Отидете към основна версия

3 199 50

Арестът на Юрий Борисов бил заради връзки с Решетников и олигарх

  • юрий борисов-
  • вестник "дума"-
  • дума

Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл, пише в анализ за движение "Русофили"

Снимка: БГНЕС

Тази сутрин от жилището си бе изведен с белезници журналистът, бивш главен редактор на "Дума" и бивш депутат от БСП, Юрий Борисов, днес един от активните участници в движение "Русофили".

Председател на организацията е Николай Малинов, бивш депутат от БСП, бивш издател на в. "Дума", който се смята за връзка с руски кръгове около ген. Леонид Решетников и руския православен олигарх Константин Малофеев.

Ген. Решетников е скандална за България фигура, която десните у нас подозират в намеса в изборите за президент. Той е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на руското външно разузнаване, бивш председателя на Руския институт за стратегически изследвания. За него се твърди, че е бил резидент на КГБ за България.

Малофеев пък искаше чрез Николай Малинов да закупи телевизия TV7 и News7 и да направи тв канал на руското православие с аналитична насоченост, а News 7 да играе ролята на новинарска телевизия.

Малофеев е един от най-доверените олигарси на президента Путин, името му е в санкционния списък на САЩ.

Той, заедно с ген. Решетников е създател и водач на набиращата в Русия популярност организация „Двуглав орел”, която си е поставила задача да възстанови монархията и обяви Путин за цар. Името му протича и в секретни разработки на специалните служби.

Самият Николай Малинов и ръководеното от него движение "Русофили" поддържа тесни връзки както с института на Решетников, така и със сдружение "Империя" на митичния Малофеев.

А пък Юрий Борисов е дясната ръка на Николай Малинов в движение "Русофили", който от своя страна ръководи Стратегически център за анализи към "Русофили".

Тази сутрин разследващите са търсели в дома на Юрий Борисов именно документи на движение "Русофили", иззети са компютъра и телефона на Борисов, прегледани са и останалите компютри у дома му.

От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Разследващите са се интересували дали от центъра на ген. Решеников и от сдружението на Малофеев е имало финансови потоци към движение "Русофили" в България.

Официално договори за сътрудничество между организациите в Русия и в България няма, но влиянието е налице.

Наскоро зам.главният прокурор Иван Гешев обяви: "Адвокатските кантори, една от които е на защитник на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ", имайки предвид именно Малофеев. Руснакът е в сериозни връзки и с Цветан Василев, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.

Българските служби подозират Малофеев в близки контакки с банкера-беглец Цветан Василев. "В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения", заяви Гешев на 7 януари 2019 година.

Разследването срещу Николай Малинов и Юлий Борисов е от няколко месеца, научи Епицентър.бг. Съдебното постановление за ареста на Борисов е от 2 септември т.г. и е във връзка именно за контактите на българските "Русофили" с т.нар руските проимперски кръгове.

"Движението на българските русофили, предвождано от бизнесмена Николай Малинов, преследва политическата цел за връщането на България в орбитата на Русия. Това гласят част от изводите в статията "Паметниковата обсебеност на българските русофили". Сайтът „Кода“, за който работят няколко реномирани англоезични журналисти, публикува в края на миналата година тази статия от канадския публицист Майкъл Колбърн, посветена на българските русофили и тяхното национално движение начело с Николай Малинов.

„Според Николай Малинов 35-хилядното Национално движение на русофилите е просто културна организация, голям клуб, който строи паметници и организира фестивали, за да напомня на българите за дълбоките им исторически, културни и езикови връзки с Русия“, пише авторът и цитира своя събеседник: "Днес Русия има духовен план за спасяването на Европа - чрез традиционните ценности и силната държава в един многополюсен свят".

Майкъл Колбърн припомня, че Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл.

"Леонид Решетников, когото Малинов нарича свой приятел, по време на службата си в СВР (руското външно разузнаване) беше известен като „краен ястреб“. Той ежегодно прави класация на "русофобските чуждестранни журналисти", а наскоро заяви, че "е време Русия да се върне на Балканите".

Решетников и Малинов имат и общ приятел - руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна.

През 2015 година Малинов и Малофеев с обединени усилия се опитаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев казва, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказва "брилянтно бъдеще" за русофилите.

Но това "брилянтно бъдеще" все още се чака. Превземането на TВ7 в крайна сметка се провали, а телевизията беше закрита.

В последния си годишен доклад "Русофилите" признават "финансови затруднения", но в същото време твърдят, че през последната година даренията и спонсорите са се увеличили. Официално обаче не огласяват подробности“, пише още авторът.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове