Отидете към основна версия

5 106 78

Явор Божанков за ФАКТИ: В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски

  • явор божанков-
  • бсп-
  • бсп за българия-
  • санкции-
  • санкции на сащ-
  • магнитски

"В момента всяко действие на държавното обвинение, дори да е правилно, е нелегитимно, защото на върха на институцията има тежко компрометирана фигура", каза Божанков

Снимка: ФАКТИ/Архив

"Досега САЩ никога не са предприемали толкова мащабни действия по "Магнитски", а Европейския парламент никога не е приемал толкова остра декларация спрямо корупцията в държава членка".

Това каза в интервю за ФАКТИ депутатът в 44-тото и 45-тото Народно събрание от парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков. Свързахме се с него, за да говорим за санкциите по закона "Магнитски" и ефектите от тези санкции.

"В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски и той има именно политически характер", категоричен беше Божанков.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Божанков, според Вас тези икономически санкции имат ли още и политически характер?

- Санкциите срещу български граждани от страна на държавната администрация на САЩ са мотивирани с обвинения за корупционни действия. Корупцията е вирус, който вирее благодарение на факта, че някой някъде има власт за и над нещо. В този смисъл - да, санкциите имат политическа почва, ще имат и политически последици. Ясно е, че Пеевски не е подкупвал Божков, а Божков Пеевски. Някой е бил ментор на санкционираните. Разтворил е чадър на процеса и се е облагодетелствал лично. Това може да бъде само политик на високо ниво. Кой е осигурявал кредитирането на бизнеса на Пеевски, приемал е закони за да може Божков да отклони 700 милиона данъци, затварял си е очите за всичко това? В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски и той има именно политически характер.

Толкова години бе ясно кой е г-н Пеевски, каква е ролята му в българската политика, в икономиката. Знаехме и най-характерното за него: винаги да остава извън полезрението на държавното обвинение. Това въпреки двата вота на недоверие, които БСП в качеството си на опозиция поиска именно заради корупцията в България. Управляващите буквално смазаха този опит за, бих казал - нормалност. Нарекоха протестиращите срещу корупцията „лумпени”, за резолюцията на ЕП посочиха евродепутати от БСП за виновни. Няколко пъти и САЩ дадоха подкрепа за борбата с корупцията у нас, а ГЕРБ определиха това, като „лично мнение” на отделни политици отвъд Океана. Корупцията не намери отговор у нас, стана европейски и дори международен проблем. Съществуват два факта: досега САЩ никога не са предприемали толкова мащабни действия по "Магнитски", а Европейски парламент никога не е приемал толкова остра декларация спрямо корупцията в държава членка.

- Смятате ли, че тези санкции са закъснели във времето?

- Закъснели са дотолкова, че не трябваше да се стига до тях. Трябваше ние, нашето държавно обвинение да се справи с този проблем. Но то, както установи анализът на “БСП за България” по време на 44-ото Народно събрание, работи активно, но избирателно. Затова ние продължаваме да настояваме за промени в правосъдната система, които да осигурят съдебен контрол върху отказите на държавното обвинение да повдига обвинения. Продължаваме да сме категорични и в искането си за оставка на главния прокурор. В момента всяко действие на държавното обвинение, дори да е правилно, е нелегитимно, защото на върха на институцията има тежко компрометирана фигура. Оставката на главния прокурор Гешев е първата стъпка към нормалността и това не е въпрос, който друг ще реши вместо нас.

- Възможно ли е излизането на санкциите в конкретния момент да е целенасочено - имам предвид предизборната обстановка?

- Мисля, че вече отговорих на този въпрос. Но ще добавя, че тези санкции са ясен знак, че Бойко Борисов не може повече да се хвали с безрезервна подкрепа отвъд океана, нито пък, че е любимец на Меркел или каквито там нелепи форми на фамилиарничене слушахме в последните 11 години. Остана му само папата, но той май не е от тези, които са го галили по главата...

- А могат ли тези действия от страна на САЩ да се отразят на вота у нас?

- Разбира се, че ще се отразят. И то най-вече върху резултата на ГЕРБ. И не само заради намеците в мотивите на решението по закона “Магнитски” за корумпирани политически лидери. А и заради “пипалата” на Делян Пеевски в листите на ГЕРБ за вота на 4-ти април. Пипала, които сега, надявам се, да бъдат отрязани или поне да нямат финансовото влияние, което имаха в избирателните райони през пролетта.

- Какво е мнението Ви за т.нар. "черен списък" на фирми, свързани със санкционираните лица?

- Странно, но тези фирми нищо не ми говорят. Очевидно те не се занимават със знакови за българската икономика дейности.

- Според посланик Херо Мустафа тези санкции ще ни помогнат, Вие споделяте ли това мнение?

- Безспорно ще са полезни. Те са знак, че в България повече няма да има недосегаеми - нито политици, нито сиви кардинали, нито каквито и да е задкулисни икономически или политически субекти.

А сега на ход сме ние!

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове