ФАКТИ.БГ

"Демократична България" иска ограничаване на хазарта

От коалицията внесоха предложения за промени в Закона за хазарта, искат оставките на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на спорта - Красен Кралев

Публикувана: 25 Февруари, 2020 16:34
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1056
"Демократична България" иска ограничаване на хазарта
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

"Демократична България" внесе предложения за промени в Закона за хазарта. От коалицията предлагат рекламата на хазартната дейност да се третира наравно с рекламата на тютюневи и алкохолни изделия, както и да бъдат въведени ограничения в разпространението на хазарта в хранителните магазини и търговските вериги.

"Убедени сме, че Законът за хазарта страда от редица пороци, включително и от включените в него лобистки текстове. Отчитайки последните редакции на закона като потенциален риск за безконтролно одържавяване и монополизиране на отделни сектори от икономиката, ние сме убедени, че са крайно необходими качествени и адекватни изменения, които да защитят българските граждани", пишат демократите.

Пълният текст на позицията на "Демократична България":

Ние, от Демократична България, противопоставяйки се на популизма в 44-то Народно събрание и осъждайки повърхностния подход на приемане на законодателни актове, внесохме законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Убедени сме, че Законът за хазарта страда от редица пороци, включително и от включените в него лобистки текстове. Отчитайки последните редакции на закона като потенциален риск за безконтролно одържавяване и монополизиране на отделни сектори от икономиката, ние сме убедени, че са крайно необходими качествени и адекватни изменения на закона.

Одържавяването не е панацея и няма да реши нито един от проблемите в сферата на хазарта, защото, нито ще защити гражданите от порочните хазартни практики, толерирани от депутатите и допускани от Държавната комисия по хазарт, нито ще създаде адекватна възможност на бизнеса да работи в сферата при определени допустими граници.

Скорошните изменения на закона, изтъргувани от т.нар. Патриоти, всъщност задълбочиха проблемите и превърнаха лотарията в новата финансова пирамида на държавата. Какво “постигнаха” тези изменения?

1. „Спасиха“ частните организатори, като не предвидиха ред за изплащане на настоящите печалби, нито за възстановяване на закупените от разпространителите лотарийни билети. В резултат, потърпевши са малкият и среден бизнес, а не допусналите този хаос.

2. Не ограничиха рекламата и разпространението на лотарийни игри, а само прехвърлиха бизнеса.

3. Не потърсиха никаква отчетност от министъра на финансите и министъра на младежта и спорта за парите от хазарт, нито засегнаха необходимостта от преструктуриране на държавната комисия по хазарт, чийто принципал е министърът на финансите.

4. Чрез репресивно одържавяване на частна инициатива се цели да се подпомогне държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ като му се създаде монополно положение.

В момента управляващите използват монополизацията, за да прикрият неспособността си да се справят с истинските проблеми и да предложат на гражданите работещи решения, които биха защитили обществото, както и да скрият дългогодишното си сътрудничество с определени олигархични кръгове за подпомагане на техните бизнес модели.

Настояваме прокуратурата да разследва министър Горанов за хазартните такси, както и Министерство на младежта и спорта, където са потъвали крупни суми от вноски за социално отговорно поведение на организаторите на хазарт!

Настояваме Министерство на финансите и Народното събрание да започнат да изпълняват задълженията си по Закона за хазарта за превеждане на субсидия за Национален фонд Култура в размер на 10% от събраните държавни такси.

От Демократична България внесохме промени, продиктувани от стремежа ни да защитим българските граждани и техния интерес от порочните хазартни практики. Ние не искаме да натоварваме бизнеса, но искаме забрана за рекламиране на хазартни игри, ограничаване на разпространението на “игрите на късмета”, като такива да могат да се организират само в определени за тази цел помещения. Предложенията ни са насочени към недвусмисленото приравняване на различните видове хазарт. Демократична България предлагаме ограничаване полето на действие на рекламата на хазартни игри, като се цели дейността да се третира наравно с рекламата на тютюневи изделия и спиртни напитки.

Искаме да изгоним хазарта от хранителните магазини и търговските вериги. Не искаме до хляба да се продават “игри на късмета”, които обещават на българските граждани, че с търкане на картончета ще живеят щастливо и охолно. Това може да се осъществи чрез промени, които да регламентират разпространението на лотарийни билети и моментни игри, с оглед важността да няма улеснен достъп от беззащитни обществени групи.

Другата важна част от промените трябва да е насочена към допускане за рекламно обявяване единствено на минимална информация за игрите в масовите средства за осведомяване, а хазартната дейност да се третира наравно с ограничената рекламата на тютюневи изделия. Промените са продиктувани от съществени и обективни причини като брой пристрастени към хазарта и нуждата от превенция на всички рискови групи като подрастващи и пенсионери.

От Демократична България търсим отчетност на парите, които държавната комисия по хазарт и министерство на младежта и спорта разпределят за превенция с хазартните зависимости и прозрачно управление на публичните средства. Настояваме да се въведе пропорционалност на вноските за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри, която да е в процентно съотношение с печалбата от тяхната дейност, а вноските да са насочени към борба и превенция на зависимостите.

Ние даваме решение на проблема, докато други просто се упражняват. Няма да допуснем българското общество да бъде залъгвано и да се подстрекават гражданите към хазартни игри, които водят до зависимост и пристрастяване.

Настояваме за оставките на министъра на финансите Горанов и министъра на младежта и спорта Кралев заради системното несправяне с работата на двете министерства, прикриването на финансови схеми и покровителството над български олигарси.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
може
1 Отговор
Съгласен.
И на бързите кредити!

Коментиран от #3, #5


Оценка:
-2 +27

Гитлее
2 Отговор
То всичко хубава, ама пак са си патерицата на герб и на евроатлантичните ценности

Оценка:
-13 +6

Олимпийска надежда
3 Отговор

До коментар #1 от "може":


Точно казано!

Оценка:
-1 +14

Утре
4 Отговор
А ние ще поискаме демократичнабългария да поиска ограничаване на хазарта. Кви бяха тия?

Оценка:
-13 +4

боцмана
5 Отговор

До коментар #1 от "може":


Точно така! Никакъв хазарт , бързи (окови) кредити и никаква реклама по медиите на тези дейности.

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +17

Киреев
6 Отговор
Добри предложения. Но като знам капацитета на сегашния Парламент, нищо няма да направят. Даже не могат да разберат какво предлагат от ДБ.

Оценка:
-2 +18

3875
7 Отговор
Или БЗНС или Да, България ! Останалото е в киреча !

Оценка:
-4 +10

8
Този коментар е премахнат от модератор
Onq s konq
9 Отговор
Вчера бях в париж. Бе то и там я има абсолютно същата лотария, даже и таюончетата са абсолютно същите. На едно талонче даже пишеше ,, Златните Пирамиди. И там тея талони ги продават, там където продават цигарите.. В Франция се продават цигари само в определени магазини, дори по бензиностанциите нема цигари.

Оценка:
-1 +4

Някой си
10 Отговор
Де Бъ?!
Не, Благодаря!

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +2

Хохи
11 Отговор

До коментар #10 от "Някой си":


Пърдялко! Ти ли си, бе?

Оценка:
-0 +3

Радан
12 Отговор
Тримата от запаса.

Оценка:
-3 +1

Герб
13 Отговор
Много точно казано но ние от гроб се продаваме и нищо не вдеваме от казанот то ДБ и народа прост и той не разбира и пак нас ще избира от събиране разбираме й чакаме пак да ни изберат

Оценка:
-0 +1

така така
14 Отговор
Демократична България са също толкова демократични колкото столетницата.

Оценка:
-2 +2

Еххх
15 Отговор
А аз искам ограничаване на ДБ, да спрат да ни занимават глупости. Да бяха се сетили малко по-рано за хазарта...чудят се и те какво да направят, за да се покажат.

Оценка:
-0 +3

Рицар
16 Отговор
Айде друг въпрос, по който тези от ДБ имат съществено мнение... Нали е актуална темата и те актуално и навреме трябва да се изкажат...

Оценка:
-0 +2

Милена
17 Отговор
Като видя, че ДБ иска оставки вече ми става смешно. Те всеки ден искат някой да си ходи. Ама никой не им обръща внимание на брътвежите.

Оценка:
-0 +1

Стефан
18 Отговор
Закъсняла реакция, която няма как да се реализира в момента, и то от тях, ама важното е да се изкажат.

Оценка:
-0 +0

Дани
19 Отговор
Много им разбира главата на тия, не си дават сметка колко пари влизат в хазната от данъци върху тия тъпи картончета…

Оценка:
-0 +0

Мартин
20 Отговор
Къде бяха досега протежетата на Иво Прокопиев от "Демократична България"? И защо чак когато Гешев подгони Васил Божков се сетиха, че трябвало ограничаване на хазарта? Защо първи не повдигнаха темата? Тези псевдо-демократи са такива популисти, че направо не е истина!

Оценка:
-0 +1

Мария
21 Отговор
A тoтoтo(cпoртният тoтaлизaтoр)!!!Кaкви cи ги пoзвoлявaт тaм oт някoлкo гoдини?
Щом оставиха рекламата работата е свършена наполовина.Най-зарибяващата част е тази в която обявяват публично печелившите.Всеки се надява да е на тяхно място и си казва щoм той спечели занчи и аз имам шанс.Друг е въпроса,че тотото започна да обявява спечелилите заради частните лотарии иначе губеше позиции!!!Сега вече ги няма частниците и се надявам тотото да върне стрите правила в който се запазва анонимност или да е поне пожелание ако спечелилият реши да се обяви сам.Това беше магията на печалбата в тото 2 печелиш и си пooрaвил животчeтo cи.Сега те влачат като магаре и телевизиите и те показват из интернет,вестници и т.н Даваш интервюта та да чуят и глухите кой си и какво ще правиш с печалбата!ДА не говорим за натиска от страна на близки,приятели роднини съседи,болни,бедни познати и непознати мутри,измaмници,крaдци и т.н който ще ти висят на главата и ще иската "малък "заем който ще "върнат" възможно нак-скоро.Кварталните ,магазини и заведения очакват да оставяш бакшиши и да плащаш сметки и всеки гледа като да си му длъжен понеже "имаш".Човек трябва да смени квартала,града или направо държавата ако го обявят публично иначе печалбата ще му се стори като наказание божие!!!

Тoя крaлeв e нaй-гoлeмия мизeрник.Пo нeгoвo нaрeждaнe прoмeнихa прaвилaтa нa тoтoтo прeди някoлкo гoдини!Пo нoвитe прaвилa чoвeк нямa прaвo дa зaпaзи aнoнимнo имeтo cи.Джaкпoтa ce изпщaшa УЖ зa 7 гoдини ceг

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът коментира пред министрите ситуацията с евентуална кариера в землището на софийското село Лозен:
Камъни – дал Бог из България, колкото искат кариери да правят."

Още бисери
ТОП 5