Last news in Fakti

12 Юни, 2024 21:11 2 027 18

Търговията с долари и евро в Русия остава, въпреки санкциите

  • русия-
  • валута-
  • санкции-
  • рубла-
  • евро-
  • долар

Всички спестявания в чуждестранна валута по сметки и депозити на граждани и фирми остават сигурни

Търговията с долари и евро в Русия остава, въпреки санкциите - 1
Снимка: Shutterstock

Гражданите и компаниите могат да продължат да купуват и продават долари и евро чрез руски банки, въпреки новите санкции на САЩ, се казва в съобщение на уебсайта на Банката на Русия.

Още през 2022 г. регулаторът обяви разработването с участниците на пазара на сценарии за изчисляване на обменния курс на долара и еврото в случай на спиране на търговията на фондовата борса. По този начин, за да определи обменните курсове на долара и еврото спрямо рублата, Централната банка ще използва банкови извлечения и входяща информация от извънборсовата търговия.

Регулаторът подчерта още, че всички спестявания в чуждестранна валута по сметки и депозити на граждани и фирми остават сигурни. Освен това за депозити и сметки в долари и евро се запазва предишният режим за издаване на средства, установен от Централната банка.

Преди това Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Московската борса. Националният сетълмент депозитар (НСД) и Националният клирингов център (НКЦ) (част от групата на Московската борса) също са включени в списъка със санкции. Московската борса във връзка със санкциите обяви, че от 13 юни няма да извършва търговия с долар и евро. На фондовия и паричния пазар, пазара на стандартизирани деривативни финансови инструменти (SDFI), търговията ще се извършва с всички инструменти, с изключение на инструментите със сетълмент в щатски долари и евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тов. Членин

    5 6 Отговор
    Аааааа Ета невазможна ..
  • 2 Юане ,

    4 3 Отговор
    Къде си бе , Йоане ?!
  • 3 Крастав българин от Татаристан

    6 4 Отговор
    Кво тва долар
  • 4 Калпазанин

    7 12 Отговор
    Скоро няма и да е нужно, процентите със спада на Евро и долар в търговията постоянно намаляват, да му кисллят говедата и лактите им, какво ще правят напечатаната шума

    Коментиран от #7

  • 5 Костадин Костадинов

    10 4 Отговор
    Естествено, че кой търгува с рубли. И когато имаше СССР пак никой не ги ползваше освен по принуда , като нас.
  • 6 Русофил

    11 2 Отговор
    Много стабилност в русията бе.
    Норвик Банк сложи най-високата надценка за долари в Москва.
    Банката дава 1 долара за 200 рубли при официален курс на Руската централна банка от малко над 89 рубли
    На черно може да се сетите колко е.

    Коментиран от #9

  • 7 Механик

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    Ти не мисли американците. Като долара е шума и от 50 год. фалира. Защо руснаците ги купуват и трупат запси. Държат си парите в $ и €

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Гориил

    6 6 Отговор
    Русия няма да забранява нищо или да прави нещо в свой ущърб. Развитата и отворена икономика няма да позволи на американците да постигнат целите си.
  • 9 Муньос

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Много си зле...
  • 10 Да, де, ама

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    50 години минаха и сега идва обръщалка, щото вече щатите не могат да набият всеки, който не им иска шумата иии… долара - капут!

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Калпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    А какво става с американските и защо оня там кви бяха "ценни книжа и активи"" с дълг ги рзпрродадоха и сега никой не ги ще, не е случайно че и брояча с дълговете им върви все нагоре и не само в обора, ще е мнооооого интерсно когато балона се спука

    Коментиран от #15

  • 13 Някой

    5 2 Отговор
    Почна се! Без борса няма пазарна оценка за процесите в икономиката, и съответно удар по механизмите за управление на икономиката. Който има долари е добре, но останалите? Банките няма да бързат да продават доларите, а когато го правят ще искат цена, с която да изпреватят инфлацията. Вносът, основан на покупка на долари за разплащане ще се оскъпи. Износът ще поевтинее.Стоките внесвни със скъпа валута ще поскъпнат, което допълнително ще обезцени рублата. Флуктуациите в курса на рублата ще нарастнат. Ше се загуби предсказуемостта. Газпром основен доставщик на валута за държавата е на загуба за 2023г. През 2024 няма нови пазари, а Китай изнуди Русия за газ с а цена 47% по ниска от тази перез 2023г. В същото време войната и военните маневри струват все по скъпо.
  • 14 Уса

    3 1 Отговор
    Една добра новина за моите зелени гущерчета.Когато дойде Тръмп всичко ще се оправи
  • 15 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Това с дълга на САЩ има една особеност - основните кредитори на дъжавата са Държавният резерв и американските частни банки. Т.е това си е работа между американци (и евреи). Подобна е ситуацията и с Япония. Да му мислят тези, които имат външни заеми. Още по зле са тези, на които никой не дава заем защото са във война и времеето не работи за тях. Разбира се, някой бъгари, за които долара е хартря, тичат да си вложат парите в ръски банки, преди Запада да е фалирал.
  • 16 гост

    3 0 Отговор
    Новите американски санкции, които удариха Московската борса, Националния сетълмент депозитар на Русия и Националния клирингов център на Руската федерация, който също отговаря за валутната търговия, оказаха моментално влияние върху руската рубла - посоката е надолу: След като стана ясно какви са санкциите и че от 13 юни Московската борса спира валутната търговия с долари и евро, някои руски банки моментално промениха валутните си курсове. Например - Норвик Банк сложи най-високата надценка за долари в Москва. Банката дава 1 долар за 200 рубли при официален курс на Руската централна банка от малко над 89 рубли. Цифра банк пък постави рекорд що се отнася до еврото - 1 евро се разменя за 160 рубли от банката, при при официален курс от 95,7 рубли. 1 долар пък струва 120 рубли в същата банка.
  • 17 даа

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Да, де, ама":

    това с долара капут, го слушаме вече 50 години, и накрая пак ще има купони за хляб в раша
  • 18 Весел Патиланец

    4 1 Отговор
    Като свършат доларите и еврото идва Гиперинфлацията!!!! Помним!