Отидете към основна версия

8 591 68

ДАНС: Малинов искал половин милиард евро от Русия

  • данс-
  • шеф-
  • шпионаж-
  • николай малинов

Обществото „Двуглав орел” се занимава с вътрешната политика. С Малофеев сме единомишленици, братя по вяра и сме приятели, твърди Николай Малинов

Както вече знаете, Николай Малинов, председател на сдружение „Русофили“, беше арестуван и обвинен в шпионаж и поставяне в услуга на чужда държава, съобщи председателят на ДАНС Димитър Георгиев по време на изслушването му в Народното събрание.

“Относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. ДАНС е събрало информация, че Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многократно е пътувал до Русия, за да провежда срещи с тях, получавал е задачи от тях, а в някои случаи – и финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България, както е известният на всички „Проект България“. В същата докладна се предлага да се провеждат редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическия живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до такава промяна в политиката на страната.

Това, пише в докладната, е свързано с реализирането на „Проект България“ и е свързано с неговата икономическа основа. В документа се посочва, че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев“, съобщи още Георгиев.

„Схемата за пране на пари се е използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация общество „Двуглав орел“. Този чужд гражданин е имал интереси в различни области и с интереси в обществения и политическия живот в страната. Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност в страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава”, допълни шефът на ДАНС.

Междувременно арестуваният Николай Малинов коментира пред „Тази сутрин“ по бТВ, че за последно в България са повдигани обвинения в шпионаж през далечната 1978 г. Той бе освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв.

„В 7 сутринта в понеделник започна обискът на апартамента ми, като над 30 човека влязоха и преобърнаха всичко. Имах възможност да остана в ареста, и ми направи впечатление, че полицията се държи много добре, в ареста беше и чисто”, посочи Николай Малинов.

„Обществото „Двуглав орел” се занимава с вътрешната политика. С Малофеев сме единомишленици, братя по вяра и сме приятели, познаваме се. Борим се за традиционни ценности, за силна държава в България, в Русия, и по света. Аз мога да не харесвам определени неща, но ако не харесвах България, щях да отида някъде другаде. Имах предложения за високопоставен пост, но не го поех. Прецених, че каузата русофилство е по-важна за мен”, коментира Малинов отношенията си с руския олигарх Константин Малофеев, чието име е в списъка на санкционираните лица от Европейския съюз заради руската намеса в Украйна.

„Да, запознал съм Константин Малофеев с Цветан Василев – това престъпление ли е? Цветан Василев ме помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия, след като дъщеря му беше заплашена. Но се чувствам обиден и омерзен от Василев, след като той се отметна от всички договорки и заради него сделките не станаха”, допълни Малинов.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове