Отидете към основна версия

30 Януари, 2019 13:25, обновена 30 Януари, 2019 13:25 6 784 97

Елена Йончева обвини Боил Банов за 700 000 лв.

  • боил банов-
  • елена йончева-
  • корупция

Тази афера "Ало, Банов съм", не е схема на г-н Банов, а схема на правителството на Бойко Борисов, посочиха от БСП

Депутатката от БСП Елена Йончева обвини в корупция за 700 000 лв. сегашния министър на културата Боил Банов.

Това стана на специална пресконференция в централата на БСП.

Така Елена Йончева изпълни заканата си от преди няколко дни и разкрива корупция в правителството, но не по тамошната телевизия, както първоначално бе обявено, а в централата на БСП.

Става въпрос за корупция в строителството. Сегашният министър Боил Банов, когато през 2016 година е зам.-министър, опрощава сумата от 700 000 лева на фирма строител. „Става въпрос за Ларгото. Фирмата има закъснение и дължи поне 700 000 лева неустойка", коментира Елена Йончева.

Депутатката пусна и записи на Боил Банов от негови разговори с различни лица, в които той предлага схемата, по която огромната неустойка да бъде опростена. Социалистката обеща да предостави на журналистите пълния запис, краткия запис, както и пълни субтитри от записите на Боил Банов.

"Има служител от министерството, който е бил на тези разговори, но пожела да остане анонимен. Той е готов да свидетелства", разкри още Елена Йончева. "Тази афера "Ало, Банов съм", не е схема на г-н Банов, а схема на правителството на Борисов. Какъв е интересът на тогавашния зам.-министър да опрости тези 700 000 лева и защо защитава интерес на частна фирма, а не на държавата", попита депутатката.

Представителите на БСП са категорични, че въпросния запис се потвърждава и от документи, с които те разполагат. Социалистите заявиха, че ще настояват за оставката на Боил Банов. "Записът е направен през март 2016 година в кабинета на тогавашния заместник-министър Боил Банов", разкри Йочнева. Тя добави, че този сигнал ще бъде внесен в ОЛАФ и в прокуратурата.

"Ще подготвим сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото това e злоупотреба с европейско финансиране. Всичко, което е показано в записа се потвърждава от документите, които анализирахме". Това каза народният представител Пенчо Милков. Той добави, че има и доклад на АДФИ, който установява груби нарушения в процедурата по обществената поръчка. Милков каза още, че ако прегледаме внимателно договора между министерството и фирмата, и анекса към него, се вижда, че освен опростената неустойка от поне 700 000 лв., възложителят е трябвало да потърси и допълнителна сума от поне 315 000 лв., която е гаранцията за изпълнение.

"Няма как всичко това да се е случило без знанието на МРРБ, защото то е управляващият орган", заяви народният представител. Той попита европейска или антиевропейска партия е ГЕРБ и заяви, че действията на правителството на Борисов са антиевропейски.

"Категорично настояваме за оставката на министър Банов. Това не е изолиран случай, а модел на управление, защото това е поредният случай на манипулиране на условията на обществена поръчка". Това заяви народният представител Димитър Данчев. Той припомни, че така е била изкривена и поръчката за строителството на ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред храма "Св. Седмочисленици".

"Спомня ли си някой времето, в което г-н Банов обясняваше, че по независещи от него причини осветлението на обекта не работи, има изпочупени плочки, както и проблеми с отводнителната система? От представения сега разговор става ясно, че той е знаел от първа ръка за проблемите при строежа, но вмeсто да защитава интересите на държавата, той защитава частния изпълнител", категоричен бе Данчев.

Народният представител добави, че ако възложител на поръчката бе частна фирма, тя не само щеше да следи за качественото изпълнение на обекта, но и да иска получаването на предвидените в договора неустойки.

В Народното събрание засега няма коментари по темата, отбелязва „Канал 3“. Такъв отказа и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Самият Банов отскоро е станал член на ГЕРБ. В момента има заседание на Министерския съвет. Не е ясно, дали Банов ще коментира темата.

Срещу Йончева пък се води разследване за пране на пари. Самата тя обяви, че това се прави, за да бъдат спрени нейните разследвания срещу кабинета.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове