Last news in Fakti

9 Септември, 2019 18:00 3 187 50

Арестът на Юрий Борисов бил заради връзки с Решетников и олигарх

  • юрий борисов-
  • вестник "дума"-
  • дума

Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл, пише в анализ за движение "Русофили"

Арестът на Юрий Борисов бил заради връзки с Решетников и олигарх - 1
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин от жилището си бе изведен с белезници журналистът, бивш главен редактор на "Дума" и бивш депутат от БСП, Юрий Борисов, днес един от активните участници в движение "Русофили".

Председател на организацията е Николай Малинов, бивш депутат от БСП, бивш издател на в. "Дума", който се смята за връзка с руски кръгове около ген. Леонид Решетников и руския православен олигарх Константин Малофеев.

Ген. Решетников е скандална за България фигура, която десните у нас подозират в намеса в изборите за президент. Той е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на руското външно разузнаване, бивш председателя на Руския институт за стратегически изследвания. За него се твърди, че е бил резидент на КГБ за България.

Малофеев пък искаше чрез Николай Малинов да закупи телевизия TV7 и News7 и да направи тв канал на руското православие с аналитична насоченост, а News 7 да играе ролята на новинарска телевизия.

Малофеев е един от най-доверените олигарси на президента Путин, името му е в санкционния списък на САЩ.

Той, заедно с ген. Решетников е създател и водач на набиращата в Русия популярност организация „Двуглав орел”, която си е поставила задача да възстанови монархията и обяви Путин за цар. Името му протича и в секретни разработки на специалните служби.

Самият Николай Малинов и ръководеното от него движение "Русофили" поддържа тесни връзки както с института на Решетников, така и със сдружение "Империя" на митичния Малофеев.

А пък Юрий Борисов е дясната ръка на Николай Малинов в движение "Русофили", който от своя страна ръководи Стратегически център за анализи към "Русофили".

Тази сутрин разследващите са търсели в дома на Юрий Борисов именно документи на движение "Русофили", иззети са компютъра и телефона на Борисов, прегледани са и останалите компютри у дома му.

От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Разследващите са се интересували дали от центъра на ген. Решеников и от сдружението на Малофеев е имало финансови потоци към движение "Русофили" в България.

Официално договори за сътрудничество между организациите в Русия и в България няма, но влиянието е налице.

Наскоро зам.главният прокурор Иван Гешев обяви: "Адвокатските кантори, една от които е на защитник на Цветан Василев, са свързани с пране на пари на руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ", имайки предвид именно Малофеев. Руснакът е в сериозни връзки и с Цветан Василев, като за последните няколко години се появиха редица публични доказателства за близките бизнес отношения между двамата.

Българските служби подозират Малофеев в близки контакки с банкера-беглец Цветан Василев. "В конкретния случай става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от трансакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Ние имаме и международни задължения", заяви Гешев на 7 януари 2019 година.

Разследването срещу Николай Малинов и Юлий Борисов е от няколко месеца, научи Епицентър.бг. Съдебното постановление за ареста на Борисов е от 2 септември т.г. и е във връзка именно за контактите на българските "Русофили" с т.нар руските проимперски кръгове.

"Движението на българските русофили, предвождано от бизнесмена Николай Малинов, преследва политическата цел за връщането на България в орбитата на Русия. Това гласят част от изводите в статията "Паметниковата обсебеност на българските русофили". Сайтът „Кода“, за който работят няколко реномирани англоезични журналисти, публикува в края на миналата година тази статия от канадския публицист Майкъл Колбърн, посветена на българските русофили и тяхното национално движение начело с Николай Малинов.

„Според Николай Малинов 35-хилядното Национално движение на русофилите е просто културна организация, голям клуб, който строи паметници и организира фестивали, за да напомня на българите за дълбоките им исторически, културни и езикови връзки с Русия“, пише авторът и цитира своя събеседник: "Днес Русия има духовен план за спасяването на Европа - чрез традиционните ценности и силната държава в един многополюсен свят".

Майкъл Колбърн припомня, че Русия упражнява влияние в цяла Европа, а някои хора в България приписват на Малинов и неговото движение сериозна политическа цел - страната им и занапред да остане в орбитата на Кремъл.

"Леонид Решетников, когото Малинов нарича свой приятел, по време на службата си в СВР (руското външно разузнаване) беше известен като „краен ястреб“. Той ежегодно прави класация на "русофобските чуждестранни журналисти", а наскоро заяви, че "е време Русия да се върне на Балканите".

Решетников и Малинов имат и общ приятел - руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна.

През 2015 година Малинов и Малофеев с обединени усилия се опитаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев казва, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказва "брилянтно бъдеще" за русофилите.

Но това "брилянтно бъдеще" все още се чака. Превземането на TВ7 в крайна сметка се провали, а телевизията беше закрита.

В последния си годишен доклад "Русофилите" признават "финансови затруднения", но в същото време твърдят, че през последната година даренията и спонсорите са се увеличили. Официално обаче не огласяват подробности“, пише още авторът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на Евразия

    24 27 Отговор
    Член 100 и нататък , много ми харесва ..
    Крайно време беше , да започне да се прилага ..
    100 години предателство стигат !

    Коментиран от #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стоян

    23 34 Отговор
    Най после да хванат един комунис предател на българските интереси работещ за чужда държава
  • 4 onq s konq

    29 15 Отговор
    В мутромилиционерската държава на пожарникаря никой не е застрахован. Опичайте си акъла и слушкайте.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    27 23 Отговор
    Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си да съществуват национални движения Туркофили или Американофили, които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.

    Коментиран от #37

  • 7 Врачка

    24 10 Отговор
    Обикновен похват да се хвърли нещо за обсъждане от обществото, като междувременно се отклонява вниманието от важните теми. Случайни работи няма!!!
  • 8 ссвввввт

    11 26 Отговор
    Айдее, почнаха ви един по един. Скоро денги нет, червенотиквеничковчета :)
  • 9 Елена

    12 13 Отговор
    А руския шпионин Бойко Коцев, кога ще го приберат от Москва или другарите от АБВ са недосегаеми?
  • 10 Българин

    10 22 Отговор
    Беше им дадена възможност да станат българи.те отказаха и останаха руска пета колона.съответно,идва време за разплата
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 21 Отговор
    А льотчика Радев, КОГА???

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 onq s konq

    10 19 Отговор
    От целия бивш Източен блок България беше НЕСРАВНИМО ПОВЕЧЕ ЗАСЕГНАТА ОТ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ И СТЕПЕН НА ПОДТИСНИЧЕСТВО.Това неминуемо доведе до трайни изкривявания в Съзнанието на Народа ни,като решаваща бе безпрецедентната ИДЕОЛОГИЧЕСКА АТАКА И ФИЗИЧЕСКО ОТСТРАНЯВАНЕ/концлегерите Белене и Скравена,въдворяване на наказателен труд в Урановите мини,Психиатрични "клиники-душегубки"/.Затова и КРАЙНО ВРЕМЕ Махалото на Историята да отиде в другата крайност,т.е. като Страна членка на ЕС и НАТО да докажем че с ТВЪРДА РЪКА И БЕЗКОМПРОМИСНО сме в състояние да разчистим Държавата си от УПОРИТИТЕ РУСКИ ОТРОВНИ ПЛЕВЕЛИ,вкоренили се здраво у нас.Пък разни русофилски екземпляри могат да си пишат с МОЯ НИК/тоя с ном.4/ каквото си искат -изобщо не ме бърка:)

    Коментиран от #38

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Костя Копейкин

    11 13 Отговор
    Колеги стана напечено,да ходим в Беларус да заработваме,тук взе да им идва акъла ще ни окошарят.
  • 16 МИХАЙЛОВ

    24 13 Отговор
    ....ТОЧНО ТАКА ЗАПОЧВА
    НАЛАГАНЕТО, ПРИЛАГАНЕТО,
    РАЗВИТИЕТО, УТВЪРЖДАВАНЕТО
    И ТОТАЛНАТА ФАШИСТКА
    ДИКТАТУРА....
    ...КАКТО НЯКОГА
    БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ
    СТАНАХА СЪЮЗНИЦИ И ПОДЛОГИ
    НА ХИТЛЕРОФАШИЗМА...
    ...Е СЕГА ПОНЕ Е СИГУРНО,
    ЧЕ МАФИОТСКО-ФАШИСТКАТА
    ХУНТА - ГЕРБ
    НЯМА ДА РЕПРЕСИРА,
    ЗАПЛАШВА,
    ТЕРОРИЗИРА,
    АРЕСТУВА И ИНКВИЗИРА
    ПОНЕ ЕВРЕИТЕ
    ...И НЯМА ДА ГИ ДЕПОРТИРА
    В КОНЦЛАГЕРИТЕ...
    ...НО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ
    КОИТО ОБИЧАТ РУСИЯ
    И СА ПРИЗНАТЕЛНИ И БЛАГОДАРНИ НА РУСИЯ
    ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО
    НА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА
    ОТ ХИТЛЕРОФАШИЗМА
    И РЕШАВАЩАТА РОЛЯ НА РУСИЯ
    ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ
    КАТО ДЪРЖАВА
    СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
    И ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО
    НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО
    ...ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ АРЕСТУВАНИ, ЗАПЛАШВАНИ,
    ИЗНУДВАНИ, УНИЖАВАНИ,
    РЕПРЕСИРАНИ И ТЕРОРИЗИРАНИ...
    ...ФАШИЗМА ОТНОВО Е ТУК...
    ....ЧЕСТИТО НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕ...

    Коментиран от #19, #32

  • 17 Ердоган

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хрониките на Евразия":

    Я ше ви оправа пак ше играе ятагана ама вие си знаете
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Психиатър

    10 11 Отговор

    До коментар #16 от "МИХАЙЛОВ":

    Михайлов, хапчетата!
  • 20 Живков

    11 9 Отговор
    Малко врагове на народа изтрепах
  • 21 Чаушеску

    11 8 Отговор
    Ако те бяха свитнали като мен сега България щеше да бъде нормална държава.
  • 22 БСП ДПС Евророма

    6 8 Отговор
    Крайно време беше!!
  • 23 Димитър

    12 9 Отговор
    Фашизмът надигна глава у нас отново. Този път обаче никой няма да ни помогне и да ни освободи, защото сме черни неблагодарници. Диктатурата ще ни смачка като народ под аплодисментите на "свободния" и "демократичен" запад, а територията ще бъде поделена и разкъсана.

    Коментиран от #26

  • 24 1944

    9 9 Отговор
    предатели - така се наричат русоробите у нас.
  • 25 Бай Яни

    7 12 Отговор
    Ред е на Сидеров, най-върлият русупотански шпионин. От утре започва хайката за русофили. ЮРИ БОРИСОВ е първият шпионин русофил. Смърт за тези идиоти. България за Българите.
  • 26 1944

    8 8 Отговор

    До коментар #23 от "Димитър":

    фашизъм налага любимата ти расийска кочина. европа е друга бира, не за евразийски варвари.
  • 27 Другия с коня

    8 11 Отговор
    В кръчмата в нашто село става много интересно като четем Факти....Може да.съм прост,обаче тука има по-паметливи и напомнят,че и Атака,и АБВ,и БСП и други искаха да отидат в Европарламента с Идеята на първо место да отпаднат САнкциите на Русия......Значи Българите да се борим срещу санкциите на Русия.....Това ако не е Държавна измяна,то кое е .....Няма да се борят за Интересите на България в Европалрамента,а ще отстояват Интересите РУСИЯ......и то в избори в България......Ами наздраве и мезете блажно в най-черния ден на Окупация от Съветската Армия ....Мезете блажно,за да не става страшно....

    Коментиран от #43

  • 28 Истината

    5 7 Отговор
    Споко бе русоидчета, само профилактика. Юрата са го освободили ама баш русофила Младенов е в кауша!
  • 29 Сестра Рубла Копейкина

    5 5 Отговор
    Подождите меня..Сейчас рзгонялся на лодку до Кримь
  • 30 Кан Крум ювиги

    4 1 Отговор
    Чакайте сега ще Ви дам закони
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Да-а-а, интерконекторната газова връзка с Гърция е фактор, а не само журналистическа новина!!!
  • 32 Без аналог!!!

    4 10 Отговор

    До коментар #16 от "МИХАЙЛОВ":

    Дядо ми е бил в лагера до Ловеч преди 9-ти септември и доживя до сериозна възраст . Общо взето загиналите в подобни лагери комунисти се броят на пръсти и това е според статистиката на БКП . Дори според статистиката на същите тези БКП екзекутираните от народният съд са хиляди . Това което дойде след 1944-та по-малко тоталитарен режим ли беше ? Абе пий си хапчетата бе човек!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дгд

    8 4 Отговор
    Екшън инспириран от Американците

    Коментиран от #50

  • 35 Само питам

    5 11 Отговор
    Русофилчета, нещо престанахте да пишете с обичайните си никове. Да не би да се изплашихте да не дойдат и за вас? Спокойно, вие ще бъдете прибрани последни!

    Коментиран от #42

  • 36 Anadolu Manaf

    1 9 Отговор
    плешиво , мустакато човече с малки , злобни , свински очички....
  • 37 обективен

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ти сляп ли си?Такива движения за които говориш отдавна съществуват.Това че не се събират по язовирите не значи че ги няма.
  • 38 Да няма после малка бях не знаех

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Очаквай скоро бухалката на Ердоган в зад ни ка си. Русия няма все да ни вади от батака , заради такива по лу ид ио ти като тебе.
  • 39 А соросоидите кога

    10 0 Отговор
    Всички, взимали пари от америка за българия и всякаквите други чужди фондации когабше ги арестувате да проверите дали не са се поставили в услуга на САЩ?
  • 40 Народен съд

    7 0 Отговор
    Много правилно предупреди президента че улицата ще помете властта. През последните години забелязваме все повече признаци на авторитарната диктатура - медиите са озирпирани от властта, няма свобода на словото, срещу журналисти се водят измислени дела и заповеди за арести... няма да ги бъде оше дълго тия и пак ще има народен съд
  • 41 ЦРУ

    0 6 Отговор
    ПОЧНАХМЕ ГИ ! Който и русофил - българомразец да хванеш - ВСЕ Е ЗА ЗАТВОРА за шпионаж ! Сега СЛЕДВА - ИЗГОНВАНЕ на НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ т.н. дипломати от Руското посолство / КАКТО навремето Ив.Костов ИЗГОНИ 4 т.н. дипломати за АНТИБГ ДЕЙНОСТ / !
  • 42 Ми нЕма да те чакам

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Само питам":

    Ми нЕма да ви чакам да дойдете ... и ние можем да стреляме .

    Да ти кажа, че го пуснаха човека без да го обвинят , щото няма за какво.
    Ше ви еВа у фашингтонските помияри , нещо много почнахте да си разпасвате пояса.
    После да не квичите пак, че Народният Съд не бил демократичен ...може и да не е демократичен, с оглед вашата представа за демокрация, но е справедлив.
  • 43 Я се събуди

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Другия с коня":

    Като отпаднат санкциите срещу Русия , ЕС ще има пълномащабна търговия с Руската Федерация ... айде сега въпрос с повишена трудност. Ако се повиши търговският оборот на една икономическа организация с един контрагент, дали няма да се повиши стокообменът с този контрагент и за всички членове на организацията в дадения случай за членовете на ЕС ... очаквам отговор.
    И още по -труден въпрос ние член на коя организация сме ?

    ПС. Пий си аповете и слушай чичко доктор, че инак, че те копаме.
  • 44 Polit zatvornici !?

    2 0 Отговор
    Zig Hail ! Das ist FASHIZAM !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Захари Стоянов

    1 1 Отговор
    Левски е казал За предателите куршум
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Токин

    1 1 Отговор
    Отново прозира сянката на фараон Цветан Василев, който поддържа тесни отношения с Русия!
  • 49 Стамболов

    0 0 Отговор
    Договори за сътрудничество между движение русофили и руската страна няма. Няма и да намерите - защото договори се сключват тогава когато има две страни. Тук две страни няма. Движение русофили и русия са една страна. А президента Радев е издигнат и избран именно от тази страна. Няма нужда от договори. Апропо, да запитам президента Радев като главнокомандващ на русофилите: Кога "улицата" ще помете властта?
  • 50 Стамболов

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дгд":

    Интересна поговорка: "Гузен негонен бяга". Не питайте коя е партията на русофилите която се визира в обвинението по чл. 105. Партията която ще поведе улицата да свали парламента, правителството и властта. Дни преди прокуратурата да повдигне обвинение по чл. 105, президента открито, от високата трибуна на парламента и по всички медии, заплаши, че улицата ще помете правителството и парламента. В момента в който прокуратурата повдигна обвинение по чл. 105 - кой излезе на улицата да иска оставките на прокуратурата: ДАЙ БЪЛГАРИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове