Отидете към основна версия

59 155 94

"Домусчиев, Пеевски и Борисов работят в синхрон срещу Божков"

  • васил божков-
  • национална лотария-
  • делян пеевски-
  • владислав горанов-
  • кирил домусчиев-
  • валери симеонов

Собственикът на "Левски" може да финансира падане на правителството

Снимка: БГНЕС

Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, коментира една от актуалните теми в страната ни напоследък - случващото се с Националната лотария. Припомняме - срещу бизнеса на Васил Божков първо започна атака от Цветомир Найденов, един от собствениците на компанията за онлайн залози и казино игри efbet. Обвинението беше за неплатени данъци в размер на 250 милиона лева. Те са проспани през последните пет години от Държавната комисия по хазарта, а сега изведнъж се мобилизираха както редица медии, така и финансовият министър Владислав Горанов, а бившият вицепремиер Валери Симеонов дори готви закон с който се национализира лотарията. Това от своя страна ще рефлектира върху футболния "Левски", чийто собственик е Васил Божков и феновете на тима искат среща с премиера Бойко Борисов. Ето как обяснява случващото се Илиян Василев, който следи експертно процесите в държавата:

"Вън от съмнение е, че Васил Божков този път е в трудно положение. Схемата е позната до болка. Бизнесът му зависи от държавата и милиардите му са функция на нейното благожелание. Както е милиардер, така и утре може да се окаже милионер. Беше ясно, че хората от "Ефбет" са получили "кураж" отвън за да се опълчат срещу него. Елементарно е да се досетим - след толкова години "мълчание" и подчинение, изведнъж революционери.

Няма съмнение, че тандемът Домусчиев - Пеевски работят в синхрон и този път са включили и прокуратурата, и Борисов. Шансовете на Божков не са големи, още повече, че е закъснял в медийната си контракампания и изобщо с контрамерките. Много години в безгрижие са отслабили рефлексите му.

Ходът му със срещата с фенклуба на Левски е слаб. Издава слабост, оплаква се, че Борисов не му вдигал, с която ясно показва, че е в молеща, неизгодна позиция. Феновете логично, преди да тръгнат с лошо, да опитат с добро. Защото Борисов никога няма да остави "Левски" без финансиране. Нали той сам натика Божков да финансира "сините".

Схемата с "национализацията", обаче, не е толкова лесна за реализиране. Божков може да ги съди и у нас, и в чужбина. Може и да финансира падането на Борисов от власт, особено сега, когато с нещата са "на кантар". Затова очаквайте по-груби действия от Прокуратурата, за да "омекне" Божков и да не "пърха" много.

Всичко е игра на нерви. Не и никак сигурно дали изобщо проектозакона на Симеонов ще бъде приет, или ако бъде приет колко дълго ще действа. Този свободен кешов поток е "сол от солта" на модела на това управление. Парите са необходими на всеки управляващ - и да управлява чрез тях и да се облагодетелства от тях.

Божков има доста ходове, но времето за повечето от тях мина. Пък и малцина са онези, които ще проявят симпатия към него. Това им е проблемът на повечето олигарси - мислят си, че доброто време е вечно и че веднъж станали богати, винаги ще бъдат богати.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 129 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове