22 Януари, 2020 12:02 13 380 56

Васил Божков: Искат да дадат бизнеса ми на друг

  • васил божков-
  • национална лотария-
  • нова телевизия-
  • nova-
  • валери симеонов-
  • хазарт-
  • лотарийни игри

Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би?

Васил Божков: Искат да дадат бизнеса ми на друг - 1
Снимка: БГНЕС

НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, според които само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарийни игри. Това означава закриване на частните "Национална лотария" и "Лотария България", контролирани от бизнесмена Васил Божков.

Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа за законопроекта от премиера Бойко Борисов. Финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев открито подкрепиха идеята.

Божков се срещна с привърженици на футболен клуб "Левски", който също е негова собственост. Той ги посъветва да поискат среща с Борисов и те поискаха. В изявление на "Нове холдинг" Божков директно каза, че приемането на такъв закон ще го принуди да спре да издържа "Левски".

Преди месец пък партньори на Божков в хазартния бранш - братята Цветомир и Боян Найденови, обявиха, че той ги е заплашил с убийство. Специализираната прокуратура обяви, че е започнала разследване, а финансовият министър Владислав Горанов обеща проверка дали лотариите на Божков са спестили данъци, като цитираната сума е около 250 млн. лв.

Ето защо още в края на миналата седмица Свободна Европа потърси Васил Божков за коментар. Първоначално бизнесменът не отговори на обажданията, но след СМС-кореспонденция се съгласи. Разговорът е направен по стандартен формат – без предварително изпращане на въпроси, с уточняване на теми. Интервюто е взето във вторник, 21 януари, 2020 г. в офиса на Божков в София.

- Господин Божков, изтече ваш запис от срещата ви с феновете на ФК "Левски". В него се чува да казвате, че "зад атаката формално стои Валери Симеонов", става дума за внесения проектозакон за хазарта. Ползвате думата "формално". Неформално кой стои?

- Проектът е внесен от Валери Симеонов и в същото време е подкрепен от управляващата партия ГЕРБ. Кой стои тогава?

- Смятате, че тази атака идва неформално от ГЕРБ?

- Предвид, че подкрепата се случи “на часа”, преди да може да бъде направен адекватен анализ и оценка, вие как смятате?

- В свой текст в. "Капитал" пише, че подобни текстове са обсъждани в управляващата коалиция още преди Коледа.

- Ето, давате отговор.

- Пак ви връщам към думата "формално". Виждате ли вие във Валери Симеонов инструмент, който да прокара подобни поправки?

- Така изглежда.

- Какво ще се случи ако тези текстове бъдат приети? Какви ще са последствията за вас и вашия бизнес?

- Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това противоречи на Конституцията.

- Срещу този ваш аргумент обаче има формалното обяснение на спортния министър Красен Кралев, който каза, че не може да се избира между ФК "Левски" и българския спорт?

- Изказването е на неподготвен политик. Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра.

- Той обаче говори за 50 млн лв, които ще влязат в българския спорт.

- Да, само говори, но в проектозакона няма такива предвиждания. Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта.

Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният.

- Казвате, че целите са други. Какви могат да бъдат те?

- Мога само да предполагам. Разследвайте и го разкрийте. Но знам, че целта не е да се подпомогне спорта. Нито пък да се мисли за здравето на хората, защото лотарията ще продължи да я има, само че ще бъде в ръцете на държавна структура - това значи, че не се цели намаляване на “вредите” от лотарията. Хората пак ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг.

- Защо се срещнахте с феновете на ФК "Левски"?

- За да ги предупредя какво се случва с основния спонсор, от който клубът зависи. Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с “Левски”. Това беше целта на срещата и всичко, което им казах.

- След вашата среща те поискаха среща с премиера Борисов и твърдят, че вие сте ги посъветвали да се срещнат с него.

- Да. Нека му обяснят ситуацията. Единствено той може да им помогне, ако реши да не подкрепя този законопроект.

- Казахте ли на феновете, че "трябват 5 – 10 хиляди човека" (за протести – бел.ред)?

- Не съм казвал такова нещо.

- Призовавахте ли ги да протестират?

- Не съм имал предвид такова нещо, нито съм ги призовавал.

- Какво очаквате, че ще се случи на тази евентуална среща между Борисов и феновете на "Левски"?

- Господин Борисов, ако погледне конституцията, ако не я е чел, може да види, че този проектозакон е в грубо нарушение. А феновете, ако искат да го има "Левски", разбират, че нищо не налага такъв законопроект да мине. Според вас какво налага този законопроект?

- Аз не съм вносител, но мога да ви цитирам аргументите, с които е внесен – един от тях е, че в страните от ЕС подобни лотарийни игри са собственост на държавата.

- Никъде обаче не са държавни. Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би?

- Кой е другият?

- Не знам. Някой друг, но не съм аз. Градиш един бизнес, те в нарушение на конституцията го спират. Прилагат закон със задна дата. Но със сигурност има друг, не знам кой е – сега мислим и анализираме, разследваме. Пак да кажа, че аргументите им са несъществени - пари за спорта има и сега, да дадат данъците, които ние плащаме за спорт, тотото пак ще продава.

- Преди по-малко от две години отново Валери Симеонов бе вносител на законови промени, ограничаващи скритата реклама на хазарт. Идеята бе подкрепена на думи от ГЕРБ и БСП. Но текстовете бяха пратени за нотификация до ЕК. Парламентарните репортери знаят, че това е инструмент за протакане във времето. Тогава не давахте интервюта. Това означава ли, че успяхте да се разберете с управляващите?

- Тогава не съм се разбирал с никого. Не ми е практика да работя така. Просто така се стекоха нещата. Явно прецениха, че не е полезно да го прилагат. Не знам защо така решиха, но може би са се съобразили с някакви фактори. Сигурно са направили оценка на риска. А сега няма никакъв анализ, а по-скоро заблуждаваща информация.

- Ако приемем, че краят на "Национална лотария" би бил и краят на ФК "Левски", как ще се отрази това на Нова телевизия, с оглед на факта, че сте голям рекламодател?

- Питайте собствениците на Нова телевизия.

- Колко пари давате под формата на реклама на Нова телевизия.

- Договорът е конфиденциален. Не мога да ви кажа.

- Според медийни публикации става дума за средства между 20 и 25 милиона.

- Ако са такива парите, как ще се отрази това на една медия, според вас?

- Смятате ли, че това може да доведе една медия до фалит или до много тежко финансово състояние?

- Не. Но, ако такива пари не постъпват в една българска медия, ще ѝ се отрази тежко. Сигурно ще се отрази тежко и на програмите, които правят и на дейността, която развиват. Ще се отрази тежко на независимостта на тези програми. Но ако такива пари липсват от който и да е било бизнес, ще се отрази тежко. И на мен да ми липсват 20 милиона, и на мен ще ми се отрази тежко. Въпросът е, че като става дума за медиа, финансирането и от държавата е по-опасно, но това вие ще кажете.

Противоконституционното спиране на лотарията ще се отрази тежко на много други бизнеси, част от процеса. Също така и на 40 000 човека, които са пряко част от бизнеса.

- За "Лафка" ли говорите и такъв ли е обемът?

- Не е само “Лафка”. Нашата мрежа е много по-голяма. Всички, които продават билетчета и вземат процент и живеят от това семействата им, ще бъдат засегнати.

- От думите ви става ясно, че средствата, които давате като реклама в Нова телевизия са жизнено важни за дейността ѝ – споменахте за програмата, продукциите. Години назад вие сте най-големият рекламодател там. Можете ли да влияете върху съдържането?

- Мисля, че частното финансиране е за предпочитане в една частна медия, именно заради независимостта на програмите. Да сте видели да влияя? Да съм се появил, да съм казал нещо там?

- Влиянието като цяло изключва появата.

- Парите ги плащаме, за да развиваме бизнеса, не за да влияя медийно.

- Преди чешкият бизнесмен Петр Келнер да опита да купи Нова телевизия медийни публикации твърдяха, че вие ще бъдете българският му партньор. След като КЗК спря сделката за Нова ТВ на Келнер вие оттеглихте рекламата от телевизията. Има ли връзка между двете?

- Първо: не познавам господин Келнер. Второ: оттеглих рекламата за малко, докато не дойдат новите собственици, понеже Нова телевизия отказа да ме подкрепи срещу Валери Симеонов. Исках хора, които са запознати със случая, да бъдат питани за гледната им точка, исках да бъдат зададени въпроси на Валери Симеонов за мотивите и целите. Тогава ми отказаха. Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане.

- Т.е. все пак има опити за влияние през тези пари в медийната политика?

- Да, поисках, доколкото правото на една засегната страна от един закон може да търси гледните точки. Това е нормално. И ето колко влияя – не ми дадоха дори да се разследват факти и данни.

- Вие си оттеглихте парите, след което обаче върнахте рекламите. Получихте ли обещание в замяна на това?

- Не, не съм. Дойдоха други собственици. На мен тази реклама ми е необходима, аз я спрях въпреки бизнеса.

- Какви ще са вашите стъпки ако проектът на Валери Симеонов мине в парламента?

- Конституцията ясно казва: монополите са в няколко точки. Само там може да има монопол. Така че даже и да мине законопроектът, който прави държавата монополист – ние може да не го изпълняваме.

- Какво значи това?

- Ами как какво значи – ако политиците, които трябва да изпълняват законите, не ги спазват, ние трябва ли да ги спазваме? Не че няма да изпълня закона, просто ще съдя държавата за принудително изземване на бизнеса и неговия най-голям актив - лиценза.

- Преди Коледа вашите бизнес-партньори братя Найденови обявиха, че Националната лотария се възползва от вратичка в закона и плаща по-малко такси отколкото Тотото. Става дума за 250 милиона. Веднага финансовият министър Владислав Горанов обяви, че започва проверка на АДФИ и тези пари биха могли да бъдат изискани от вас. В същото време братя Найденови твърдят, че вие сте ги заплашил с убийство. Те също казват, че запис на заплахата, която сте им отправил, има при вас. Тези им думи станаха повод за прокурорска проверка. Има ли съвпадение между вички тези действия и новите законови предложения?

- Малко е тъжно това, иначе щеше да е смешно.

- Дайте да изясним едно по едно. Заплашвали ли сте братя Найденови с убийство, имате ли такъв запис и ще го дадете ли на прокуратурата?

- Ако аз имам запис, а те нямат, според вас заплашвал ли съм ги? Може би се очаква да ги “заплаша” пред прокуратурата, за да го запишем по-ясно? Не са сериозни тези неща, изобщо не би трябвало да ги коментирам. Никога не съм ги заплашвал. С тях съм работил 30 години. Не разбрах какво значи, че аз имам запис на моя си телефон, а те нямат. Малко е налудничаво... Несериозно е това.

- А проверката на АДФИ?

- Нека да свърши. Ако трябва да плащаме нещо – ще плащаме

- Вие знаехте ли, че Националната лотария е плащала по-малко

- Плащано е всичко по закон. Законът дава няколко възможности. Тотото са решили да плащат на по-широка основа по-малък данък. И тук няма данъци, има такси. Впрочем тук въпросът е - дали могат да се искат такси с повече от един месец задна дата? Законът не го разрешава. Ако държавата иска – ще спорим в съда. Даже и да сме плащали нещо грешно – могат да ни изискат суми месец назад.

Иначе законът дава две възможности: по-широка база и следва по-нисък данък, по-тясна база с по-висок данък. Ние смятахме, защото работим научно, че при по-тясна база е по-добре за компанията. Но, всеки един билет, за всяка една игра е разписано от комисията какъв данък да плащаме. Има три състава на комисията (по хазарта – б.а.) сменени оттогава. Всеки един го е подписвал.

И дали финансовият министър не ги е знаел тези неща? Но това си е негов проблем. През цялото това време министър е бил Владислав Горанов.

- Казвате, че финансовият министър е знаел?

- Сигурно е знаел. Но няма нарушение на закона. Ама Тотото плащало повече – ами те нямат частен интерес. За тях има ли значение какъв данък плащат? Вижте им отчетите – всяка година са на загуба.

- Смятате ли, че проверката, образувана срещу вас по сигнал на братя Найденови, може в един момент да послужи за натиск срещу вас?

- Би могла. Но формално, ако има сигнал, прокуратурата трябва да го провери. Всеки може и е свободен да подава сигнал за каквото поиска. Не мисля, че е имало натиск прокуратурата да го стори. Още не съм викан там.

- Опитахте ли се да говорите с премиера Борисов от миналата седмица насам?

- Опитах се, но не ми вдигна.

- Затова ли изпращате феновете?

- Ами ако и на тях не им реагира – нека си гласуват каквото искат. В крайна сметка държавата ще плаща, но ще си говорим с държавата в съда. Не може да те задължават да изплащаш нещо, което ти отнема правото на дейност.

- Става дума за предложението да изплащате до 2021 година парите на вече спечелилите, или до 2025 със споразумение.

Държавата да го свърши. Тя прекратява дейността. Тя трябва да си го плати. Не знам колко точно са парите, надали са толкова големи, че да не можем да ги платим, но все пак държавата прекратява дейността. Тя трябва да си плаща. Трябва да платят и договорите на доставчиците, които са много, защото са 10-годишни. На разпространителите – също.

Аз ли да ги плащам? Всичко ще се отнесе към държавата. Лошото е, че нашите политици не носят те риска. Валери ли ще извади пари да ги плати? Десетки милиони са това, ако не стотици. Който подкрепя Валери Симеонов, ще извади ли пари да ги плати? Целият народ ще ги плати, с данъците си. Вие, аз. Айде, аз не съм за жалене. Плюс това ние ще жалим в Конституционния съд. Това е грубо погазване на конституцията.

- Няма как да жалите в Конституционния съд.

- Няма как – да. В това е проблемът. Но ако има 47 съвестни депутати – могат да сезират Конституционния съд (за това са необходими 48 народни представители - б.ред.). Президентът може, главният прокурор също може.

- Общувате ли си с 47 съвестни депутати, които биха сезирали КС?

- Ако се замисля – сигурно познавам 4-5 депутати максимум. Общувам с тях ако се видя случайно, близки отношения нямам, с когото и да е от тях.

- Може ли в България да се прави бизнес ако няма държавна протекция?

- Виждате какво е положението. "Искаме да го заграбим" – това е положението. Колко бизнеса са заграбени досега, не знаете ли?

- Да, но досега вашият бизнес вървеше добре. Това може ли да се случва без политическа протекция?

- Вие как мислите, може ли? Случва се докато те забележат.

- Искате да кажете, че вашият бизнес е забелязан току-що?

- Той е на 5 години.

- Вие имате и друг бизнес.

- Другият ми бизнес не е така фрапиращ. Но най-странното е, че има още една компания, която има гръцко участие – 45% ("Интралот"). Те искат да го конфискуват и него. Дали те ще си мълчат? Предполагам, че ще се оплакват някъде – я при тяхното правителство, я по Европа. Малко са тръгнали безпардонно.

- Вашият бизнес се е изградил и е израснал независимо от политическата среда в България, така ли?

- Абсолютно. Даже въпреки политическата среда. Защото политиците винаги са ми пречили.

- Можете ли да дадете примери, в които са ви пречили, защото аз се сещам за примери, в които вие печелите доста внушителни обществени поръчки?

- Въпреки тях съм ги печелил. Понеже съм бил най-добър. И въпреки това продадох този бизнес – строителния. Ние сме печелили обществени поръчки без нито един лев подкуп. Защото сме по-добри. А и по тази причина съм работил на загуба. Строил съм три магистрали, от всяка една съм загубил по 20 милиона лева и съм ги компенсирал оттам откъдето съм имал печалба.

- Твърдите, че сте работил на загуба?

- Общо – не. На загуба бяха магистралите, но имах поръчки за пътища и други малки обекти, от които съм компенсирал. Като цяло не съм бил на загуба.

- Знаете ли бизнеси, които са съсипвани от държавата?

- Това няма да го коментирам. Вие сигурно също знаете, сигурно и аз знам.

- Щом едни държавни власти могат да съсипват бизнеси, означава ли, че могат да го подпомагат?

- Би трябвало да могат, да.

- Вие знаете ли бизнес, подпомаган от държавата?

- Такъв не познавам.

- Ако ви върна към думите ви, че министър Горанов вероятно е знаел, че плащате различни суми от Тотото – това не е ли подпомагане от държавата?

- Не знам дали го е осъзнавал, но ако не беше различно плащането сигурно лотарията щеше да е фалирала. На онова надали щеше да издържи. Но тук трябва да се има предвид, че лотарията се появява впоследствие. Има закон за хазарта, ние правим лотария.

- Когато излязохте преди години от ЦСКА казахте, че не искате да се занимавате повече с футбол. Как така решихте да вземете "Левски"? Каква е бизнес логиката да вземете губещ отбор, който в последните 10 години е непрестанно обвързван с политически апетити?

- Просто мина време и пак ми се дозанимава. Отборът щеше да изчезне, както изчезна ЦСКА, а на определен етап от развитието си човек може да си позволи да прави добри неща.

- Ще ви попитам по друг начин: бяхте ли помолен или принуден да вземете "Левски"?

- Аз помолих да го дадат, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а поисках.

- След Тодор Батков в "Левски" влизат Иво Тонев – общински съветник от ГЕРБ, Александър Ангелов, свързан с Делян Пеевски, и Николай Иванов. Последният започва да печели обществени поръчки за производство на мантинели в големи размери именно след влизането му в "Левски". По-късно Спас Русев влиза в "Левски", като паралелно с това КЗК одобрява сделката му за "Виваком". Изглежда, че в този отбор влизат хора с подчертан бизнес интерес. Затова ви питам – влизането в "Левски" беше ли обвързано с ангажименти, че вашият бизнес ще бъде стимулиран?

- Не знам кой и как като е влизал в "Левски" му е потръгвал бизнесът, но в един момент клубът бе затънал в дългове и нямаше една стотинка, той беше фалирал де факто. Сега "Левски" е добре – няма задължения, има средства да се развива. Щяхме да приключим и стадиона тази година. Ако имаме възможност ще го направим, ако нямаме – няма.

- Споменах адвоката на Пеевски. В какви отношения сте с Делян Пеевски?

- В нормални. Нямаме какво да делим. Познаваме се, говорим си, но нямаме пресечни точки, конфликти или пък близко приятелство.

- Той ли е един от народните представители, които визирахте преди малко? С които се познавате?

- Даже не включих, че е народен представител, но да – един от тези, които познавам, е.

- Прави ли ви впечатление, че темата със законопроекта на Валери Симеонов изобщо не присъстваше в неговите медии? Смятате ли, че той би могъл да има евентуален интерес от това?

- Мисля, че не. Честно ви казвам – не мисля. Мисля, че Пеевски е демонизиран. Не е чак такъв злодей. Все пак слухове.

- В какво, според вас, е демонизиран?

- Ами – случи ли се нещо и все Пеевски виновен. Според мен не е чак така.

- Защо давате интервю, вие не говорите публично, не откликвате на журналистически покани. Да не би да е заради това, че не ви вдига телефона премиерът?

- Мога да дам интервю, където си поискам, не ми е проблем. Бяхте най-настоятелни.

Интервюиращ: Полина Паунова

Източник: "Свободна Европа"


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво си направил успешно бе мизерник

    107 15 Отговор
    Лъжеш отчаяния народ като му земаш парите за хазарт а ти тинеш в милиарди
  • 2 Българин

    51 48 Отговор
    ТОВА ВЕЧЕ ЩЕ СЪБОРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО !

    Коментиран от #17

  • 3 Омерта

    75 5 Отговор
    Абе всички сте маскари, демек мафиоти.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 IDEALNO

    88 15 Отговор
    Като ограбва бедните хора не рева, нали? Лъже хората с хазартни игри, мами държавата и не плаща данъци за тях , но реве като искат да си плаща данъците както всички нас.

    Коментиран от #35

  • 6 смешен плач

    98 6 Отговор
    След изчитането на това крайно дълго ( и крайно платено) "интервю" .оставам с впечатление ,че не става дума за Черепа ,ами за някакъв съвсем друг ,непознат човек ! Ма той (този човек ,де) бил толкова почтен ,толкова честен ,толкова загрижен за България и българският спорт ,че (видите ли) ,ако му се отнеме възможността да забаломосва сиромасите с илюзорни печалби - край ,всичко отива по дяволите. А пъл лошата държава (която вече 20 г. му поволява да печата пари под формата на "талончета") ще съсипе този толкова "сложен" бизнес - зер ,печатането на талончета е ,моооого сложно и мнооого непосилно за държавата !!! След всичко прочетено избухнах в неистов плач и не мога да се успокоя - страдам за горкия Череп и очаквам да го видя ( в най скоро време ) да рови в контейнерите за смет пред ЦУМ ! Горкият милиардер !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хазарта е функция на

    58 4 Отговор
    Мизерията на народа който е докаран до това положение от полит шайката тои народът вече не вижда никакъв друг начин да живее добре и затова се е хванал като удавник за сламка с хазарта видел некои че зел некви пари и сичко се е юрнало да прави божков и наиденови още по богати .....и колкото е по зле народа толкова са по големи приходите на божков и компания
  • 9 Аа нема затвор

    42 3 Отговор

    До коментар #7 от "Цеко":

    Гилотината и трупа в морето
  • 10 gost

    57 6 Отговор
    Ехеххе, евати и интервюто с този мафиот.Искат да гоизкарат по бял от снега и по-честен от Дева Мария ли??? Този когато създаваше така наречения бизнес,да не би сам да го е създал? Едно поставено лице,което върти парите на червената мафия ,се оплаква,че искат да му вземат бизнеса.ХАХАХАХА.Та той не е негов.
  • 11 Момчил

    52 5 Отговор
    А самият той доста бизнеси е иззел принудително,би било заслужено да види и другата страна на монетата
  • 12 Ужасно

    47 5 Отговор
    Още един ”коректен„ бизнесмен. Във всяка една друга държава би бил отдавна в затвора, но тук, в България, Е МИЛИАРДЕР.
  • 13 Асен Илиев

    13 3 Отговор
    Не си наясно Божков :) Давним, давно, АЗ ЗАПОВЯДАХ, да се ограничи хазарта. И сега понеже съм ги настъпил на гушите, булганите се опитват да ми хвърлят прах в очите, белким им се размине евтаназията. Да ама, НЕ! :)
  • 14 Асен Илиев

    11 6 Отговор
    ...ПОСЛЕДНОТО от което имат нужда ГОВОРЕЩИТЕ МАЙМУНИ е "да им върже" :) С хазарт, независимо от "добрите печалби" НЕ се става Човек! А с труд, нещо което ОЧЕВИДНО булганска МАЙМУНА, като теб, няма как да схване с недоразвития си или липсващ мозък :)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Kubeto

    26 4 Отговор
    Ужас. Бил по-добър...честен та честен света вода!
  • 17 goni

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ле-ле-ле! Да вземат на Черепа хазарта!!! Не да съборят правителството! Ще стане, като 90-те години! През ден през два някой ще си отива безвъзвратно! Да не мислиш че някой е недосегаем?! Недосегаеми няма! В момента в който Черепа се покрие, да знаеш че играта е започнала! Вземи си повече пуканки и гледай мача!:) Много интересен ще е!:) Не е свирен предварително!:)
  • 18 ДУПКАТА НА ГЕВРЕКА

    26 2 Отговор
    .... толкова загрижен за България и българският спорт!!!
  • 19 Алфа Вълкът

    30 6 Отговор
    Какви са тия прошляци дето са милиардери в България и целия източен блок? Нито визия, нито стил, нито дикция и речник отговаряш на статута му - един полуплешив оръфляк с жълти зъбки и костюм дето му стои като кошум.

    Коментиран от #32, #41

  • 20 Онзи

    22 2 Отговор
    Имаше некакъв от Благоевград дето ще прави конкуренция на Еврофутбол...и малко живя...Защо ли??
  • 21 Данчо глупака

    18 3 Отговор
    не се заяждай с власта ,слушай какво ти казват,, така , че скоро можеш да се самоубиеш или да умреш внезапно
  • 22 Майкъл

    14 1 Отговор
    1.Дядо Софиянски преди броени дни,се изказа по ТВ,че вожда е
    полицай или пожарникар,все едно-той не може да управлява! 2.Реакция-само въпрос на дни! 3.Валери Симеонов-ти предлагаш промяна в закона за хазарта/казах/! 4.Няма милост,няма прошка! 5.Бате Васе-много хубави неща си правил,знаем! Но както и във вашия бизнес/меко казано/,така е и при сапьорите-само веднъж се греши! НЯМА ПРОШКА!!! Ще те смачкат бате,моите уважения! Разсъждавайте на ум,колеги по коментари! ОНО ЧЕ СИ ПОКАЖЕ-ЧЕКАМЕ!!!
  • 23 Питащия с вълци

    21 1 Отговор
    Тия, дето "спечелиха" Жакпоти от по нам си колко милиона, и требе да им ги изплащат по 20+ години? Ко праим? За един прЕятел питам?
  • 24 Ше ме разплаче милия

    22 2 Отговор
    А тоя Черепа колко бизнеси е откраднал мишока! Трябва да му вземат всичко и да лежи в панделата за поръчителства на убийства не да си вее байряка, ама по време на БСП, ДСП и СДС стана милиардер:-)

    Коментиран от #46

  • 25 Ми да го дадът

    20 3 Отговор
    Такива боклуци като черепа трябва да са под земята
  • 26 Без име

    16 1 Отговор
    Извадете си очите по-бързо,че ни писна от вас.
  • 27 Опс

    15 0 Отговор
    Те ще му го вземат - ОК
    Лошото е че другият уж “засегнат “ - чичо грух , мълчи ?
    А познайте какво следва .....?????
  • 28 Миро

    31 1 Отговор
    Разбирам бизнес ама да построиш заводи и фабрики,да създаваш блага а не да измъкваш малкото пари на баламите...!!!!
  • 29 Николай Дракополов

    14 0 Отговор
    Защо Защо Защо ?!?! Какво защо бе Божков . Защото не си ми платил и сега ще те довършя като Веско Парцала
  • 30 Амиии

    7 1 Отговор
    ТЕ И В ПОСЛЕДСТВИЕ ВЛАСТТА ЩЕ ДАДАТ НА ДРУГ !
  • 31 Дядото

    18 2 Отговор
    Само в България ТЪПИЯТ И АРОГАНТЕН ТИП -СТАВА МИЛИОНЕР!!!!!!!!!!!
  • 32 иван

    17 7 Отговор

    До коментар #19 от "Алфа Вълкът":

    По- голяма глупост не бях чел отдавна. Ти въобще богат човек виждал ли си през живота си? Или за теб са богати собствениците на мижава строителна фирма и 2 бара, но с порцеланови зъбки и конфекция на Бос от мола? Значи за тебе Бъфет с кръпките по китайските си сака и 30г.си кола е прошляк? Или на ИКЕА собственика и той е бедняк? Човече, истински богатите хора им е все тая с какво са облечени, каква кола карат и пр. И въобще не им пука за изказа или зъбките им. За такива неща им пука на кокошкарите.

    Коментиран от #38, #48

  • 33 Garrincha

    18 3 Отговор
    Милия, но е достатъчно нагъл - типичен селски хитрец ! С Гришата - микренския исполин, са като братя близнаци !!!
  • 34 Бай Ставри

    4 3 Отговор
    Дедовият ми още работи..........да дойдат да го национализират
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гост

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Васил Божков: Искат да дадат бизнеса ми на друг.
    Кой си ти бе , да изземваш монопола и бизнес на държавата.
  • 37 Гост

    12 0 Отговор
    Аз ли не разбрах?! 🤔 божков постоянно повтаря, че това е работещ бизнес и носи много пари на държавата, па не си плаща данъците и за 5 години дължал 500 млн.
  • 38 Драган

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "иван":

    И да и не,не се прави на голям умник,Чукча не бил читател,а писател!!!Факт е,че по-голямата част от тези “бизнесмени” са си бившите мутрогени,то не става само с пари иска и стил,акъл,много други неща,но Ганя му казва бизнесмен и го сравнява с шефа на Икеа....
  • 39 SAAB

    9 0 Отговор
    Шъ тъ върнат на " Магурата " да висиш на тротоара.......и чутурта ти шъ вземат !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 elf

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Алфа Вълкът":

    Ще имаш ли смелост да му го кажеш това в очите бе гнида?
  • 42 Казуар

    6 1 Отговор
    Единствено той оцеля в пукотевиците преди години.
  • 43 Пипи дългото чорапче

    3 0 Отговор
    1държавата да направи единна ставка за данъците,облекчения за деца,книги,дарители.2ако има такъв тип бизнес да има поне 10000за влизане в казино.3защо евреите нямат казина4Да не строят"асфалт"а да се наблегне на определени сектори,които преди това да се реформират кардинално.Има и 20,30..
  • 44 Факти

    5 3 Отговор
    Еми тука вече се чудят от къде на готово да лапнат някой як бизнес който да им носи някакви дивиденти първо пробваха с Гебрев не се знае до колко успяха сега с този да се готви човека вълк с боклуците.
  • 45 Факти

    7 2 Отговор
    Пък и да вземеш отбор в българия се иска яка смелост защото видимо там само наливаш пари а никаква възвращаемост.
    Явно са някаква перачка за пари защото ако се сметнат разходите то печалба никаква.
    Значи човека го е взел просто така за хоби.
    Мисля че ако направи частен музей със антиките си и ги изложи на показ повече ще печели.
  • 46 goni

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ше ме разплаче милия":

    Сега ще обеднее чиляка!:) Такива не обедняват!:) Ако, не вярваш питай Поли Пантев дето уж го утрепаха на някакъв карибски остров!:)
  • 47 чиче

    11 0 Отговор
    Стига сте льгали простия народ че ще спечели милиони.Дават си парите и след това мизерстват
  • 48 Алфа Вълкът

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "иван":

    За доста мутрагени и селски аристократи в България съм работел за милиардери чак не съм.
    И да разговарял съм с такива хора, повечето имат вид и говорят по начин в който всеки момент ще кажат на охраната да те претупа.
  • 49 разума

    7 1 Отговор
    Това е порочното на капитализма, че дори бизнеса му да е вреден за народа той иска да извива ръцете на правителството и на същия този народ. Затова уважавам другите обществени строеве при които производствените сили са в ръцете на народа, а не в шепа болни хора заслепени от парите и готови да жертват всички морални ценостти само и само те да могат да печелят.Хората на днешно време трябва да изберат: Парите ли са най важната ценост на този свят/като имам в предвид и всички ресурси на земята/ или морални цености при които богатството на земята да бъде разпределено така ,че да има достоен живот за всички хора по земята.

    Коментиран от #51

  • 50 Иванов

    3 2 Отговор
    Божков е прав, че искат да го дадат на друг. А,относно кой кого лъже- трябва да си много прост да си даваш последните пари и то редовно за билетчета- такива хора не мога да ги съжалявам. Божков е тарикат ,тарикати винаги е имало и ще има, въпроса е -българите защо са такива балъци да му купуват билетчетата или кавото и да е там друго? Естествено трябва да си плаща и данъците- от НАП къде са спали , защо не са ги потърсили? В Америка ,данъчните ходят с оръжие и са страшилище, у нас ,като си платиш и си ок.
  • 51 Иванов

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "разума":

    По принцип има смисъл в думите ти, но големия проблем е ,че социализма и комунизма катастрофираха и не можаха да прокопсат. И ако някой си мисли ,че в Китай е социализъм - там има най-много милионери и милиардери. От идеята за равномерно разпределение на благата и всички да са равни , нищо не е останало.
  • 52 Крокодилски сълзи

    5 2 Отговор
    Този, така наречен бизнес, съсипва най-бедните части от българския народ. Да дадем за пример бащата на жертвата на Максим Ставински и който профука помощтите за дъщеря си. След като хазарта е като наркотик и хората не могат да се контролират, е най-добре да се забрани, а не всяка втора сграда да има игрална зала и да се търкат билетчета до умопомрачаване. Така че този бизнес трябва да се затвори завинаги. Зали да има само по курорти и трудно достъпни места.
  • 53 Спас безделника

    6 0 Отговор
    БОЖКОВ, БОЖКОВ! ТИ НЕ СИ КОЛЕКЦИОНЕР, ТИ СИ ОБИКНОВЕН, ПРОСТ ИМАНЯР! АКО ЧЕТЕШЕ ПОВЕЧЕ, А НЕ СЕ ЗАНИМАВАШЕ САМО С ТРУПАНЕ НА ПАРИ, ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕШ КОЙ СИ И КАКВА ЩЕ ТИ БЪДЕ СЪДБАТА. НА ВЪПРОСА: В ДРЕВЕН РИМ ИМАЛО ЕДИН ВЛАСТЕЛИН, КОЙТО МНОГО ОБИЧАЛ ПАРИТЕ, ХАРЧЕЛ ГИ ПО СВОЕ УСМОТРЕНИЕ, НО НЕ ОБИЧАЛ ГЛАВОБОЛИЯТА ПРИ СЪБИРАНЕТО ИМ. ЗАТОВА СИ НАЗНАЧАВАЛ АЛЧНИ УПРАВИТЕЛИ НА ПРОВИНЦИИ И ЧИНОВНИЦИ, ОСТАВЯЛ ГИ ДА СЕ НАКРАДАТ, А ПОСЛЕ БЛАГОРОДНО, ЗА РАДОСТ НА НАРОДА, ИМ ВЗЕМАЛ НАТРУПАНОТО. НАРИЧАЛ ГИ " МОИТЕ СЮНГЕРИ"! ТАКА ЧЕ, ИЗПЛЮЙ ПАРИТЕ ДРАГИ МИ СЮНГЕР! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МЪРДАШ, ТОЛКОВА ПО - НАВЪТРЕ ТИ ВЛИЗА.
  • 54 божкооооф

    2 0 Отговор
    ТИ СИ КРАДЕЦ БЕ МУТРОООО , ЗА РАЗСТРЕЛ !
  • 55 Човек

    2 0 Отговор
    Ми да го дадат бе, престъпник!Да го дадат , на някой който ще си плаща съвестно данъците а теб да те хвърлят в калта, мошеник мръсен, скапан олигарх!
  • 56 За родину за сталина

    0 0 Отговор
    Следват Ганчев, Ковачки, Златев, Домусчиев, Минев, Пеевски и Борисов. Мадар Раша уил рул дем ол.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове