ФАКТИ.БГ

Какво доведе Перник до воден режим?

ВиК е можел да намали оттока към Струма и е бил длъжен да спре водата за промишлени нужди, казва бившият министър на екологията

Публикувана: 29 Ноември, 2019 11:14
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2420
Какво доведе Перник до воден режим?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Владимир Йончев с Нона Караджова

Нона Караджова е министър на околната среда и водите в първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013 г.).

Г-жо Караджова, какво предизвика кризата с водата в Перник, която доведе града до воден режим?

Може да се каже "Девет баби - келяво бебе". Отговорностите по водния сектор са в прекалено много институции и много оператори.

Но нека говорим по същество - какви са отговорностите на съответните институции. МОСВ утвърждава годишни графици за ползване на водата в язовирите, както и ежемесечни графици. Годишният график се изготвя въз основа на прогнозите на НИМХ за годината, плюс наличния обем в язовирите.

За язовир Студена конкретно е била предвидена средна по влажност година и 30 млн. куб. метра приток. За съжаление притокът е бил по-малко спрямо планирания.

Ежемесечно ВиК-операторът, в случая ВиК-Перник, няколко дни преди края на месеца трябва да подаде заявка към МОСВ за графика за ползване на вода през следващия месец. В случая ВиК-Перник е и дружеството, което стопанисва язовира и неговият принципал е Министерството на регионалното развитие (МРРБ).

Подавайки всеки месец заявка до МОСВ, ВиК подава 3 числа - за водоснабдяване на населението, за промишлени нужди и за екологичния оток на реката. Във всеки един момент ВиК-Перник е насяно какъв е обемът на язовира.

А има ли право ВиК-Перник изобщо да продават вода от язовир "Студена" за промишлени нужди?

Има право, но само след като осигури нуждата от питейна вода.

Цитирам закона: Тези дружества извършват услугите по доставка на вода за питейно-битови, промишлени и други цели. ВиК-операторите следва да създадат условия за задоволяването нуждите от вода с питейни качества, при отдаване на приоритет на питейно-битово водоснабдяване на населението и осигуряване надеждност и качественост на тази услуга.

Т.е. всеки месец, включително и този месец, ВиК-Перник е подавало искания, не само за водоснабдяване на населението, а са подавали искане да водоснабдяват промишлените обекти и всеки месец да изпускат по 410 000 кубични метри вода в Струма.

Можело ли е да се изпуска по-малко вода в Струма?

Язовир "Студена" е единственото изключение измежду всички язовири в България. Тъй като той е особен случай и има едногодишен изравнител, единствено за него е предвидено изключението, че осигурява водата за минимален отток на реката, единствено и само ако е осигурено питейното-битовото водоснабдяване на населението. И това не е отсега, това е от много години.

Значи, когато се е видяло, че има криза, е трябвало най-напред да се намали оттокът към Струма, след това да се спре водата към "Стомана" и "Топлофикация" и чак след това да се мисли за режим на питейната вода?

Може да се спори кое е първо и кое е второ, защото и реката не е добре да пресъхне.

Да, но обем от 410 000 куб. метра е сравнително голям, нали?

Да.

А кой е трябвало да вземе решение да намали водата към Струма и да спре водата за "Стомана"?

Пише го в закона - Вик-операторът трябва да осигури на първо място питейно-битовото водоснабдяване. Той не е длъжен да осигурява промишлените нужди. По принцип има задължение към минималния отток на реката, но тъй като в случая на язовир Студена той е специфичен, от години е разрешено този отток да бъде намаляван.

Около 70% от заявките на ВиК-Перник са за питейно-битово водоснабдяване. Останалите 30% са за промишлени нужди и осигуряване минималния отток на реката. Ако тези 30% не бяха искани, едва ли щяхме да достигнем до тая ситуация.

Защо тогава не са спрели водата към "Стомана"?

ВиК-операторът има интерес да подава вода на промишлените абонати, тъй като има приходи от тях. В баланса, който е направил ВиК в началото на годината и му е одобрен от "Асоциация ВиК-Перник", със сигурност са включени и приходите от продажба на вода за промишлени нужди. От гледна точка на търговското дружество ВиК, то очаква да има приходи от промишлените дружества, които му заплащат водата на доста по-висока цена, отколкото е водата за населението.

Двата промишлени ползвателя - "Топлофикация" и "Стомана" имат по 6-7 разрешителни за водоползване от подземни и от повърхностни води като резервни източници. Това се знае отлично от ВиК. Не е имало проблем тези две предприятия да бъдат предупредени навреме - още юни месец, когато става ясно накъде вървят нещата, да използват резервните си източници.

Нещо повече - извън "Топлофикация" и "Стомана", които имат свои водоизточници, ВиК-Перник разполага с 25 разрешителни за ползване на повърхностни и подземни води.

25 водоизточници с какво количество вода?

Около 600-700 000 куб. метра вода, доколкото знам.

Това е над една трета от питейната вода, която ползва Перник! Кой на кого казва дали изобщо се ползват тези водоизточници?

Когато изтече съответната година, ВиК-операторите представят информация в басейнова дирекция. Но след изтичане на годината.

Т.е. през цялата 2019 г. никой, освен може би ВиК-Перник, не е знаел дали тези алтернативни водоизточници са включени в системата?

Да. ВиК-операторът може да приведе разрешителното в действие. Аз не твърдя, че не са ги ползвали. Може да са ги ползвали. Но това може да каже ВиК-Перник. Би следвало да има водомери на всеки водоизточник. И ако се отправи сигнал към Басейнова дирекция, тя може да провери какви количества са ползвани.

Може ли ВЕЦ-ът да е причина за кризата?

ВЕЦ-ът също е собственост на ВиК-Перник. Ако водата, която е и за питейни нужди, и за промишлените предприятия и за осигуряване на оттока минава през ВЕЦ-а, а не в странични водопроводи, ВиК-операторът получава приходи и от продажбата на зелена енергия. Дали обаче тази година е получил такива, не мога да кажа.

От 6 юни ВЕЦ-ът не работи.

Но преди това вероятно е работил. И тъй като още преди това се е знаело, че нещата не вървят добре, това е можело също да е предотврати.

А възможно ли е да излиза вода от язовир "Студена", без да минава през ВЕЦ-а?

Да, възможно е. За да работи ВЕЦ-ът, трябва Енергийният системен оператор (ЕСО) към министерството на енергетиката да даде разрешение за включване на този ВЕЦ към енергийния микс, който се произвежда в съответният ден или седмица. Ако ЕСО не даде разрешение, тази вода не минава през ВЕЦ-а, а през странични водопроводи.

Ще завърша с това, с което започнах - моделът на управление на водния сектор, в частност на ВиК сектора като търговски дружества, управлявани от Асоциации по ВиК, е погрешен и води и ще води до проблеми навсякъде в страната като този в Перник, конкретно в случая на ВиК Перник - търговско дружество, с одобрен финансов план и необходимост да набави финансови приходи, за да инвестира за ремонти на многобройните аварии на водопроводната мрежа, което е също част от проблема".

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
бай ви знаете кой
1 Отговор
А бе пичове, а бе перничане винкилите у Перник ли се свършиа?

Оценка:
-0 +7

2
Този коментар е премахнат от модератор.
3
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Джон Кери
Бившият държавен секретар на САЩ със съвет към студенти от Харвардския университет
Учете руски!"

Още бисери