Отидете към основна версия

2 631 32

Валери Симеонов: Всички осъзнаха, че хазартът е пандемия

  • валери симеонов-
  • хазарт-
  • васил божков

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона

Снимка: Архив

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира в сутрешния блок на БНТ Закона за хазарта. Той обясни, че това е закон, който е бил приет без обсъждане.

,,Законът за хазарта мина без нито едно изказване, което означава, че и управляващи, и опозиция са убедени, че е време за един такъв закон. Нямаше противопоставяне, имаше различни становища, но е назряло времето за този законопроект. Хората започнаха най-вече да разбират, че хазартът е една проказа с мащабите на пандемия, която нанася поражения на българското общество заради свободния режим, наложен от най-различни оператори, което довежда до зависимост, която мога да сравня като зависимостта от наркотиците и която понякога коства освен имущества и човешки животи'', допълни Симеонов.

,,Второто, което не е за подценяване, е информацията, която излезе от братя Найденови за Васил Божков. Тогава бяха изнесени данни, че между 210 и 260 млн. лева са нанесени като щета на бюджета от началото на периода на тези частни лотарии, което даде сериозно основание да внеса този законопроект. Хубаво е, че излезе тази информация, от която се разбра също така, че хората, които е трябвало да отговарят за контрола, са били зависими, в случая Комисията по хазарта. Моето лично убеждение е, че в тази Комисия става въпрос за много сериозни корупционни зависимости'', каза още той.

Трябва да отбележим, че бТВ скри информация по казуса с хазарта, отбеляза Валери Симеонов.

,,Председателят ѝ взимал 10 000 лева на ден, което подсказва, че явно наистина става дума за мащабна корупционна сделка, която ощетявала държавния бюджет. Законопроекътт е доста по-краен и категоричен. Хубаво е, че този момент настъпи и че бях подкрепен от ГЕРБ, което бе много важно за прокарването на законопроекта'', сподели лидерът на НФСБ.

,,Факт е, че г-н Божков говори със самочувствие за някакви зависимости, за които обаче не е предоставил никакви данни. В случая той само внушава някакви неща. Вижте братя Найденови - когато са били заплашени от него, излязоха и изкараха всичко с данни за бизнеса на Васил Божков и самия него. Но ето че за една седмица законът беше прокаран и мерките спрямо Божков бяха взети. Видях една смелост на действията от страна на държавата, която беше приятна изненада'', коментира той.

,,Известен упрек мога да отправя към прокуратурата - тя можеше по-рано да се сезира и да не позволи да излита от страната. А за тези седем престъпления, по които е обвинен, Васил Божков няма да получи административни глоби, а затвор. Факт е, че е имало страх у всички от него. В София се носят градски мълви и легенди колко човека е убил и застрелял, страх от друга форма на въздействие и това комбинирано с едни сериозни подкупи и рушвети в продължение на шест-седем години. Естествено, че политици също са се страхували от него'', заяви още Валери Симеонов.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. От прокуратурата и АДФИ обявиха, че държавната хазна е ощетена с над 500 млн. лева, като сумата най-вероятно ще нарасне.

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Към момента е ясно, че Божков е задържан в Обединените арабски емирства, а днес се разбра, че искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и до дни ще бъде изпратено в ОАЕ. Към момента на Божков са повдигнати седем обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и още две деяния. Освен това е и разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Валери Симеонов попита дали няма корупция и сред телевизионните водещи. Според него такава корупция има и той посочи водещите Антон Хекимян и шефът на новините на Би Ти Ви Венелин Петков, които са прикрили информацията за Васил Божков, разпространена от братя Найденови.

"Къде бяха тези хора, когато на 15 декември братя Найденови отидоха при тях и им разказаха всичко за престъпленията на Божков", попита депутатът и добави, че ако е на мястото на прокуратурата, ще ги привика, тъй като са прикрили информация за престъпленията на обвиняемия бизнесмен.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове