Отидете към основна версия

5 114 52

Перник минава на суров режим

  • воден режим-
  • перник-
  • мррб

По 15 аварии на ден

Водният режим в Перник става още по-суров. Перничани ще имат вода веднъж на ден във времето от 16 до 22 часа, а в някои населени места в областта вода ще има през ден, предаде репортер на БГНЕС.

Търсене на изход от водната криза в миньорския град опитаха да намерят днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заедно с кмета на Перник Станислав Владимиров, зам.-министър Николай Нанков и представители на отговорните институции.

От 18 ноември в Перник и в още десет населени места в общината е въведен воден режим. До тежката ситуация посред зима се стигна заради драстичния спад на обема на язовир „Студена”. Така Перник мина на воден режим всеки ден по 10 часа – пет часа сутрин и пет часа вечер.

Водната криза в миньорския град се случва за пръв път от 1993 година.

Предложението за по-суровия режим на водата предстои да бъде внесено официално от ВиК Перник в утрешния ден, след което ще се пристъпи към новия режим на водата. Очаква се той да влезе в сила от четвъртък, 12 декември.

„Определеният сега часови диапазон почти не пести вода. Този режим показа, че има проблеми със снабдяването на високите зони на Перник. След проведените срещи и днешната се обединихме около въвеждането на нов режим на водоподаване, който ВиК Перник трябва да разработи. Те предложиха вода в Перник да има между 16 и 22 часа, а в някои от населените места да имат водоснабдяване през ден”, обяви Аврамова и добави, че по този начин ВиК Перник гарантира, че ще могат да осигурят в определените часове нормално водоподаване, тъй като в сегашния вариант на режима не могат.

Аврамова подчерта, че при пускането на водата се получават и хидравлични удари в системата, които предизвикват по 13-15 нови аварии на ден.

Отделно от това се наблюдава и огромна разлика между притокът и оттокът в язовир „Студена”.

„Притокът и оттокът се разминават доста като дебит. Притокът е в рамките до 50 литра в секунда, а оттокът – 350 литра секунда”, посочи Аврамова. Тя увери, че продължават да търсят алтернативни начини за водоснабдяване и търсят коя от идеите е най-удачна, за да бъде приложена.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази недоволство от случващото се, но призна, че в конкретния случай той е изключително наложителен.

„Ангажиментите, които бяха поети от МРРБ, почти не сме мръднали с нещо в правилната посока. Трябваше да има аварийни екипи в Перник, за съжаление такъв се появи само веднъж. Трябваше да се търсят допълнителни варианти за увеличаване обема на язовир „Студена“, а все още сме на позицията, че търсим варианти“, коментира той.

Владимиров обяви, че ще съблюдава строго за изпълнението на водния режим и поетите ангажименти от страна на ВиК Перник, че всички жители ще имат качествено водоснабдяване в определеното време. Той коментира още, че причина за некачествено водоподаване в сегашните часови диапазони се дължи на лошата организация във водното дружество.

Стана ясно още, че ще има и промяна в управленския състав на ВиК Перник.

Зам.-министърът Николай Нанков обяви, че утре ще бъде назначен прокурист, тъй като готвеният за директор на дружеството Илиян Илиев все още не е отписан като шеф на ВиК Шумен. От думите му стана ясно още, че това не е окончателното решение и Илиев може да не бъде назначен.

Нанков добави още, че изпълнителният директор на ВиК Перник инж. Иван Витанов, който беше уволнен, е бил освободен вчера и от Управителния съвет на дружеството.

Зам.-министърът посочи, че язовирът не е бил изпускан заради ремонта на стената и посочи, че такива действия са били предприети през 2018 г. и 4 пъти през 2019 г. с цел да бъде избегнато преливане. /БГНЕС

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове