Отидете към основна версия

1 368 30

Големите вериги магазини са готови еврото

  • евро-
  • лев-
  • сдружение за модерна търговия

Между 3 до 6 месеца ще отнеме периодът на адаптация

Снимка: М. Богданова ©

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия, което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите ще са необходими от 3 до 6 месеца, за да са готови напълно за новата валута.

Големите търговски вериги се подготвят активно да работят с еврото, каза председателят на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов: "Отговорността на търговците е много голяма. Кешът в икономиката в общини ще мине през нас в рамките на 1 месец".

Големите търговци вече внедряват в ИТ - системите си приетите правила за цените и етикетите, уточнява БНР.

"Очакваме да няма сътресения. При по-големите вериги не може да има и капка от съмнение за някакъв злоупотреба, тъй като там нещата ще бъдат заложени в голяма степен софтуерното, тоест в превалутирането. няма да има някакви човешки фактор, който да пише на етикетите".

Вълканов допълни, че се подготвят и насоки за рекламните материали, за да няма подвеждане на потребителя.

"Компаниите имат нужда от между 3 и 6 месеца, за да напаснат всички технически спецификации, които са необходими, IT... Готвят се усилено. Те така или иначе от години насам имаха екипи, които се занимаваха и следяха тези процеси, така че търговският сектор е в голяма степен подготвен и ще бъде напълно готов тогава, когато такова решение, евентуално, бъде взето".

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини