Отидете към основна версия

27 Октомври, 2021 13:52, обновена 27 Октомври, 2021 13:52 9 377 365

КС реши: Указът за назначаването на Кирил Петков е противоконституционен!

  • кирил петков-
  • конституционен съд

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело, с което обяви за противоконституционен Указът на президента на Република България за назначаване на служебно правителство в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

В решението се затвърждава виждането от предходната практика на КС, че

забраната за двойно гражданство на министрите е абсолютна.

Отхвърля се тезата, че в случая Петков е нямало какво повече да направи след като на 21 април 2021 г. е подал заявление за отказ от гражданство и КС за първи път изрично заявява: „Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство“.

КС не изследва наличието на функционална връзка между Кирил Петков и чуждата държава, за да прецени момента от който той е загубил канадското си гражданство. А се позовава на процедурата в Канада, при чието започване той е декларирал, че разбира важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загуби всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да има статут в Канада.

Отхвърлени са и аргументите за поставяне на гражданина в зависимост от волята на чужда държава, като е посочено, че процедурата в Канада за обработване на исканията продължава 6 месеца, колкото и в България, а в случая на Петков дори е приключила за четири месеца.

Решенията, с които КС обявява за противоконституционни актове като указите на държавния глава, имат обратно действия и се приема, че те са изначално недействителни.

Т.е. частта от указа на Радев, с която Петков е назначен за министър, е недействителна още към 10 май 2021 г.,

когато президентът го е подписал и няма значение, че актът вече е изпълнил действието си и Петков не е министър.

КС придаде обратно действие на актовете си по отношение на указите с тълкувателно решение №3/2020 г. В него той специално посочи и как при това действие ex tunc се съхранява правната сигурност: „В този случай решението на Конституционния съд не застрашава правната сигурност, защото има действие само по отношение на преките последиците на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт и не засяга останалите правни последици, настъпили след приемането му, които произтичат от други закони“. В казуса „Кирил Петков“ това означава, че обявяването на назначаването му за противоконституционно не води автоматично до нищожност на актовете му като министър. Ако някой негов акт бъде оспорен, въпросът се решава от съдилищата „съобразно Конституцията, принципите и правилата на съответното отраслово право“, указа КС.

През лятото стана ясно, че

Кирил Петков има двойно гражданство, което според законите на България не му позволява да заема висш държавен пост.

Петков заяви, че е подал заявление до канадските власти, с което се отказва от това гражданство на 21 април. Няколко месеца по-късно той съобщи, че разполага с документи, според които не е канадски гражданин, припомня БГНЕС.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков.

КС допусна за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Петков.

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

Заради канадското гражданство срещу бившия министър тече и проверка в Специализираната прокуратура. Поводът е бил сигнал от гражданин, подаден по електронната поща с твърдения за извършено престъпление от Петков.

Историята с гражданството на Кирил Петков стигна през август до КС по искане 55 депутати от ГЕРБ да се обяви за противоконституционен указът, с който Румен Радев назначава Кирил Петков за министър. Аргументът им бе, че министърът на икономиката влиза в противоречие с основния закон заради двойното си гражданство.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 127 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове