Last news in Fakti

6 Юни, 2021 06:06 6 314 49

Радан Кънев: Очаквам пряка заплаха със спиране на европейски средства

  • радан кънев-
  • евродепутат-
  • доклад-
  • санкции-
  • корупция

Можем да бъдем сигурни, че нетърпимостта към корупцията в България ще бъде много ясно изразена по непознат досега начин от всички европейски институции и служби, заяви евродепутатът

Радан Кънев: Очаквам пряка заплаха със спиране на европейски средства - 1
Снимка: БГНЕС

Действията на САЩ ще имат отражение върху европейската политика. Може да очакваме рязко втвърдяване на тона към България в близките дни и седмици, особено по отношение на статуквото в съдебната система. Много скоро бих очаквал пряка заплаха със спиране на европейски средства.

Това заявява евродепутатът Радан Кънев в интервю за сайта "Тоест", цитиран от Офнюз.

Според него България я очакват: "остър доклад на ЕК с ясни препоръки за реформа на прокуратурата; пряка заплаха за спиране на еврофондове; разследвания от Европейската прокуратура".

За него в решението на американските власти за санкции няма изненада, отдавна се е чакал по-остър ход от тяхна страна срещу корупцията в България.

"Това, което виждаме, е, че както изпълнителната власт, така и службите и прокуратурата не са обърнали внимание на партньорските контакти през последните месеци и години. И са се направили на разсеяни за корупцията във властта и особено когато става дума за личността и мрежите на Делян Пеевски. Това лице и цяла една корупционна мрежа довчера не съществуваха за българската прокуратура", казва Кънев.

Той разглежда санкциите срещу Васил Божков като позиция, че "той е опасен представител на организираната престъпност у нас", а чрез решението да ги наложат именно по закона "Магнитски" "подчертават политическата корупция, за да стане ясно, че в България обвинения срещу Божков конкретно по тази точка няма. (...) Така те обръщат внимание, че най-вероятно данните, които са предоставили по линия на партньорството на службите, не са били използвани от българската прокуратура".

"А Илко Желязков е ясен образ на връзката между Пеевски и изпълнителната власт в България, и то не само при управлението на Бойко Борисов, но и при управлението на БСП и ДПС", смята Кънев.

"Сигурно е, че Докладът за България ще бъде изключително остър и фокусиран върху същността на проблема, а той е състоянието на правосъдието и сектор „Сигурност“, и особено на българската прокуратура. Документът на ЕК ще бъде придружен с много по-ясни и категорични препоръки за реформи в правосъдната система и прокуратурата и очаквам нескрита заплаха за това, че европейските фондове за България ще бъдат частично ограничени или спрени, ако страната ни не предприеме незабавни действия.

Ние се намираме в състояние на пълен провал на опитите за борба с корупцията по високите етажи на властта, в същото време службите и прокуратурата съдействат на корупцията, а не я възпрепятстват - казва Кънев и допълва: "Можем да бъдем сигурни, че нетърпимостта към корупцията в България ще бъде много ясно изразена по непознат досега начин от всички европейски институции и служби. И това е много добра, макар и закъсняла новина".

Според него не може да се очакват продуктивни действия от главния прокурор Иван Гешев. Смята, че полезният ход от ръководството на българската прокуратура "се нарича "оставка". "Главният прокурор Иван Гешев трябва просто да се оттегли, защото не може да очакваме хората, назначени от Делян Пеевски, да започнат разследване срещу него", допълва Кънев.

Според Радан Кънев реакцията на бившия премиер Бойко Борисов не е израз на страх.

"Мисля, че Борисов е разумен човек и той знае, че времето за страх е отминало. А неговата политическа кариера е въпрос в минало време. Ако иска да спаси партията си, той трябва да се оттегли от лидерската си позиция още преди изборите на 11 юли. Не съм забелязал обаче на Борисов много да му пука за партията му", коментира евродепутатът.

В реакциите на ДПС и ГЕРБ обаче има нещо много важно, смята той: "С публичната защита на Пеевски ДПС доказа, че е невъзможно да се отърси и разграничи от него, както и че престъпните мрежи на Пеевски са превзели партията. От другата страна е директното признание на Борисов, че той поддържа сериозен системен контакт с Делян Пеевски. (...) Борисов знае, че следват нови разкрития за отношенията между двамата, и затова бърза да си признае за тези контакти".

"В своето объркано словоизлияние в четвъртък Борисов неколкократно подчерта, че като министър-председател е имал много добър партньорски контакт с американските служби, който никога не е прекъсвал. Това означава само едно нещо – всички въпросни доказателства са отдавна предадени на българските служби. Реакцията на американските власти по закона „Магнитски“ е реакция на факта, че нашите служби не са реагирали на данните, които са им били дадени по линия на партньорския обмен. Тази линия е неофициална, стреми се да щади партньорите и да ги насочва към верните решения, без да се стига до конфузната ситуация от онзи ден, в която България е поставена заради тези хора. И тъй като съм съгласен, че Гешев няма да се оттегли, мисля, че в момента ние, политиците, трябва да започнем разговора за бъдещето. Картината на миналото е доста ясна и тя в България не е тайна. Христо Иванов и Слави Трифонов казаха нещо много вярно, а именно че гражданското общество у нас свърши много работа през последните години", завършва Кънев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    31 17 Отговор
    Тиквата падна от власт и почнаха да се сещат, че имало корупция. "Почти" като да искат да ни спрат средствата не заради корупцията на режима му, а заради неговото падане.

    Коментиран от #27, #39

  • 2 Вън мутрите и окупаторите!

    44 12 Отговор
    Да ги спрат. И без това отиват в джобовете на партиите. Народът само плаща безсмислените вноски за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #5

  • 3 И кво като ги спрат?

    31 5 Отговор
    Шайката бандити в парламента ни около него няма да имат да крадат! Всеки месец ние които работим в чужбина вкарваме евросредства в България! Проблема е обаче че върху тези средства нямате власт!
  • 4 Сърп и чук

    28 5 Отговор
    Да ги спират! Тези фондове развихриха корупционните заложби на Ганю Ганчев - Ганчестия!
  • 5 мислещ

    20 16 Отговор

    До коментар #2 от "Вън мутрите и окупаторите!":

    Така е, ама това трябваше да стане отдавна. Сега ако ги спрат ще върнат тиквата на бял джип. И вероятно именно такъв е планът.

    Иначе е факт- че ако ги нямаше еврогейските средства, тиквата не само отдавна нямаше да е на власт, а не е сигурно изобщо дали щеше да помирише такава.

    Коментиран от #34

  • 6 Blackthorn

    23 6 Отговор
    "Действията на САЩ ще имат отражение върху европейската политика. " - естествено, че пуделът ще джавка според настроенията на господаря си, инак ще бъде търкулнат от шута на господаря си!

    Коментиран от #8

  • 7 Ако ги

    16 5 Отговор
    спрат ще помогнат за намаляването на корупцията 👍👏
  • 8 мислещ

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Blackthorn":

    Какви са, обаче, настроенията им? Дотук показват желание не да жертват тиквата, а да го държат на още по-къса каишка (Затова хем го споменаха косвено, хем не го споменаха).

    Коментиран от #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами

    19 8 Отговор
    То с такива евродепутати като теб какво друго да очакваме. Такива българомразци дето сте се нареди ли в европарламента.
  • 11 Преди

    15 6 Отговор
    няколко месеца , когато всички мълчаха , виден политик от ЕП в прав текст го каза и апелира за спиране на средствата защото парите , предназначени за страната и нейните граждани отиват директно в ръцете на мафията !

    Коментиран от #26

  • 12 Евро съюза е от Ден , до Пладне !

    4 2 Отговор
    А после ще ми ядете Хурката !
  • 13 Ако СОЦА беше лош ! Защо се трепахте

    6 6 Отговор
    За да го Заграбите ! А ?
  • 14 Ти да видиш какви СТАНДАРТИ ще настанат

    2 2 Отговор
    Кога Дойчо каже ГЕНУК ! Обичам умни наивници !
  • 15 Гангстери РАЗНИЩВАТ държавата

    4 1 Отговор
    А Ганьо вари Ракия !
  • 16 Чук и Гек

    6 3 Отговор
    Не е заради корупцията, бе! Заради Македония е! Сега разбирате ли под какъв натиск е бил подложен другаря Димитров през 1944 година? Или ги признаваш, или те привикваме в Москва на лечение и те връщаме с траурния влак.... И какво да предава Димитров? Той също е македонец!

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Народа ще търпи дорде Дойчо не каже

    1 1 Отговор
    БАСТА ! И ще стане тя една , да си ядеш м...ната !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 На мамин 9448ка ти пъпката !

    0 0 Отговор
    Ко пеле ! Ото Бисмарк е наредил.
  • 20 Ваща м А м А НЕКАДЪРНА ! Не създавате а

    2 0 Отговор
    Рушите и Грабите !
  • 21 Как чакам Еврото да рухне !

    1 2 Отговор
    За да се вдигне ЗАВЕСАТА , за да се види " Голата Истина " - държава няма а има ХАЙДУТИ !

    Коментиран от #23

  • 22 На вата маминка пъпката ! К оп е Ле !

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чук и Гек":

    Не можеш да намериш на м А й ка си зазния двор ли ?
  • 23 Някога Хайдутите

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Как чакам Еврото да рухне !":

    Нашите Чорбаджии са ги осъждали на БЕСИЛО ! А ние нашите днес ?
  • 24 Ти познаваш ли днешните Хайдути ?

    1 1 Отговор
    Прочети изборните Бюлетини.
  • 25 Няма да има пари

    11 5 Отговор
    ЕС няма да даде пари на фигуранта сэс зелени чорапи. Няма да даде и на славчо, мая и сие.
  • 26 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Преди":

    Това е идеята на ЕС, да се облагодетелстват определени олигархични кръгове от парите на европейския данъкоплатец. Всички съдебни дела и "реформи" са само с пожелателен характер.
  • 27 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Абсолютно. Досега го галеха по тиквата и го черпеха сахАр, сега като падна изведнъж решиха,че могат да спрат фондовете. Като при правителството на Орешарски, където не дадоха и месец толеранс.
  • 28 Коко

    2 3 Отговор
    Дано ес спре всички средства за бг,да видим тогава герб какво ще направят.защото с чужди пари всеки може.
  • 29 Gost

    6 2 Отговор
    На тоя изкукал мухъл не трябва да му се публикуват глупостите..
  • 30 Госあ

    2 1 Отговор
    Изобщо, винаги има нещо гнило, когатонякои генийчета решат че ще разпределят продоволствието изработено от нормалните хора. Достатъчно е да ги видиш фототипно тези генийчета и биографиите им изобщо не е нужно да се четат.
  • 31 Йфйфйф

    7 3 Отговор
    Абе, много обичате да ги изтръсквате от нафталина такива! Радан, Бареков... Яне Янев няма ли да го намерите и него?
  • 32 Ще спрат

    9 3 Отговор
    еврофондовете,разбира се,че никой не дава пари на комунисти.
  • 33 Стига сте ревали за тези европейски..

    5 0 Отговор
    Средства!То така и така,полувината се връщат обратно в сметките на европейската мафия,а другата половина е за нашите туземни ТОЛУПИ и техните рунтави катерички...За народа само данъци и вноски за тези,,помощи"....
  • 34 Николай

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "мислещ":

    Ще ги спрат след 11-ти юли според това, кой ще спечели изборите и коя партия ще състави правителство. Тогава ще стане ясно кого толерира ЕС.
  • 35 Ще станем както в Хаити !

    1 0 Отговор
    Гета и Палати !
  • 36 Но ще ни наричат

    1 0 Отговор
    ГОСПОДА ! И пак ще се радваме !
  • 37 Как ще различаваш българин от циганин

    3 0 Отговор
    Няма да има разлика !
  • 38 Препатил

    4 0 Отговор
    Стига глупости! Цената на газта се вдига с 20%! Всички цени ще скочат! Очаквайте след изборите интересни времена!:) Следващите 10 години ще ни обясняват че Борисов е виновен че сме най-бедните в Европа!
  • 39 Бай Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "мислещ":

    Въртя,въртя,и накрая Радан се изцепи.Основното бе,че Бойко трябва да се оттегли,защото пречи на комунистите.А ВЕ Радане,я си признай кой те издигна в очите на слепите,че и до Европарламента? Целувай ръка на тъста си,агент на ДС БКП! Досиетата вече са достъпни!
  • 40 незнайко

    2 0 Отговор
    Европейските средства може и да спрат, но ние няма да спрем да плащаме ДАНЪК ЕС !!! Защо това не се казва ???
  • 41 Ц456

    3 0 Отговор
    Аман от доклади и препоръки!
    Като ще спират парите, да ги спрат. Хората нищо не виждат от тия пари. Те отиват в определени фирми, сметки, партийни каси, чекмеджета.
  • 42 Ооо

    2 0 Отговор
    Най якото е, че в Европарламента ходят хора за да избягат от България . После се оказва, че трябва да я защитават като по тоя начин срещат вътрешното си противоречие... резултат - 0.
    Това като Ония виц дето един объркал гроба и се разкайва, ма не може да ревне и по едно време се усеща че е на съседния гроб и вика ... Ее аз са Чуда Що така не ми иде да ревна, то не съм бил на точното място...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "мислещ":

    до8 споменаха високопоставен служител -по високо от кауня -няма-значи е той заради връзките му с божков
  • 45 Хоп под дъгата!

    5 1 Отговор
    Раданке, София прайд разчита страшно много на теб и на цялата твоя палава дружинка в ДБ ! За къде без вас !
    Ама този път все пак ела на площада поне по шорти, а не сал по едни прашки 😁
  • 46 Асан

    3 1 Отговор
    За Рада дълбоката еврогейски суджук ше има 😁🎃🇻🇳🚾
  • 47 ВЕРНО Е

    3 1 Отговор
    ЕС НЕ ДАВА ПАРИ НА КМУНИСТИЧЕСКИ ДЕБИЛИ КАКТО ИА ДА СЕ МАСКИРАТ/ ДБ, ИЗПРАВИ СЕ , НЯМА ТАКИВА ГЛУПАЦИ,КОАЛИЦИЯ ЗА ОФ, РАДЕФ ЕООД, ДЕ ПАСЕ И ПРОЧИЕ
  • 48 Електра

    3 1 Отговор
    Ха ха ха жалката Рада пак вони, че кога е било, когато дойдат БСПеерастите като тебе на власт, да не спират парите от Европа...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове