Отидете към основна версия

13 410 131

Уволняват шефовете на ДАНС и ДАР във вторник

  • данс-
  • дар-
  • разузнаване-
  • служби-
  • уволнение-
  • бойко борисов-
  • подслушване

Лично Бойко Борисов им е наредил да не подават оставки

Снимка: БГНЕС

Шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев във вторник ще се разделят с постовете си. Това ще стане след среща със служебния премиер Стефан Янев, на която ще им бъде съобщено решението. Това научи Фрог нюз от източници, близки до кабинета.

Допуска се и вариант, в който двамата не се явяват при министър-председателя в знак на протест срещу решението за тяхното уволнение. В средите в ГЕРБ се говори, че лично Бойко Борисов им е наредил да не подават оставки и да стоят на постовете си до последно, с обещанието, че след изборите на 11 юли той се връща във властта на бял кон.

Това бил и мотивът на Димитър Георгиев преди няколко дена да подаде оставка, а два дни по-късно да се откаже от нея. Аргументът му е, че ако дойде друг на негово място, щели да се изфабрикуват данни, че службата е подслушвала политици. Георгиев знае как той и негови заместници са фабрикували всякакви неща по нареждане от Борисов или Пеевски и затова в мисленето му подобно нещо е допустимо и възможно, коментираха пред Фрог нюз служители на ДАНС. Според тях агенцията се е превърнала в структура, подчинена на лични интереси и такива на определени кръгове във властта и задкулисието. Те признават, че когато е станал шеф, Георгиев е имал много добри намерения и планове, но само месеци по-късно от всичко това не е останало дори следа.

Двамата началници на важни служби имаха възможност да подадат оставки и да си тръгнат като мъже, с достойнство. Не го направиха, коментират експерти. Явно съвсем други сили ги заставят да се държат по този начин. Според тях излизането в дългосрочен неплатен отпуск е непростим гаф, когато в Близкия изток се води война, когато от чужди служби и партньорски държави пристигат доклади и сигнали за контрабанда, финансиране на терористични групировки, пране на пари и пр. с българско участие и под „чадъра“ на политици и управници. Това е дезертиране от отговорността и задълженията, формулирани от законите.

Във Великобритания открай време шефовете на външното разузнаване – МИ-6 и контраразузнаването – МИ-5 „притежават“ втора самоличност и съответни документи, за да не се разбира, че службите са останали без ръководителя си, когато се наложи да отсъстват по основателни причини. Никога за повече от 5-6 дена. Същото правило важи в Израел и други страни. В България се стигна до положение за тайните служби да се говори, че са под личния контрол на Бойко Борисов и Делян Пеевски и работят за техните интереси. Това е недопустимо, защото означава, че е даден повод за подобни съмнения. Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването, коментира излизането на Георгиев и Димитров в дългосрочен отпуск по следния начин: "Те сами поднесоха главите си на тепсия…"

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 144 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове