Отидете към основна версия

6 901 162

Асен Василев: Точка 1 - стоп на течовете, затвор за крадците!

  • асен василев-
  • продължаваме промяната-
  • избори-
  • финанси

Това, което остане в хазната, трябва да се инвестира в здравеопазването и образованието, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната"

Снимка: БГНЕС

Първата основополагаща точка за всички потенциални партньори в „Коалицията на почтените” е да се спрат кражбите и течовете, а тези, които са крали, да отидат в затвора.

Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев в ефира на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„В чисто икономически план ние не искаме данъците нито да се вдигат, нито да се намаляват, но да се събират. Спирайки течовете, това, което остане в хазната, да бъде инвестирано в качествени болници, доболнично обслужване и да има адекватна Спешна помощ”, добави той.

По думите му другата голяма инвестиция, която трябва да се направи, е свързана с образованието. „Да го променим не само като финансиране, но и основно като дейности”, уточни Василев.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” коментира искане на „Демократична България” за детайлно разписани ангажименти при едно споразумение. Обясни и за обсъждането на биографии. „Това е въпрос на разговори, които трябва да се проведат. Специално - кой, къде, какво, кои хора и какви екипи могат да се сглобят, за да свършат нещата - е важно. По-важно е обаче да има разбиране какви неща трябва да се свършат”, посочи той.

Василев коментира и изказване на Кирил Петков, че от формацията водят разговори с представители на БСП и „Има такъв народ”. Припомняме, че Трифонов излезе с позиция, че такива разговори с ИТН не са водени. Днес БСП заяви, че официални преговори между ПП и столетницата няма.

„Аз съм изненадан, че някои партии трябва да дадат санкция на ръководството, за да може техни членове да могат да си говорят с хора от други партии. Ние си говорим с хора, които сме намерили за смислени. Разговорите са чисто приятелски и на техническо ниво. Не са партийно ангажирани”, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме Промяната”. Той добави, че лично е провел разговор с Крум Зарков от БСП и с Мика Зайкова от „Има такъв народ”, както и с други хора от партията на Трифонов.

На въпрос дали има точки, по които могат да постигнат съгласие с ГЕРБ и ДПС, той заяви: „Първата и основна задача, която стои пред едно следващо правителство, е да се спрат течовете на обществен ресурс и тези, които са крали да отидат в затвора. Ако постигнем съгласие по тази точка, можем да говорим и по всякакви други”, обясни Василев, но уточни, че не е обнадежден.

Относно Ицо Хазарта, който е водач в район в София на „Продължаваме Промяната”, Василев обясни: „С него проведохме доста дълги разговори. Те бяха основно в сферата на образованието”, поясни той и допълни, че няма любима песен на рап изпълнителя.

За цените на тока Василев каза, че те са се задавали като проблем още през юни. „Тогава предприехме серия от действия. Другото, което направихме, е да се сменят регулациите, които КЕВР има, както и регулациите на енергийната борса, така че цената да бъде намалена и да се пуснат по-дългосрочни договори на пазара”, допълни той.

„Ако правителството имаше свободата да смени част от бордовете на енергийните дружества, можеха да се предприемат и редица други действия доста по-бързо, отколкото сега”, каза още Василев.

На въпрос дали е склонен да мотивира искане за забрана за ползване на офшорни фирми в определен тип сделки, отговори: „Не виждам проблем в използването на офшорни фирми, но те трябва да бъдат напълно декларирани. И техните собственици трябва да бъдат напълно декларирани. В момента, в който всичко е декларирано, проблем няма”.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 97 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове