Отидете към основна версия

4 140 33

Военнополицейската асоциация против решение на Каракачанов

  • военнополицейската асоциация-
  • шеф-
  • военна полиция-
  • каракачанов

Асоциацията не одобрява назначението на нов шеф на Военна полиция

Българска военнополицейска асоциация не одобрява назначението на нов шеф на Военна полиция, който да не е служил във военнополицейските органи и не притежава необходимите професионални качества за ръководство на службата. Това се казва в декларация на асоциацията.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯНА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА Р. БЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ЧЛЕНОВЕТЕ

НА КОМИСИЯТА ПО ОТБРАНА

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас с апел за съхранение на държавността, запазване и развитие на вече изградената структура на служба „Военна полиция“ и недопускане на конюнктурни съображения да влияят върху системата за защита на националната сигурност.

Преди седмица Българската военнополицейска асоциация остро възрази със своя декларация на заявеното от министъра на отбраната намерение на този пост да се назначи висш офицер от Българската армия.

Въпреки нея министърът на отбраната внесе предложение до Министерския съвет (вече публикувано на Портала за обществени консултации), с което се иска промяна на Правилника за прилагане на Закона за военната полиция в частта му за изискванията за назначаване на директор на службата. Предложението на министъра на отбраната е изискуемият 10-годишен професионален опит да е натрупан в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили, а не както е в сега действащия Правилник – само в службите за сигурност и/или в службите за обществен ред.

Настоящият Правилник е внесен от сегашния министър на отбраната през юни 2017 и утвърден от сегашния МС. Сега внесената промяна отваря редица въпроси. Кое налага след три години и половина той да се промени? Какви събития и обстоятелства са се случили, за да се иска промяна? Защо се спира кариерното развитие на офицерите от служба Военна полиция?

Отговорът е ясен – да се назначи офицер, който е удобен на някого. Офицер без никакви познания във военнополицейската дейност, в разкриването и разследването на престъпления, в оперативно-издирвателната дейност, в използването на специални разузнавателни средства и други!

Това поставя под сериозен риск цялостната дейност на „Военна полиция“. Службата има дългогодишна практика в опазването на обществения ред и в разследването и разкриване на престъпления във Въоръжените сили.

Не се съмняваме, че назначаването на „външен човек“ ще доведе първо до срив в текущата работа, след това до постепенно прекратяване на основни функции, заложени в закона за Военната полиция и до нейното обезличаване. Може би това е целта? Защото сме били свидетели на подобни неща, което е отнемало години, за да се възстановят способностите на службата.

Уважаеми дами и господа, апелираме към Вас, да не се допускат компромиси с една от важните за министерството на отбраната служби и да не се променят изискванията на Закона за Военната полиция и Правилника за прилагането му.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове