Last news in Fakti

25 Май, 2021 13:00 3 360 21

Скандалът с подслушванията: този път ще има ли последствия?

  • подслушване-
  • данс-
  • служби-
  • политици-
  • българия-
  • скандал-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов-
  • демократична българия

Ако следващите управляващи не искат още кал на политическия терен, реформата на спецслужбите е неизбежна

Скандалът с подслушванията: този път ще има ли последствия? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската политика редовно бива разкаляна от скандали с незаконни подслушвания. Последствия няма. Виновни не се намират, така че до поръчителите не се стига. А каквато и информация да е събрана от спецслужбите, тя се приватизира за кланово-партийни нужди или частни интереси.

Историята се повтаря

Наскоро лидерът на ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов обяви по БНР, че са подслушвани 32 опозиционни политици. И през февруари 2015 отново той обяви, че свързани с протестите граждани са подслушвани незаконно 300 дни. В сегашния случай политици от "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" били слушани от МВР, ДАНС (контраразузнаването) и ГДБОП. А в операцията преди 6 години, според ген. Атанасов, са участвали МВР, ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

През декември 2013 година, при кабинета на БСП и ДПС с премиер Орешарски, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично заяви, че МВР и ДАНС "масово подслушват лидери на опозицията". Осем месеца по-рано председателят на БСП Сергей Станишев подаде сигнал, че в първия кабинет "Борисов" - при вътрешния министър Цветан Цветанов, са били подслушвани "магистрати, журналисти, бизнесмени и политици от опозицията".

Кой когато му отърва, обвинява политическите си противници, че службите се използват за политически цели и рекет на бизнеса с цел преразпределение на пазари и активи.

Не оставки, а нови механизми за контрол

Заради новия скандал лидери на опозиционни партии - като Слави Трифонов на ИТН и съпредседателят на ДБ Христо Иванов - поискаха оставки. Иванов настоя и за бързи резултати от проверката на Софийска градска прокуратура, самосезирала се за случая. Нито призиви президентът да се намеси, нито настойчиви искания за пълно разследване не решават обаче системния проблем за ефективния надзор върху разузнавателните служби. Те продължават да работят като в тоталитарния режим, когато бяха ключов елемент от контрола върху обществото и нарушаваха човешките права. Разликата е, че тогава бяха военизирани и го правеха в интерес на една управляваща партия, а в новите условия - не са с нашивки и работят за партията, която е на власт или по-скоро за нейната върхушка.

Чуждестранни анализатори нееднократно са отбелязвали трудностите при реформиране на спецслужбите в посттоталитарните източноевропейски държави - и поради общественото недоверие към институциите, и поради спецификата да работят тайно, за да бъдат ефективни. Предизвикателство е да се организира и спазва балансът между отчетността на управляващите пред управляваните, както изисква демокрацията, и работата на службите. Следващият парламент следва да се заеме и с тази демократична отчетност, освен тази, която се обмисля за главния прокурор.

Какво и как работят службите

В една демократична държава работата на специалните служби е да подпомагат управляващите с информацията, която придобиват и анализират. Тя се използва за решения в областта на външната политика, за неутрализиране на външни и вътрешни заплахи за националната сигурност - ако службите, разбира се, са в състояние да направят адекватна оценка на риска. Как така тогава службите не са предотвратили отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 в София и не са неутрализирали групата, предизвикала четири взрива във военни заводи и складове в България в периода 2011-2020? Прокуратурата разследва руска връзка между тях. Успели ли са службите задоволително да оценят заплахата за България от напрежението между Украйна и Русия и ситуацията в Черно море? Защото от действията на бившия вече премиер Борисов това не пролича.

Но дори и да предупреждават службите, има ли кой да ги чуе? Например в доклада си за 2019 година - точно преди да се разрази пандемията от COVID-19, ДАНС са констатирали, че здравната система в България се превръща в една от основните заплахи за националната сигурност. В доклада, изпратен и до тогавашния премиер Бойко Борисов, се посочва, че все повече българи отказват да се имунизират; невъзможност за превенция и лечение на детски и обществено значими заболявания; закъсняло и некачествено лечение; разнородни схеми за източване на НЗОК; дефицит на лекарства заради реекспорта им към други държави…

Стоп. Всички тези проблеми се изостриха по време на пандемията, но вероятно част от тях можеха да бъдат предотвратени, ако Бойко Борисов беше предприел действия заради изводите в доклада. Например да разпореди най-сетне да тръгне специализираната система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА). Преди време председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова настоя за това. СЕСПА е трябвало да заработи още през февруари 2019 година, за да проследява количествата и пътя на внесени лекарства (включени в Позитивния лекарствен списък) и да ограничава износа им при установен дефицит. Не е станало.

Ако следващите управляващи не искат още кал на политическия терен, реформата на спецслужбите е неизбежна. Ще познаем, ако и те са решили да ги използват срещу политически противници и критични медии, в опит да ги неутрализират и контролират. Просто ще сменят ръководствата им.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 19 Отговор
    Доказателства няма
  • 2 Българка

    24 5 Отговор
    ДАНС е ОПГ и следва да бъде закрита, а читавите служители от агенцията да се прехвърлят в МВР. Прочистване в ГДБОП, ДАР, ДАТО, МВР. И без това са прекалено много хрантутниците на държавни заплати, за да не борят престъпността, а да участват в нея

    Коментиран от #9

  • 3 БиБи Кинг

    2 5 Отговор
    Пет+двайсе и шес е 33! Продалжавайте да ми трупате проценти с неомелите си левашки въйдумки!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ленин

    6 13 Отговор
    Мунчо иска цялата власт. Комунистите са на път да ни гепят държавата. Орешарски 2 е на хоризонта.
  • 6 Хранилка

    8 4 Отговор
    Тия работят единствено за собствения си интерес. ДАНС, МАНС, ШАНС и пр. милиционерски структури трябва да бъдат закрити.
    Виновници няма, не е имало, няма и да има! Специализираният съд вече оповести, че не е давано разрешение за подслушване! ВЪХ!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Наблюдател

    2 3 Отговор
    Отговора на заглавието е: И този път НЕ!
  • 9 Последния Софиянец

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Всеки говори за подслушване но никой до сега не е показал дори половин доказателство
  • 10 Години наред

    7 1 Отговор
    Нещата са много по зле отколкото мислите че са,не подслушват само политици,а и активисти,тролове и техни колеги,понякога обикновени хора за забавление!
    Съотношението на наблюдаваните е жени 70% и мъже 30% сами ще се сетите защо наблюдават жени!
    Дори имаше случай при който принудиха жена да прави групов секс с агентите само и само за да и спрат СРС-то и тормоза!
  • 11 зъл пророк

    6 2 Отговор
    Атанасов знае много, но говори избирателно. Мъдър човек е президентът и затова не сложи тъмносини мишоци в правителството. Все пак, БКП роди СДС и е нормално да си знаят кътните зъби, дори и след поколение и половина.
  • 12 антрашпиц

    3 3 Отговор
    Само гл.паците вярват ,че ще има последствия.Тези които могат да мислят отдавна знаят,че всико е за три дни...

    Коментиран от #13

  • 13 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "антрашпиц":

    Проблема е че Цифровите технологии позволяват наблюдение на огромен масив,а с тези нови СРС-та могат буквално да изпържат жив човек,не случайно Чили въведе закон за Невронният тероризъм!Ако няма последствия държавата ще стане от Африкански тип!
  • 14 Пилето

    3 0 Отговор
    Ще има само форми от - дубаи вместо маски
  • 15 Перо

    5 0 Отговор
    Толкова време не могат да направят официална проверка и отговор,а хората искат ефективни служби и професионализъм,от некадърни,партийни функционери от ГЕРБ, в тези служби.Как ще стане?
  • 16 възпитаник

    2 0 Отговор
    Кога ще ревизират Теодор Атанасов на когото гербера Нунев връчи заповедта за назначаване
  • 17 еър фрайър

    1 0 Отговор
    работещите в данс са злоупотребявали със служебните си правомощия действали са по лични подбуди и са подслушвали по собствено усмотрение сега е момента да ги питат след толкова подслушване какво нередно са открили при подслушваните,ако сега не бъдат наказани с целата строгост на закона за назидание и следващите ще продължат да правят същите магарии
  • 18 безпартиен

    2 0 Отговор
    На първо време изчистване на "работещите"пенсионери!Само в МВР такива са около 5000 със заплати от 2500-3000 лв.месечно+пенсия+20 заплати за пенсионирането!!!!Колко обаче такива има в останалите министерства никой не знае и никой не пита!В нито една държава от ЕС,САЩ и дори Русия няма такова разхищение на средства от бюджета!!!Нито един от тях обаче не знае как се изкарват такива заплати в частиня сектор и ако се изкарват какви умения трябва да притежава човек за да заработи и осигуровките си и консумативи и печалбата за фирмата!Борбата е за държавната хранилка като на нея са "виснали" едни има-няма около 750 хиляди души!Освен тях има и около 2.3 млн.пенсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,1.2 млн.ци.гани без образование,професионална квалификация и най-важното ТРУДОВИ НАВИЦИ!!!Колко останаха да работят и да плащат за всички изброени по-горе?Не става само с вземане на заеми да се поддържа държавата!На световните пазари сме конкурентни единствено с износа на зърнени храни и с наличието на евтина работна ръка/ако все още има останала такава/!!!!
  • 19 Хахаха

    1 1 Отговор
    А има ли скандал? Това е поредната пропаганда тип "Костонброд", нищо повече. Само че се тръби навсякъде и ето ти ... "скандал".
  • 20 Аз Негодника

    0 0 Отговор
    Аз не знам за какво подслушване се говори,като отвориш ютуюба и гледаш,цяла редица от клипове на подслушани разговори с Борисов...И какво излиза чужди служби, подслушват премиера РЕДОВНО...Но се оплакват,тия дето са на щат при тях...Соросидите
  • 21 Българин

    0 0 Отговор
    " Как така тогава службите не са предотвратили отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 в София и не са неутрализирали групата, предизвикала четири взрива във военни заводи и складове в България в периода 2011-2020? Прокуратурата разследва руска връзка между тях ""

    Ами няма как "да разследваш руска връзка" която я няма нито при Гербев, нито при взривовете. Има я само в главите на служителите на ЦиРейУ, които поръчват тиражиране на подобни версии в наведените български медии !