Last news in Fakti

29 Ноември, 2019 15:20 3 232 9

Владайският канал ще пълни язовир "Студена"

  • владайския канал-
  • язовир студена-
  • перник-
  • воден режим

Друга краткосрочна мярка е да има по-ефективен режим на подаване на вода в рамките на едно денонощие

Владайският канал ще пълни язовир "Студена" - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че през следващите дни ще бъдат предприети мерки, чрез които ще има допълнителни количества вода от Владайския канал, които ще бъдат насочени към язовир "Студена", заради водния режим в община Перник.

Аврамова напомни, че министерството е изискало информация за свободните водни количества от водоснабдителната система, експлоатирана от "Софийска вода" АД, разположени на територията на природен парк "Витоша", които биха могли да се прехвърлят към Перник. Набелязани са били мерки, които в следващите няколко дни ще бъдат изпълнени.

Друга краткосрочна мярка е да има по-ефективен режим на подаване на вода в рамките на едно денонощие, каза министърът и изтъкна, че на 22 ноември управителят на "ВиК Перник" е изпратил до кмета на общината предложение за подаване на вода от 15.00 до 22.00 ч., с което се очаква да има намаляване на броя на авариите и на загубите на вода. Министърът напомни, че към момента кметът на града е издал по-щадяща заповед, с която режимът е два пъти в денонощие. Тя изрази надежда той да преосмисли решението си, за да може да бъде съхранена наличната в момента вода в язовира.

В МРРБ на експертни срещи са били обсъдени няколко варианта за осигуряване на допълнителни количества вода. Предстои изготвяне и представяне на официални предложения от експертите, които министърът ще предложи за обсъждане на експертно ниво и ще се прецени кои от тях са възможни за изпълнение, които биха довели в краткосрочен план до действия, които могат да доведат до снабдяване с допълнителни количества вода.

Министърът подчерта, че в по-дългосрочен план основната мярка за преодоляване на водната криза е намаляване на загубите във водопроводната мрежа. Тя напомни, че "ВиК Перник" има готов проект и има договор за финансиране по оперативна програма "Околна среда", като най-големите инвестиции са за водоснабдяване и за община Перник те са 22 млн.лева.

Министърът напомни, че правителството отпусна на община Перник 2,7 млн. лева по проекта за реконструкция на утаителите на пречиствателна станция за питейни води, която обслужва града и околните села. По другия резервен вариант във връзка с водния проблем на града Аврамова съобщи, че все още не са готови окончателните резултати от вторите проби от водата на язовир "Долна Диканя".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    21 3 Отговор
    Спрете ни тока, Не искаме вода. Искам единствено да Обожавам банкянския Цървул.
  • 2 Крали Марко

    13 0 Отговор
    А може ли вода от кубратовския канал? Тъпанари
  • 3 Onq s konq

    17 2 Отговор
    При тая дъждовна година, да немат вода у Перник, си е направо престъпление. Зимата я дават топла и без кой знае кви снеговалежи. Та в следващата една година ще им е тежко на Перничани. Освен Супер Бойко да почне да им пика в язовира дорде не го напълни друго спасение нема
  • 4 Ай стига бе

    18 2 Отговор
    За кой канал става дума? За този ли по бреговете на който са построени кенефите на мангустите и директно се оттичат в него? Че те перничани ще пият направо минерална вода, ако за този канал става дума.

    Коментиран от #6

  • 5 Анонимен

    8 0 Отговор
    Да не пипат канал, а да спрат крадците
  • 6 Абсолютно си прав. Абсолютно си прав! Им

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ай стига бе":

    Имам къща в Рударци.Построена 2012 г. От тогава никой не се интересува, че имам вода от Владайски канал. Водата е непригодна дори за миене, защото е с механични примеси. Кога ще имам водопровод от ВиК Перник?

    Коментиран от #7

  • 7 Аз имам вода

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абсолютно си прав. Абсолютно си прав! Им":

    Май ти трябва пречиствател на водата братле. Аз си взех от тези и поне за пиене си имам чиста вода: https://www.olx.bg/ad/filtar-za-voda-nay-tochen-obratna-osmoza-ro5-ne-kana-osmoza-CID262-ID6mS3q.html
  • 8 Там не се ли излива помията на..........

    1 0 Отговор
    София
  • 9 Този същия

    4 0 Отговор
    Пак ще се потулят нещата. Иван Витанов /Сушата /, Иван Симеонов /Бездъждието / и Ирина Соколова /Медийната звезда /, аааа и баба Верче, никой от тях няма да бъде подведен под съдебна отговорност. И пак ще се измъкнат сухи от иначе почти празния язовир. За това БЪЛГАРИНА не вярва на управниците си, защото няма справедливост, няма осъдени виновници, които да излежават присъдите си за извършените от тях престъпления. Вместо да обединят народа те все повече ни разделят. И за това нямаме доверие в институциите...... няма и да имаме, и всеки поема по своя път, и който както може да се оправя. Това е БЪЛГАРИЯ за съжаление!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове