13 Август, 2024 05:31 3 692 31

Григор Сарийски: Еврото стои нестабилно

  • григор сарийски-
  • евро-
  • икономика-
  • бизнес

Сравнението между американската и европейската икономика е показателно за състоянието на валутата

Григор Сарийски: Еврото стои нестабилно - 1
Снимка: БГНЕС

Еврото от години има амбицията да се превърне във валута-убежище, но големите инвестиционни банки не го възприемат по този начин. Еврото стои нестабилно.

Това каза икономистът Григор Сарийски пред "Фокус“.

По думите му няколко са условията, за да бъде определена една валута като валута-убежище. "Трябва да има сигурност в геополитически план, относително устойчиви темпове на развитие и нещо, с което да може да го защитите. Опасявам се, че Европа не притежава нито едно от тези три неща. Идеята на валутата-убежище е, когато се притеснявате от евентуални турбуленции в икономиката и геополитиката, да си купите от тази валута и да знаете, че тя ще бъде относително стабилна“, обясни икономистът.

Доклад на Европейската централна банка оценява позициите на еврото в няколко различни направления, като взема предвид валутните резерви и делът на разплащанията. Според този доклад еврото заема дял от около 19%. За сравнение американският долар е с три пъти по-голям дял, обясни Сарийски.

Сравнението между американската и европейската икономика също е показателно за стабилността на валутата, отбеляза той. "За месец юли германските промишлени предприятия изкараха катастрофални данни. Само през този месец има 1500 фалирали предприятия, което е ръст спрямо предходния месец с 20%, а на годишна база – с 37%. При такива темпове на увеличение на фалитите не може да се говори за стабилно икономическо развитие“, посочи икономистът.

Аналогична е ситуацията и във Франция. "През май месец беше намален кредитния рейтинг във Франция заради свръхдефицит – 5,5%, което е рекорд“, допълни Сарийски.

От 2023 г. насам делът на еврото в международните разплащания и в международните резерви постепенно намалява. Причините за това са няколко – геополитическата нестабилност, икономическото развитие. "С тези темпове на развитие Европа не я чака добро бъдеще. Ако сте търговци на валутните пазари, не е добре да поддържате позиции в евро“, посъветва икономистът.

Благодарение на фискалните стимули еврозоната успява да поддържа прилични темпове на растеж. Ядрото на еврозоната обаче – Германия, Италия, Франция, произвежда все по-малко, подчерта Сарийски.

Европа няма дори собствена рейтингова агенция, допълни икономистът. "Това е индикативно за потенциала на еврозоната да разработи свой собствен проект, камо ли нещо, което да носи висока добавена стойност, интегрирана икономика и т.н. Европа изпуска нещата отвсякъде“, коментира Сарийски.

Това, което диктува позиционирането в една или друга валута, е лихвеният диференциал, като предпочитанията винаги са към валутата, която носи по-високи лихви. Федералният резерв все още поддържа голям лихвен диференциал. "Ако сте физическо лице, ще си купите долари, за да може да ги вложите някъде при по-висока лихва, ако депозитът ви носи по-висока лихва, и ще ги предпочетете пред левовете или еврото, ако те ви носят по-ниска. Точно тази разлика в лихвите и по-скоро очакванията за това как ще бъде позиционирана и каква ще бъде тази разлика в бъдеще е това, което движи пазарите“, обясни Григор Сарийски.

При японската йена също се наблюдава нестабилност. Тя вече не се разглежда като сигурна и предсказуема валута. "Японската централна банка може да бъде доста непредсказуема. Това, което направиха по-миналата седмица, де факто доведе до стрес на пазарите и до закриване на около 3/4 от позициите в т.нар. "кери трейд“, обясни Григор Сарийски.

Русия успява да капсулира страните от БРИКС и работи по проекти, които ще доведат до промяна на баланса на силите. "Едното от нещата, които очакваме през октомври, е създаване на собствена валута. Ефектът от това ще се прояви във времето, тъй като дяловете все още са малки. Но това, което е по-важно, е създаването на транспортни коридори. Проектът "Един пояс, един път“ не е изоставен. Работи се по изграждането на нови транспортни коридори север-юг. През май пък беше подписано споразумение за дигитализация на железопътните транспортни коридори между 14 страни – Русия, бившите съветски републики, Индонезия, Индия, Пакистан. Капсулирането на тези икономики в рамките на БРИКС ще доведе до създаването на все по-жизнеспособни проекти, които ще късат от залъка на западните икономики“, обясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един

    38 66 Отговор
    Еврото нестабилно но хората купуват и продават имоти в евро,сигурно защото са "по-прости" от тоя,а и той вероятно си държи част от парите в евро или в долари в най-лошият случай/някой да не си помисли че в рубли,такава грешка комунето Сарийски не допуска/!

    Коментиран от #5, #7, #8, #13

  • 3 копейката

    32 47 Отговор
    Нека си държим спестяванията в рубли....все пак вместо да имаме хиляда евро,ние ще имаме сто хиляди рубли и ще изглеждаме по богати,а догодина ще имаме двеста хиляди рубли ,а еврото ще си е пак хиляда.
  • 4 Салатата

    20 34 Отговор
    Е по сигурно от рублата няма. Но като гледаме по добре да вместо рублата да приемем турската лира.
  • 5 Провинциалист от провинция Тракия

    49 19 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Естествено, че никой не купува и продава имоти в евро. Обявяването на цени в евро е плитък търговски трик цената да изглежда по-малка, показвайки два пъти по-малка сума. Другият такъв трик е да намалиш със стотинка и продаваш примерно за 99,99 вместо за 100.

    Коментиран от #6

  • 6 права си

    23 35 Отговор

    До коментар #5 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Сега разбирам защо не обявяват цените в рубли....за да не изглежда скъпо
  • 7 В едно интервю каза че.....

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Има и йени.... пропагандатор.
  • 8 ДДДД

    35 10 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Говориш ми за няккави смешни сумички за имоти. Човека говори за бизнес обмен за милиарди на ден.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 32 Отговор
    Щом €€ е нестабилно,минете на рубла и тугрици те са подходящи за тапети в спалня........

    Коментиран от #12

  • 10 Пълни

    46 6 Отговор
    Тъпанари , които не разбират какво са прочели , но коментират ! Само паветниците може да са толкова малоумни , че са им се привиждат рубли дори когато никъде не са споменати ! Такива пирон да им забиеш в главата , ще се огъне !

    Коментиран от #11

  • 11 БАЦЕ ЕООД

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пълни":

    той е само един.. и е на работа . А че не му е ясно, не му е..
  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И този момент ще настъпи.

    Самите кравари и европейските говедари го потвърждават с недомлъвки.
  • 13 Хихи

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Коментар в стил "кажи ми, че не си чел статията без да го кажеш пряко".
  • 14 Стан-боцмана

    10 17 Отговор
    И тоз е на яслата при Копеикин
  • 15 Нали така

    5 5 Отговор
    За сметка на това рублата е бетон, хахах
  • 16 Хигиена трябва

    7 11 Отговор
    Не четете статията! Имайте малко хигиенни навици за това , какво си вкарвате в главата.
    Сарийски е майстор манипулатор и тезите му са подкрепени от избирателно посочвани данни, и умишлено скриване на други. Но за простолюдието се води експерт....
  • 17 БгТопИдиот🇧🇬

    11 3 Отговор
    Обръщайте всичко във вода, храна,гориво,лекарства ,оръжие и боеприпаси( последните две са защита на предното + семейството), по възможност законно.

    Катаклизма на фиатните "пари" е близо !
  • 18 Много държави

    11 6 Отговор
    се отърваха от европейски облигации. Спадът в германско индустриално производство не е спирал. СА заплаши Франция, че ще се отърве от френсите облигации. САЩ инвестиционни фондове също се отърваха от тях. След 2008 еврото реално е фалирало и е в будна кома. Не може държави членки в еврозоната да имат официални дефицити над 5% и дългове спрямо БВП от 90 до 220%. Изходът за ЕС е дигитално евро, което е един въздух. ЕЦБ предвижда поетапно въвеждане на цифровото евро от януари 2026. Половин Европа е извън еврозоната. Част от държавите съзнателно не покриват критерии от Маастрихт. Други като България напират за еврозоната, манипулирайки данни за инфлация и дефицит, с мълчаливото съгласие на ЕЦБ, което ако млезем ще управлява част от резервите и златото. Затова Британия излезе от ЕС. В момента наблюдаване смъртта на традиционните парични системи, най-голямата измама във финансовата история на човечеството. Свидетели сме на колосална промяна, която ще ни продава един Въздух, наречен "цифрови пари".

    Коментиран от #19

  • 19 Мнение

    16 6 Отговор

    До коментар #18 от "Много държави":

    Изходът НЕ е дигиталното евро, а освобождаване на стария континент от краварско иго!

    Не може да ти взривят северния поток, а ти да нямаш право гък да кажеш!

    Не може фащ да тлкупуват руски газ да го втечняват и да го продават като техен, а ти да се радваш, че имаш диверсификация!!!

    Ако се въведе дигитално евро тежко и горко на хората които го ползват, щото ако сега Урсула фон дер сатанистка обяснява как било нормално да се стои на 19 градуса приз зимата и да се яде брашно от насекоми, тогава смятайте при въведено дигитално евро (да пази Господ)!!!

    Пример с контрол на неудобните в Канада:

    Еквивалентът на ЕС вещицата в Канада се казва Трюдо!
    Когато задължиха камьонджиите да се ваксат с експерименталки инак няма ги пускат, тогава станаха масови протести! И как реагира Трюдо, ами по записите издири банковите сметки на протестиращите и техните поддръжници и им запорира сметките!
    А сега си представете ако парите станат дигитални!!!

    Именно поради това България НЕ трябва да влиза в еврозоната!!!
    ХАРТИЕНИТЕ ПАРИ ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОСТАНАТ, АКО ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ НЯКАКВА СВОБОДА!!!
  • 20 ИНЖ1

    7 8 Отговор
    Тоя в живота си дали е имал сергия за домати и краставици???
    Та оценки на еврото е тръгнал да дава??? Смешник!!!
  • 21 До : Мнение

    9 4 Отговор
    Прав сте! За жалост "дигиталното, цифровото, електронното" са дългосрочни цели на глобалистите, още от първите форуми на Римски клубове и СИФ. Има съмнения, че зад CBDC и криптото, стоят едни същи хора, платформите, системите и технологиите започват да се обединяват официално, на държавно ниво. Над 130 държави вече са процес на въвеждане на дигитален въздух, едните въведоха пилотни проекти, други бавят процесът, трети изцяло го приеха. Сред крипто обществото има два лагера, едните които искат да са напълно независими от държавните институции и ЦБанки, и други които са за обединение с тях, официални регулации. Тръмп спомена за "узаконяване" на крипто. Инвестиционни фондове, ИТ компании, част от банки към Фед, инвестират в крипто. Във Фед има също разногласия относно цифров долар. Нито Европа, нито САЩ могат да нулират дълговете си, ако не въведат въздушният концлагер. България не прави изключение. Мълчанието е уникално, на фона на идващото нулиране. Затова от 4 г. НС променя национално законодателство, подготвящо въвеждането на цифровото евро. СА отмени петродолара, ясен индикатор за замяната му с дигитален въздух. "И никой няма да може да купува и продава без белегът на Звяра на ръката или челото си".
  • 22 Дришко Посерийски

    2 4 Отговор
    Язе съм е БАН павиян
  • 23 Дришко Посерийски

    4 7 Отговор
    Рублата обичам сред прасето тичам, искам да го тричам, и калта обичамммм
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 тоя пръч

    5 7 Отговор
    що не вземе да се изкъпе?Дъхти отдалеч на руска партенка!
  • 26 Обяснете финансово

    5 1 Отговор
    Какво общо има рублата с български ЛЕВ и КЕШ. Да не би криптото да е РУБЛА???? Да не би левът да е Рубла? Да не би кешът в национални парични единици да е рубла? Точно обратното, Русия въведе пилотно цифрова рубла. Китай от години е с цифров юан и социален рейтинг. Странен синхрон има между държави в конфликт и въвеждането на дигитални парични единици, цифров юан, цифрова рубла, цифров долар, които са ВЪЗДУХ и НУЛИРАНЕ НА СИСТЕМАТА Шваб. Глобалистите ги дразнят националните парични единици в Кеш. Тази е истината. Тръмп каза: "Ако стана президент на САЩ няма да въведа цифров долар! Ще въведе държавни регулации и узакони криптото". Обяснете как след като Европа спря международните системи за разплащане в Рубли, защитниците на националните парични единици, криптото, и кеш са рубладжии? Обяснете? Дигиталният концлагер идва, задължително с искуствени продоволствени, финансови, здравни, енергийни кризи и забавяне на иконимически растеж. За да си нулирате дълговете и редуцирате човечеството.

    Коментиран от #29

  • 27 По отношение

    3 1 Отговор
    На дигиталните парични единици и контрол над човечеството, дори не изпитвате срам, а открито коментирате праг на тегления в цифрово евро и право на спестявания до 3000 цифрови евра на форуми на СБ, МВФ, ЕЦБ и СИФ. Десетки видеа как трябва да конролирате всяка една транзакция. Казано от сериозни хора управители на ЕЦБ, г-жа Георгиева, Лайен, Лагард и други. Като в същото време толерирате офшорките и държавите перачници на пари.
  • 28 ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ !

    3 4 Отговор
    УТРЕ СИ ОБЪРНЕТЕ ВСИЧКИ ПАРИ В РУБЛИ!
  • 29 Мухаха

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Обяснете финансово":

    Много общо има! Като атакуваш така стръвно еврото, се предполага, че можеш да посочиш по-добри опции, от другата страна на спектъра, където са Русия, Унгария, Турция, Китай, Куба, Северна Корея и пр. За беля те не са вдъхновяващ пример, та Сарийски "свенливо" ги премълчава . Най- лесно се манипулират хора през тревогите и страховете им и това използват руските хибридчици, за да предизвикват смут и безредици в Запада, сред податливи и невежи хора. Всичките конспиративни "прозрения", дрънкането за сатанизъм, гей- Европа, антиваксърството служат на тези цели, та е логично да класираме Сарийски в отбора на рубладжиите.
  • 30 УРА ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ

    1 0 Отговор
    Слаб икономист обикалящ ютубърите на руска хранилка да изкара някой лев.Знае да плюе по запада, но алтернатива не предлага.Ако не е запада и риза на гърба си няма да има.Чака на заплатката от БАН, жена деца йок.Общо взето застаряващ комсомолец марксист.
  • 31 Румен

    0 0 Отговор
    Сарийски е новият Карл Маркс.Ногу е печен.