Отидете към основна версия

29 969 125

Защо един български гражданин съди Иван Гешев - Христо Николов пред ФАКТИ

  • христо николов-
  • иван гешев-
  • дело-
  • дискриминация

''Когато имаш болка в себе си е нормално да търсиш начин да я лекуваш. За мен това е начинът да потърся правото си'', сподели Христо Николов

Христо Николов, снимка: Фейсбук

Българският гражданин от ромски произход Христо Николов съди действащия главен прокурор Иван Гешев за думите му: ''Така правят всички подсъдими. Така правят и циганите. Това е масово''. Те бяха изречени по повод на това, че Петко Дюлгеров, който бе свидетел по делото ''Иванчева и Петрова'', си промени показанията в хода на делото, а тогава Гешев все още бе заместник на главния прокурор.

Днес бе заседанието на делото на Христо Николов, което е с частен характер, като от Софийски градски съд са съобщили на страните, че решението ще им бъде изпратено, без да се посочва конкретен срок, сподели пред ФАКТИ самият жалбоподател.

По-долната инстанция - Софийски районен съд, вече отказа да образува наказателно дело от частен характер срещу Иван Гешев, отхвърляйки твърденията в жалбата на Христо Николов и на практика днес СГС разглежда жалбата му срещу отказа на СРС да даде ход на делото.

До този момент в другото делото - административното, тъжителят Николов срещна отказа на Комисията за защита от дискриминацията, Административен съд София-област и Върховния административен съд, да признаят, че в думите на настоящия главен прокурор, тогава заместник на главния прокурор, има нередност и те са дискриминационни.

За да разкаже повече за своята мотивация, медията ни се свърза с Христо Николов, който от своя страна се съгласи да говори с нас.

''По принцип, който и ще в държавата да си позволи да накърнява човешко достойнство, винаги ще реагирам. При условие, че той (б.р. Иван Гешев) обобщи, казвайки: ''И циганите така правят''. ''Те'' е обобщението. Аз съм част от тази общност, приемайки себе си за български гражданин от ромски произход. На мен самоопределението ми е важно, аз се самоопределям като такъв, от този етнос, и когато той казва: ''И циганите така правят'', едва ли не той (б.р. Петко Дюлгеров) като си е променил показанията, ''това го правят само циганите''. Това е обидното, това е накърняващото човешкото право. Там, където свършва правото на единия, започва на другия. Не можеш да го прескачаш. Не конституции, не харти за правата на човека, има едно чисто човешко като отношение правило. Не може някой постоянно да ме сочи с пръст, да ми слага етикет и да ме показва като лошия, като човека, на когото не трябва да се вярва, защото той е с такъв цвят на кожата. Не е и проблемът в самата думичка как ще ме определи. Гордея се с произхода си. Не съм по-различен от останалите, Господ ни е създал по негов образ и подобие. Аз съм асоцииран, не съм асимилиран. Живея като всички нормални граждани.

Аз не тръгвам, защото той е дръзнал да става главен прокурор, аз тръгвам, докато още беше заместник на главния прокурор. Абстрахиран съм от това кой каква позиция заема, но не може висш държавен чиновник, публична личност от такава величина, човекът, който вместо да обединява нацията, той я разделя, поставайки един етнос срещу друг етнос. Противопоставя като внушава стереотипи. Разбирам го, той е виждал единствено и само хора от криминалния контингент, или хора, които са прескочили закона, защото такава му е била работа цял живот, но не може да обобщава. Ако той си е мислил, че по този начин ще се хареса на обществото, уви не. Иначе това не е някаква смелост от моя страна, има отговорност, защото душата ми е наранена. Когато имаш болка в себе си е нормално да търсиш начин да я лекуваш. За мен това е начинът да потърся правото си. Доколко ще бъде отредено в моя полза е друг въпрос, но това не ме притеснява. Показвам за пореден път на държавата на какъв хал сме, че като цяло прокуратурата и съдът са над всички, само Бог е над тях, едва ли не са недосегаеми и не могат да бъдат подведени под отговорност. Когато си написал постановление за дадено нещо, тогава не можеш да носиш отговорност, но когато излезеш да говориш публично се съобразяваш, защото си публична личност. Ако ли не - отиваш в кръчмата. Ако оставяме нещата така и няма превантивност в тази държава, без значение в коя сфера, това се случва - хора си мислят, че са недосегаеми. Не, няма. Богът ме е учил да бъда ревностен и да защитавам правото си такова, каквото е. Достойнството ми е над всичко, включително и над живота.

Най-малкото той има основание - човекът, който държи правото в ръцете си, той да си позволява да го изкривява, тогава какво остава за обикновените хора? За това съм толкова отговорен. Каквото и да отсъди съдът продължавам смело напред. Каквото и да ми коства, колкото и да ми струва, това е. Когато някой го боли зъб, колко дни ще издържи? 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20 дни. На 20-тия ден ще каже, че ще отиде на зъболекар, за да спре болките. При мен ситуацията е същата. Най-малко искам популярност с това, това са човешки отношения за достойнство. Един човек почувства ли се накърнен, това е начинът! Когато властимащи, държавници, държавността поругава и престъпва, ние трябва да сме защитници на правото. ''И от самото право''. Това са думи на покойния Кристиан Таков'', каза Христо Николов.

''Частното дело не е отхвърлено заради имунитета му. Във Върховния административен съд е отхвърлено заради имунитета му, но делото вече е в Страсбург, образувано е и вече имаме входящ номер. Много добре знаете, че 1/4 от делата от България, които се пращат там, се приемат. В моя случай не знам дали е с оглед на това, че тук става въпрос за много висок ранг на позиция. Не ме и вълнува. За мен е човек, равен на мен'', довери ни Николов и уточни, че вече е изчерпал лимита на инстанции по административното дело и поради това се налага да има такова и в Страсбург. В България той не е прескочил нито една институция и е обжалвал решенията, като дори е успял да осъди съдия изпълнител за надвзета сума, имаща отношение към делото.

По думите на Николов, адвокатът на Иван Гешев си е позволил да каже на съдията, че жалбоподателят, колкото и да иска, няма да види главния прокурор като подсъдим.

Преди време Христо Николов бе решил да съди и Петър Москов, здравен министър към онзи момент (2014 г.), за дискриминация. Москов си бе позволил да каже, че ще спре влизането на линейки в ромските гета, позовавайки се на някаква статистика, която след това тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков отрече да съществува.

''При казуса с Петър Москов определено не стигнахме до същината в Комисията за защита от дискриминация. Въпреки моите искания до Комисията да не се присъедини преписката на ДПС за същото нещо, едно към едно копирано, не знам кой от Комисията го е дал това на представители на ДПС, но впоследствие аз отказах да бъда част от такава игра... Утре да ме обвиняват, че аз съм човек на ДПС. Преди това лично и официално написах молба, че не искам, но те го присъединиха нарочно и прекратих делото. Не искам да съм част от такива машинации, тогава казах на комисарите, че ще обжалвам това решение, че са ситуирали делото да е едно с представителите на ДПС. Тогава бяха такива обстоятелствата, че не можех сам да се преборя. Обществото щеше да каже: ''Този, където излиза да протестира, в същото време е заедно с ДПС''''

От разговора ни стана ясно и че активният гражданин Христо Николов е дал на Комисията за защита от дискриминация и проф. Михаил Мирчев, който бе уволнен от Софийския университет заради свои скандални изказвания пред студенти, едно от които бе: ''Диктатурка ще оправи ромите''.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 96 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове