Отидете към основна версия

9 102 126

Борисов в Шумен: Българският Мадуро провежда първи частни избори

  • бойко борисов-
  • герб-
  • шумен-
  • избори

Най-голямата ми цел е да предпазя партията ми да се сдружи с Мая Манолова, Татяна Дончева, БСП и ДПС, заяви лидерът на ГЕРБ

Снимка: ГЕРБ

Приятели мои, това ще са първите частни Румен Радеви избори в България. Недемократични, частни избори. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборно събитие на партията в Шумен, цитиран от пресцентъра на партията. По думите му не случайно примерът на Румен Радев за подражание е президентът на Венецуела Мадуро. „Не случайно никъде в Европа няма машини. И не случайно експертите са от Венецуела и Колумбия. Те са тук, за да помагат на Радев. Какъв износ на демокрация от Латинска Америка? Наблюдателите на ОССЕ се опасяват от потенциална възможност за гласуване на един избирател повече от веднъж. Те се опасяват, а ние? Какво ни остава на нас? Недостатъчното време на хората да свикнат с машините им действа демотивиращо и срива доверието“, посочи Борисов извадки от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Рядко съм се съгласявал с Румен Радев, искам да Ви прочета какво е казал той. По отношение на машините имаме пълно единодушие с него. На 9 януари, на консултации с „Демократична България“, забележете, той казва следното: „След като ще се броят контролните разписки, трябва да има изписани на тях партиите, те да се сметнат и да се съпоставят накрая с електронната памет на самата машина. Това ще е гаранция, ако всичко съвпадне, че машинното гласуване е 100% надеждно. И мисля, че това трябва да бъде едно ясно изискване, за да имаме доверие в този машинен вот, защото това е средството да се избавим от недействителните бюлетини и машинациите“. Точка. Г-н Радев, и ние това искаме“, подчерта Бойко Борисов.

Той припомни, че ГЕРБ внесе жалби и до ЦИК, и до съда.

„Защото сега казват така: „Машината каквото пуснала, пуснала. Никой няма да брои в урната за коя партия са“. Неговата ЦИК вече няма това да прави. А защо? Защото дори и ОССЕ, международните наблюдатели, които изпратиха мисия за вота, казаха, че ние проведохме честни и почтени избори, нашето правителство. Сега казват така: „Приемането на задължителното машинно гласуване е станало без обществени консултации и твърде бързо“. Те го казват, не аз. До тук само цитирам Радев и ОССЕ“, обясни лидерът на ГЕРБ. По думите му в доклада си наблюдателите на ОССЕ поставят под въпрос капацитета на новата ЦИК да се справи с организацията на вота. „Аз съм сигурен, че те ще се справят с машинациите, не с организацията“, категоричен бе Бойко Борисов. Той припомни, че от ОССЕ казват още, че „краткият график за купуване и внедряване на машините прави ЦИК силно зависима от доставчика“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че очаква и отговор защо чуждестранни „експерти“ от Венецуела, Колумбия и Коста Рика участват в подготовката на машините за изборите.

„Защо съветникът на президента или на премира, не го знам точно, Атанас Шарков, който по случайност е активист на „Да България“, е имал достъп до кодовете на машините? И то без да има договор с ЦИК? Ето този въпрос много ме вълнува. Те тихомълком го махнаха от съветник, защото ги изловихме. И сега тактиката им е, машините така са ги настроили, че всеки трети, ако са много нахални, но аз мисля, че това ще го направят – всеки трети, за президентските избори. Сега ще репетират. Всеки пети глас да отива най-вероятно за „Има такъв народ“. За да има някой да ни изпревари. За да имат уж моралното право те да управляват“, предупреди Бойко Борисов. Той обясни, че това им е тактиката в момента.

„Като тръгнах по залите сега се побъркват, защото си мислеха, че ние ще се преклоним, ще се наведем и ще им гледаме безобразията. Пратиха милиционерите. Казвам милиционерите, а не полицаите, защото при такъв червен министър, шеф на комунистическо следствие, той може от полицията да направи само милиционери. Миналата седмица на изборите в това село в Никола Козлевско, пратили 30 жандармеристи да пазят 30 избиратели. Викали кметове от ГЕРБ да подписват декларации, че няма да участват в изборите. Всеки ден министрите се държите като предизборен щаб и в същото време очаквате кметовете да не участват. Как няма да участват в кампанията, това е политика?“, изрази възмущението си Борисов.

„ГЕРБ бил в изолация, а навсякъде залите са ни пълни. Най-голямата ми цел е да предпазя партията ми да се сдружи с Мая Манолова, Татяна Дончева, БСП, ДПС“, заяви Бойко Борисов. По думите му, когато всички се сдружат, народът остава в опозиция. „Били сме опозиция на Орешарски. Същата такава свинщина беше. 6,7 млрд. лева потъна тогава държавата. БСП е шампионът по фалирали банки – 25-26. Последно фалираха КТБ“, припомни председателят на ГЕРБ.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове