20 Август, 2024 10:47 2 001 13

Пускането на АЕЦ Akkuyu може да се забави

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • откриване-
  • отлагане-
  • siemens

Причината е, че част от оборудването на Siemens не е доставено

Пускането на АЕЦ Akkuyu може да се забави - 1
Снимка: Akkuyu.com

Плановете на Турция за пускането в експлоатация на първия енергоблок на АЕЦ "Аккую" на 29 октомври 2024 г. може да се забавят поради проблеми с доставката на оборудване от Германия, съобщи ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар.

Най-вероятната възможна дата беше 29 октомври тази година, когато е националния празник на южната ни съседка - Денят на турската република.

През юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара е загрижена за проблема с доставката на оборудване на Siemens за строящата се атомна електроцентрала и той говори за това с германския канцлер Олаф Шолц.

„Разбира се, би било добре АЕЦ „Аккую" да започне работа на 29 октомври - Деня на Републиката, но има някои проблеми и трудности, които трябва да бъдат преодолени. В "Аккую" чакат оборудване, особено това, което се намира в Германия“, каза турският министър пред вестник Milliyet.

По думите му атомната централа ще бъде пусната в експлоатация без оборудване на Siemens, тъй като тази компания не е единствената, която го произвежда. „Но смяната на доставчика ще отнеме известно време, така че сега вървим по този път. И това може леко да отблъсне нашите цели по отношение на времето за пускане на първия енергоблок на атомната електроцентрала“, отбеляза Байрактар.

АЕЦ "Аккую" е първата атомна електроцентрала в Турция, която се изгражда от руската държавна корпорация "Росатом". Проект "Аккую" включва четири енергоблока с руски реактори ВВЕР поколение III+. Мощността на всеки енергоблок ще бъде 1200 MW. Според условията на междуправителственото споразумение пускането в експлоатация на първия енергоблок на атомната електроцентрала трябва да стане в рамките на седем години след получаване на всички разрешителни. Като се вземе предвид получаването на лиценз за изграждането на първия енергоблок през 2018 г., този период се пада на 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2222

    5 16 Отговор
    Причината: Русия фалира.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 ДоСТаВч

    6 5 Отговор
    Ние самолети строим 10 години, тези 10 години не могат ел. оборудване да доставят. Пак сме на страната на "неможещите" - този път това са хората на запад, все не могат нещо да изпълнят, нищо че са го обещали и са прибрали парите за него.
  • 3 ВиКаШ

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "2222":

    Викаш Русия фалира, а иначе Германия не може да доставя нещата, да не се окаже, че Германия и трябват материали от Русия за да ги прозиведен ? Мислите плоско като всеки евроатлантик май май...

    Коментиран от #6

  • 4 анон

    2 7 Отговор
    от акуу ток не става
  • 5 Спъване

    18 4 Отговор
    Има скрито ембарго с/у Турция от САЩ и ЕС която продължава от 22 години насам , въпреки всичко турчина е свикнал с трудности и пак ще се оправят и ще ги задминат тия от З.Европа.
  • 6 Сименс доставя помпи за охлаждането

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "ВиКаШ":

    Защо не си ги прави Росатом в русийката, а купува помпите на гадните капиталисти от Сименс?

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сименс доставя помпи за охлаждането":

    Ми да си изкопаят ресурси и да работят.
    Ама няма от къде.

    Коментиран от #9

  • 8 В.В.П.

    10 7 Отговор
    Германистан е в колапс.Крах.Една кола не могат да направят .Китайците ги убиха .Сименс е допотопна техника ..

    Коментиран от #10

  • 9 Не че нещо

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Но най-големия доставчик на изкопаеми ресурси в света се казва .... Самсунг.
  • 10 това е чудесно

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "В.В.П.":

    Сега Машоборонприбор в Москве ще направи оборудването за АЕЦа и Ердоган ще почерпи.
  • 11 Бееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сименс доставя помпи за охлаждането":

    Ми те що не си ги продават в капиталистическия свят ве?

    Коментиран от #12

  • 12 е ми

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бееееее":

    продават си ги
  • 13 Не позна

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "2222":

    Причината е че турските гастербайтери се прибраха в лятна отпуска и в Германия няма кой да работи. Арабеските и негрите седят там само на социалки и не пипват работа.