок през 2018 г., този период се пада на 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини