Отидете към основна версия

12 256 68

Местан: Отнеха книжката ми с лъжи и клевети

  • лютви местан-
  • книжка

Кой и защо се страхува истината да излезе наяве, пита Местан

„Прокуратурата отказва да събира доказателства, поискани от страна на защитата ми, обявявайки ги предварително за неотносими към случая. А на част от тях е възможно да е заснето самото произшествие. Резонно възниква въпросът защо или кой няма интерес това да бъде проверено? И кой или защо се страхува истината да излезе наяве?“. Това твърди политикът Лютви Местан в обръщение, което изпратил до 24rodopi.com.

Припомняме, че шофьорската книжка на Лютви Местан бе върната за втори път.

След катастрофата на 14 април, когато загина 6-месечно бебе, документът за правоуправление на политика бе отнет. Дни по-късно съдът в Кърджали върна книжката на Местан. От прокуратурата обаче отново отнеха свидетелството му за управление на МПС.

След поредно обжалване, окръжните магистрати определиха като „необосновано” и „незаконосъобразно” постановлението на прокуратурата и книжката на Местан отново бе върната.

Публикуваме пълния текст от писмото на Лютви Местан:

"Преди три месеца говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова на специална пресконференция съвсем официално и преднамерено пред цяла България излезе и си позволи да изнесе откровени лъжи по мой адрес, приписвайки ми 13 нарушения, които в действителност са извършени от автомобили, собственост на ДПС в периода 2013-2016 година. Спестявайки информацията, че тези фишове са издадени на мое име именно в качеството ми на представител на ДПС, а не в лично качество, говорителят на Главния прокурор ме обяви за недисциплиниран водач, за своеобразен пътен рецидивист, който представлява опасност за движението по пътя. Изявлението на Румяна Арнаудова освен неистина е и откровена клевета, с която Окръжна прокуратура Кърджали “обоснова” повторното си Постановление за отнемане на свидетелството ми за управление на МПС, което на практика е недопустимо при положение, че такова постановление веднъж вече бе отменено от Окръжен съд Кърджали с акт, който е окончателен, съгласно процесуалното ни законодателство и при положение, че не бяха налице новонастъпили обстоятелства.

Изявлението на говорителя на Главния прокурор и действията на ОП Кърджали до настоящия момент освен всичко друго са и откровен акт на набедяване, защото пред българската общественост те преднамерено спестиха и укриха и още една изключително важна информация, а именно, че в този период (2013-2016 г.) аз не съм бил дори секунда зад волан и не съм изминал и милиметър път като водач на МПС, тъй като, като председател на политическа партия ДПС бях охраняван денонощно от НСО и дори да исках, не можех да шофирам самостоятелно. И ако това обстоятелство не е било известно на обикновения гражданин, то със сигурно е било известно както на говорителя на Главния прокурор, така и на представителя на ОП – Кърджали или поне липсва каквото и да било оправдание да не им е известно.

В “усърдието” си прокуратурата стигна до абсурда да ми вмени отговорност за нарушения на коли на ръководители и служители на ДПС от 2016 година, когато дори не съм член на тази партия, тъй като бях изключен от нея на 24.12.2015 г., т.е. – след тази дата не мога да нося отговорност като неин представител и управляващ.

Прокурорската репресия нарушава основополагащи принципи на правото и в частност гражданските ми права. Зад поведението ѝ, в моментите на ненужна процесуална активност и неоправдана процесуална пасивност прозира тенденциозност, продиктувана най- вероятно от нечии политически цели.

Вместо да постъпи така, както повелява законът и да събира доказателства както в подкрепа на обвинението, така и в подкрепа на обвиняемия, Прокуратурата отказва да събира доказателства, поискани от страна на защитата ми, обявявайки ги предварително за неотносими към случая. А на част от тях е възможно да е заснето самото произшествие. Резонно възниква въпросът защо или кой няма интерес това да бъде проверено? И кой или защо се страхува истината да излезе наяве?

Факт е, че единствено българският съд, в лицето на ОС – Кърджали всеки път, когато бе сезиран с жалба срещу акт на ОП – Кърджали, се произнасяше с определение, с което обявяваше, че актът на Прокуратурата е необоснован и незаконосъобразен.

Искам да отбележа и още нещо – Прокуратурата разполага с информацията, с която се снабдих и аз и която представих с жалбата срещу издаденото прокурорско постановление относно вменените ми в лична вина 13 електронни фиша, но не предприе нито едно действие, за да отмени сама незаконосъобразния си и необоснован акт. Питам се, при положение, че именно тя е органът, който следва да съблюдава спазването и правилното прилагане на закона, не го направи сама?

На мен ми бяха необходими два месеца, за да се снабдя с документация, с която прокуратурата разполага или поне следваше да разполага, ако издаденото по мой адрес постановление за отнемане на СУМПС е било основано на обективни доказателства. Поради поведението ѝ обаче трябваше да се стигне до момента, в който състав на ОС – Кърджали, сезиран от мен, в свое определение от 24.07.2019 г. безапелационно и с категорични мотиви прие, че обжалваният прокурорски акт е неправилен и незаконосъобразен.

Всичко това ми дава основание сериозно да се притеснявам за обективността на воденото срещу мен наказателно производство, тъй като държавното обвинение многократно заяви своята пристрастност и преднамереност.

Заради поведението по този казус смятам да защитавам правата си докрай, като няма да се поколебая да заведа дела и да потърся отговорност от всяко едно лице и всяка една институция, която е дръзнала да наруши основни човешки права.

Надявам се всички медии, които широко отразиха клеветите на Прокуратурата по мой адрес, ще възприемат настоящето ми изявление като право на отговор и ще го отразят подобаващо.

Новината не е че съдът връща книжката на Местан, Новината е, че прокуратурата отне книжката на Местан с лъжи и клеветнически твърдения".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове