Отидете към основна версия

2 821 67

Бимбалов: Държавата ограничава брутално правото на глас на българите в чужбина

  • радослав бимбалов-
  • избори-
  • гласуване-
  • българите в чужбина-
  • дискриминация

Радослав Бимбалов е автор на клипа в кампанията „Имаш право на България”, която информира българите по целия свят къде, кога, как и за кого могат да гласуват на 4 април

Радослав Бимбалов

Държавата ограничава брутално правото на глас на българите зад граница, заяви в предаването на Дарик „Реактивно” рекламистът Радослав Бимбалов. Той е автор на клипа в кампанията „Имаш право на България”, която информира българите по целия свят къде, кога, как и за кого могат да гласуват на 4 април.

Първоначалната идея на наши сънародници в Америка, сред които е колегата журналист Ваня Божилова-Креймър, е да се направи плакат, който да се разлепи по българските места в Чикаго. На него да пише кога са изборите и да бъдат приканени сънародниците ни да гласуват. Свързват се с рекламна агенция „The Smarts“, чийто създател Радослав Бимбалов приема идеята и даже я надгражда.

Ограничението за броя на избирателните секции в страните извън ЕС на практика ощетява стотици хиляди българи да упражнят конституционното си право на вот. Във Великобритания, която вече не е в ЕС, от поисканите от българите там 87 секции, ще бъдат разкрити само 35.

Омаловажаването на вота на българите в чужбина от управляващите ще мотивира сънародниците ни да гласуват, въпреки трудностите, прогнозира Радослав Бимбалов.

„Тези българи по официална статистика са най-големият външен инвеститор в България и ние не можем да подценяваме този факт, но държавата по най-бруталният начин ограничава правото им на глас. Зад всичко това стоят партийни интереси – те не пожелаха дори да разгледат възможността да се позволи гласуване по пощата или електронно“, коментира още Бимбалов

Той припомни, че до преди два дни е имало избори в Нидерландия и там се е гласувало три поредни дни заради коронавируса, с възможност за вот по пощата и с мобилни урни. „Правителството там подходи сериозно, докато желанието на управляващите в България е ние да не гласуваме“, добави рекламистът.

По думите на Радо Бимбалов в момента има три пъти повече желаещи да гласуват в чужбина. „Има голям шанс на този вот извън страната да участват 220-230 хиляди българи, въпреки всички ограничения и трудности. Тази цифра е много притеснителна за статуквото“, заяви той.

Според него на управляващите ще им изиграе много лоша шега това отношение към българите в чужбина, защото те сега ще се мотивират още повече, осъзнавайки, че някой се опитва да им отнеме конституционно право и че техният глас има значение.

„Това се отнася и за българите в страната – смятам, че ще се усетим, че се опитват да ни изиграят и това ще ни надигне“, прогнозира още рекламистът.

Той не вярва, че парламентът ще се събере да отмени ограниченията за откриване само до 35 секции в държавите извън ЕС. „Ако видим, че парламентът се събира, това ще бъде, за да отложат изборите. Което е интересен сценарий, не знам дали имат сметка от него, но ми е любопитно дали ще отидат натам“, каза още Радослав Бимбалов.

Кампанията „Имаш право на България” за насърчаване на гласуването е инициирана от активни сънародници в САЩ и поета от българи в други части на света. Според организаторите гласуването на българите зад граница е не само конституционно право, а и отговорност за бъдещето на страната ни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове