Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 19:00 14 733 122

България пое в страшна посока. В нейния край такива като мен ще бъдат гонени и арестувани

  • българия-
  • конституционен съд-
  • кирил николов-
  • герб

Хайде сега прочетете отново обосновката на решението на Конституционния съд за пола

България пое в страшна посока. В нейния край такива като мен ще бъдат гонени и арестувани - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България Конституционният съд дописа конституцията в посока, в края на която такива като мен ще бъдат гонени и арестувани, тъй като не се вписваме в "българската народностна, духовна и културна традиция". От Е. Дайнов.

Бесен бях в часовете, след като Конституционният съд (КС) прие, че в конституцията понятието "пол" има само биологичен смисъл.

Чак се чудех на себе си защо съм толкова разярен. Все пак това решение е смехория. Конституцията не се занимава с въпроси на биологията. КС можеше да обяви понятието "пол" за принадлежащо не към биологията, а към космологията. Защото конституцията не се занимава и с космоса. Със същия (не)успех КС може някой ден да се произнесе по въпроси на физиката (например за формата на Земята), на химията (за формулата на етиловия алкохол) или на астрологията (за въздействието на ретроградния Меркурий).

Разярих се, защото под смешното се крие страшното. Защото в мотивите за смешното решение е заровена ясно определена и отдавна известна антирепубликанска и антиконституционна идеология.

Искат да изтребят индивидуалните права и свободи

Да видим отначало по какви причини изобщо имаме конституция и конституционно управление.

Конституционният ред е измислен с цел да предпази хората от произвола на властта, както и от произвола на мнозинството. Конституционният - т.е. ограничаващ произвола - ред е моята гаранция, че дори "суверенът" утре целокупно да гласува, че всички трябва да ходим със зелени гащи, аз зелени гащи няма да обуя. Тази именно моя свобода, т.е. да не се подчинявам на произвол, нарушаващ правата ми, е онова, което върши една конституция.

Така е в съвременните, модерни общества. В тях правата и свободите на индивида са в основата на правовия ред. В традиционните общества не е така. Там права и свободи на индивида няма, защото няма индивиди. Има участници в общности - тип "кошер", чието поведение се регулира не от тях самите, а от "традицията", задължаваща ги да вършат едно, а не друго.

Оттук следва, че всеки, който си позволява да взема задължителни решения по повод конституцията, би следвало да основава своята аргументация върху индивидуалните права и свободи (заради чиято защита конституцията е създадена), а не върху правилата на кошера.

Да видим аргументацията на нашите конституционни съдии: "В Основния закон понятието "пол" има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със семейните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството, за които е характерно, че отразяват българската народностна, духовна и културна традиция..."

В тези размисли отсъствието на елементарна формална логика е само по себе си умилително. Твърди се, че полът нямал нищо общо със социалната сфера (т.е. с отношенията между хората) и бил част от биологията, защото тъй повелявала... социалната сфера (традицията, която не е част от биологията, защото е арена на отношения между хората).

Дотук - двойка по формална логика. Конституционните измерения на решението на Конституционния съд обаче са много по-важни, тъй като утре могат да определят самите основания на нашия живот като общество.

Проблемите тук са няколко. Първо: Конституционният съд най-нахално дописва - и то на коляно - конституцията, като вкарва в нея неща, които тя не съдържа: биология, традиция и подобни. В друг пасаж от своята обосновка, конституционните съдии внезапно вкарват в оборот "националната идентичност", демографската криза и "самото оцеляване на нацията" - пак неща, които в конституцията ги няма.

Второ: проблемът не е дори само в това, че КС си позволява да дописва конституцията; а че прави това с ясна идеологическа насоченост.

След като конституцията (както отбелязва и Филип Димитров в своята отделна обосновка) се занимава с отстояване на свободата на индивида, всяко нейно дописване би следвало да отива в тази посока, т.е. да укрепва гаранциите за тази свобода. Конституционните съдии, обаче, дописват конституцията в съвсем друга посока - в посоката не на свободния индивид, а на кошера, на племенното живеене, в което индивиди, повтарям, няма. А ако се появят, биват остракирани или направо изтребвани. В името на онова, което мнозинството смята за "традиция".

Третият проблем е чисто конституционен. КС се позовава на "българската народностна, духовна и културна традиция" (не на правата и свободите, да потретя). Къде, пита се, можем да узнаем какво точно ни нарежда да правим тази народностна, духовна и културна традиция? Кой е онзи общоприет и легитимен документ, от който можем да научим това?

Няма такъв документ. И не може да има. Затова хората пишат, приемат и живеят по правилата на конституции, а не - на наръчници по културно наследство. Там, където някой императивно налага върху обществото задължително разбиране на "народностна традиция", обикновено говорим за диктатура, а не за конституционно управление.

Имам чисто фактическа лоша новина за конституционните съдии, обосноваващи своите решения не с конституционния ред, а с "народностната традиция".

Всеки сериозен фолклорист (не са много, но ги има) ще ви каже, че в самото сърце на българската (и не само) фолклорна култура е заложена травестията, т.е. замъгляването на пола, символното преминаване от един пол към друг. Тази култура бе разнебитена по време на социализма и днес травестията личи, като мумифицирана отломка, предимно в кукерските игри. Конституционните съдии се позовават на една"народностна култура", която е идеологическа травестия, окастрена, изкормена и сведена до нивото на спектакли тип "Балкантурист" за пред чуждите туристи.

Фактическото непознаване на "народностната култура" обаче не би трябвало да е проблем, ако КС не я ползваше, за да обоснове дописването на конституцията. Време е вече да видим: в каква политическа посока води точно това дописване?

Онази опасна шепа германци от 1920-те

През 1920-те години в Германия шепа хора решават да разработят политическа идеология, която да противостои на онова, което те заклеймяват като "цивилизация".Те се опълчват на цивилизацията заради нейното свойство, след Просвещението, да разработва универсални права и свободи, т.е. права и свободи, отнасящи се в еднаква степен до всички хора, независимо от тяхната религия, националност, етнос и т.н. На тази основа възниква съвременното право, в чието сърце е именно това разбиране за универсалната ценност на хората като свободни индидиви. А от това разбиране израстват и конституциите на модерните държави, вкл. днешната българска.

Срещу идеята за равенство между свободните индивиди шепата германци, заели се със задачата да сринат "цивилизацията", изправят идеята за неравенство между групи, в случая - народи и раси. На просвещенското "Свобода, равенство, братство" тези германци отговарят с "Народ, култура, традиция". В началото на Втората световна война, радио-дуелът между Хитлер и Чърчил неслучайно е положен именно в този разлом. Докато Хитлер говори за народ, култура и традиция, Чърчил съвсем съзнателно натъртва, че целта на Британия във войната не е отстояването на някакъв собствен национален интерес, а защитата на "цивилизацията", т.е. на всички хора в качеството им на хора. Британският лидер е не само наясно, че с това си говорене вбесява Хитлер; той е наясно и с това, че титаничната световна битка е именно между цивилизацията, гарантираща права и свободи, и идеологията на "народ-култура-традиция", имаща за цел връщането на човечеството във времената на кошера.

Хайде сега прочетете отново обосновката на решението на Конституционния съд за пола. Виждате ли из тази обосновка да шета свободният, независим индивид, чиито именно права конституцията пази? Или виждате онова, другото - "народ-култура-традиция"?

Ето затова се вбесих, след като прочетох решението на КС за пола. Конституционните съдии дописаха конституцията в посока, в края на която такива като мен ще бъдат гонени и арестувани, тъй като не се вписваме, според някой дребен сатрап, в "българската народностна, духовна и културна традиция". По този път са минали много страни, минават и днес. Той винаги започва почти безобидно, с една малка, смешна крачица, която води до още малки крачици, докато накрая изведнъж се оказваш зад някаква телена ограда, чукайки камъни за просперитета на народа, неговата култура и традиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 183 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    171 25 Отговор
    Я! Отново някаква митология за "героичен Ганьо", преследван от "лошите" заради "убежденията му".

    ХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА
    От нещата които не са станали, това най-много не е станало.
  • 2 Аре бегай

    287 25 Отговор
    Аре нема нужда от допълнителни толерасти!
  • 3 Загрижен

    341 30 Отговор
    Към автора! Спокойно можеш да ходиш в щатите и да НЕ СЕ ВРЪЩАШ, АМА НИКОГА. Там, такива като теб, вече си имате лоби.
  • 4 Киро Жарта

    173 11 Отговор
    Към кулинарията се отнася!!!Има краставица и слива😍
  • 5 Писна ми

    202 27 Отговор
    От Прокопиева Пропаганда. По-вреден човек за държавата от този протекториран от САЩ мазен олигарх няма.
  • 6 човек от народа

    111 8 Отговор
    натискай амбриажа, кво ти пука, бе Генчо !?
  • 7 право

    41 17 Отговор
    Изглeждa, чe ocнoвeн зaкон нa мaфиятa и групирoвкитe e кoнcтитуциятa. Нe мoжe, кoгaтo прecтъпнaтa oбщнocт в лицeтo нa групирoвкитe и кoрупциятa ce рaзвивaт c врeмeтo и нaмирaт нoви пoхвaти дa oцeлявaт и дa ocтaвaт бeзнaкaзaни, тo ПРAВOТO и КOНCТИТУЦИЯТA дa cтoят в бeзпaмeтeн зacтoй и дa дoпуcкaт тoвa! Прaвoтo e нeщo, кoeтo cъщo търпи рaзвитиe и прoмeни c цeл дa прoтивoдeйcтвa имeннo нa прecтъпнocттa и кoрупциятa и дa oтгoвoри нa тeкущoтo cъcтoяниe в кoeтo ce нaмирaмe.
  • 8 Абе, дайнов

    142 21 Отговор
    Що не си гледаш работата! Такива като тебе трябва да са в Белене ако са открие отново.

    Коментиран от #117

  • 9 Грульо

    188 12 Отговор
    Че кой ти пречи да се мислиш за друг пол или каквото си искаш, бе. Те и лудите се мислят за нещо друго, но не са такива в природата, а само в главите си. :D
  • 10 гост

    181 16 Отговор
    Пълни глупости, в България не си спомням да е имало гонеиния и т.н., напротив в последно време е налице едно парадиране и опити за налагане на сексуална ориентация, което си е личен избор. Дори при социализма имаше търпимост по отношение на този избор.
  • 11 EMi

    114 7 Отговор
    Да, има два пола. Другото се сексуални предпочитания. Аз лично съм къдравосексуален пол.
  • 12 😷😷😷

    153 11 Отговор
    Същият този джендърмен питайте го сега, какво мисли за задължителната "ваксинация" и свободите на личността, ще се "изненадате" от отговора!
  • 13 Ханибал

    74 17 Отговор
    Награда за главата на Дайнов варена, или сурова... все пак е за храна на кучета и ако е сурова може да ги зарази с паразити.
  • 14 верваи ми

    121 8 Отговор
    В конституцията никъде не пише : Демонстрирай какъв си.

    Коментиран от #25

  • 15 Ох,не разбрах

    118 8 Отговор
    ти мъж жена ли си,жена мъж ли си,или какво сбъркано подобие на пол си?
  • 16 пешо

    80 11 Отговор
    фон миндя се е превъзбудил, турнал е розовите прашки на пръта, вместо байрак, и е скокнал на барикадата на нежните и чуфстфителните.
    явно са го подпряли на някое деликатно място (портфейл, предполагам. вие какво си помислихте?).
    доколкото е последният от който съм готов да получавам акъл по конституционни въпроси - у лево! силно у лево, фон миндя!
  • 17 Анонимен

    101 12 Отговор
    Я, Е. Дайнов бил джендър! Толкова с мъжествените му напъни да се прави на метал. Аз метал п...л не познавам.
  • 18 за мурзилки

    15 73 Отговор
    Мурзилажа се напънал да разбере написаното от Дойнов и .... се нас..ал :))))
  • 19 sbs no КОМУНИСТ

    85 10 Отговор
    В Бългaрия Кoнcтитуциoнният cъд дoпиca кoнcтитуциятa в пocoкa, в крaя нa кoятo тaкивa кaтo мeн щe бъдaт гoнeни и aрecтувaни, тъй кaтo нe ce впиcвaмe в "бългaрcкaтa нaрoднocтнa, духoвнa и културнa трaдиция". Oт E. Дaйнoв.

    Г---Е---Й--- НЕДОСТЪРГАН ----КОГАТО СЕ РОДИ ДЕТЕ -КАКЪВ ПОЛ МУ ПИЩАТ ----ПО КОЙ ЗАКОН ---АКУШЕРЪТ МОЖЕ ДА ГО ВПИШЕ -МОМЧЕ -МОМИЧЕ ---ИЛИ ---ТО ---КОЕТО ОЗНАЧАВА НЕЩО -НО НЕ И ЧОВЕК ---Я.М.Х ---И ЗА ДОБАВКА ---Щ.Щ.Д ---ТОВА ЧЕ ТИ ИМАШ МАЙСЪЛ --НЕ ЗНАЧИ -ЧЕ ТРЯБВА ТИ -ДА РЕШАВАШ -КАКВО Е НОВОРОДЕНОТО
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Перо

    93 14 Отговор
    Тоя боклук мърси въздуха вече 30 г.
  • 22 Behemoth

    29 94 Отговор
    Май не разбрахте какво иска да каже автора,а?!А той каза че тълпата (вие)сте кап.ути....и освен това каза че българският народ е сбирщайн от анонимни глупаци които мразят и унищожават личностите и затова живеят в стадо юркани от прости като вас чобани...

    Коментиран от #43, #71

  • 23 Демагогия

    88 7 Отговор
    Написаното е пълна демагогия. Правата са равни, без значение пола (чл.6, ал. 2), но проблемът е, че няма привилегии. И още: произнасянето на КС било антирепубликанско и антиконституционно?! Сигурно ЛГБТИКю+ искат монархия и да си назначат цар!
  • 24 смех

    89 9 Отговор
    Я, още едно номенклатурно чедо. Той като беше с баща си в "гнилата" Англия и учеше там, хората от НРБ не можеха да си позволят дори да отидат в социалистическа Румъния например.
  • 25 Нямам срам

    90 4 Отговор

    До коментар #14 от "верваи ми":

    Ти бъди какъвто искаш ... В документите е записано пол ( биологичен вид) мъж жена другото е полова ориентация която не се вписва в документите ако щеш бъди и марсианец

    Коментиран от #107

  • 26 ха ха ха

    62 4 Отговор
    започнаха да натискат бутоните на мекеретата. Тези които са си продавали душата на дявола срещу пари, сега щат не щат ще трябва да си свършат мръсната работа.
  • 27 И така

    62 6 Отговор
    Значи индивидуалното самоопределяне ме прави такъв какъвто си искам според автора.А защо ли лудите в лудницата ги държат там?А това ,че мисля че съм крал на Марс прави ли ме такъв или има някакви правила според които не може да мисля така.Аз се чувствам такъв.А защо изобщо са университетите и другите професии.Има сумати хора които си мислят че са доктори например но не знаят да четат и пишат нали това им е личен избор на самоопределяне значи според вашите стандарти един човек щом си мисли че е професор значи е .
  • 28 Ценности

    7 47 Отговор
    Путинизъм в действие..
  • 29 Аман от педалиони

    40 5 Отговор
    Преди бяхте интересни,но като станахте част от Властта,и в Дахау да ви вкарат,само ще пръдна с облекчение 2 степен..
  • 30 Важното е да имаш...

    8 35 Отговор
    Черешово топче в двора... гаранция че си патрЕот ! И да де умиляваш от кремълската пропаганда

    Коментиран от #109

  • 31 Излишен тормоз

    8 40 Отговор
    Едно да им е ясно на конституционните съдий разни..хората с различна сексуална ориентация винаги ще са един и същи процент от населението..те няма как да изчезнат нищо че имат закон написан..другото е модата днеска го има утре не..на запад хората са решили че няма нужда да ги тормозят и това е положението там
    тука разни изтривалки ще симулират че работят за демографската криза и нищо повече
  • 32 BNB

    63 5 Отговор
    По твоята логика, ако ми се прииска да вляза гол в стая пълна с осмокласнички, никой не би трябвало да има право да ми ограничи желанието??И това е само защото Евгени Дайнов се чувства и се мисли за специален и нещо повече от другите хора??? Смяяяяяяяях!!!!!!Излагаш се Евгениииии!!!!!

    Коментиран от #36

  • 33 Някой си

    66 3 Отговор
    На Бог ли се правиш, че ще оспорваш нещо (пол) , което го има от както свят светува?!
    Не ме интересува какво ти го говорят бръмбарите в главата ти!
    По българската Конституция е така!
    Като не ти изнася, Терминал 1 или 2!
  • 34 гост

    50 4 Отговор
    Добре де. Какво общо има биологичния "пол" със сексуалните наклонности "секс". Имаш ли чурка - мъж по пол, имаш ли пеперудка - жена, ако имаш двете - хермавродит. Някой пречи ли му на този дето е писал статията да прави "секс" с човек над 18 години или с каквото там животно му харесва ?!

    Коментиран от #50

  • 35 Sieg

    62 3 Отговор
    Стига толеранс към хората, които не мислят!!! Има два пола и това е. Мислил се за еди какво си, психичните отклонения не ни интересуват.
  • 36 АУТОРА Е МНОООГО ПРАВ

    11 26 Отговор

    До коментар #32 от "BNB":

    За НАЛАГАНЕ НА ПРАВАТА В КОШЕРА.ДОРИ И С ПОСЛЕДНИТЕ И ПОСТОЯННИТЕ ОБЯСНЕНИЯ ЗА НАЛОЖИТЕЛНОТО БОЦКАНЕ НИ ОБЯСНЯВАТ КООООООЛКО Е ВАЖНО ДРУГИТЕ ДА СА ЗДРАВИ А ПЪК ТИ ЧЕ МОЖЕ ДА ПУКНЕШ....Е ПРОСТО СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ.ДОРИ ОНЗИ ДЕН ЕДИН БЕГЕ АДВОКАТ СТИГНА ОЩЕ ПО ДАЛЕЧ КАТО НАТЪРТИ ЧЕ ПОПУЛАЦИЯТА ИМАЛА ДВЕ ПРАВА НА ЖИВОТ И ЗДРАВЕ......СЪЩО КАТО ЗАТВОРНИЦИ А ЗА ПРАВОТО НА СВОБОДА НЯМА И ДУМА А ТО Е НА ПЪЪЪЪЪЪЪЪЪРВО МЯСТО.
  • 37 Wuwuwu

    51 4 Отговор
    Полът е биологично понятие.Това е. Фактите не се променят от вашите чувства.Още от първите няколко изречения и ми става лошо. И между другото аз съм 180см висок, но се определям и се чувствам 2 метра. Ако не ви харесва, значи ме мразите и сте хомофоби.
  • 38 555

    42 7 Отговор
    Те момчетата от края на 20те години на миналия век в Германия, трябваше да спечелят войната да видиш ти дали такива като теб дали изобщо щяха да съществуват и да израьяваъ мнение, либерални бастуни
  • 39 Хаха

    56 4 Отговор
    Някакъв разярен неопределен "Х" , реве и мучи, че му нарушават правата, които му се полагат по право?!? Абе ние нормалните бели, здрави и работещи хора, не трябва ли ние да се чувстваме дискриминирани, защото не приемаме извращенията пропагандирани от евроджендърите? Побърка се тоя свят, нормалните да се чувстваме виновни, затова че някой иска да си ползва задните части не по предназначение!!!
  • 40 Tутанкамон

    19 17 Отговор
    Кажи го с думи прости, комунизмът не си е отишъл от България, ДС, ченгета,и отявлени мафиоти държат народа и държавата в мръсните си лапи
  • 41 БАЙ ТАФРОВ

    40 6 Отговор
    СЕГА МАЙ РАЗБРАХ ЧЕ СВОБОДАТА Е ПРАЙД СЛЕД ПРАЙД - УБЕДИХТЕ МЕ !
  • 42 Край

    37 5 Отговор
    Тоя може да направи 99% от българите отчаяни русофили.
    Пола си е само биологична категория. Джендера т.е. в какъв род - мъжки или женски се изживяваш е друга бира. Можеш да носиш чорапогащи, но си оставаш с мъжки пол. Това не опира само външни полови белези. Пола е опродолен още на клетъчно ниво.
    Авотра на статията просто да се къпе по-често.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 remetalk

    11 26 Отговор
    Абе хора ....вярно ли прочетохте статията ?
    Май не , човека за съвсем други неща говори

    Коментиран от #54, #93

  • 45 Мимч

    25 4 Отговор
    За такива пед...ти да бегат в Америка и това признание им е много.Които иска да е обратен е за там....Няма 3 ти пол...
  • 46 Коколина

    25 13 Отговор
    Живях в Англия преди доста време. Имах една приятелка Керъл. Мъжът й ходеше с друга жена и аз й намекнах за това. Не й стана приятно, но ми каза, че го е подозирала в изневяра с мъж, а така се е успокоила, че й изневерява с жена. Половин проблем по-малко, както се казва. Бях шокирана от този отговор. Много англичани мъже се перкат помежду си, а някои от тях, освен гаджета мъже си имат и семейства с жени и деца.
    Евгений Дайнов е завършил Тринити колидж в Оксфорд. Явно там е видял повече варианти за себезразяване ... Още тогава. Сега е над 60-годишен. Познавам го лично. Беше женен за рускиня, има син. Винаги е бил ексцентричен, особняк, дори при социализма, когато работеше за много важна институция, пак ходеше с тази негова "опашка". А тогава подобна прическа не беше позволена, да си го кажем направо - особено там, където той работеше. Беше трудно разбираем за околните. Мисля, че и сега е такъв.
    В същото време е много, много умен, има изтънчен усет към хората и към техните мисли. Виждате колко е витиевата и мнопопластова мисълта му. Продължава да ми бъде симпатичен, независимо от всичко. Обичам умните хора. А той има уникален ум. Не споделям възгледите му за джендърството.

    Коментиран от #58, #59, #60

  • 47 бегай у Расия

    11 3 Отговор
    Мазен жендър!

  • 48 куку

    29 2 Отговор
    дайнов що не покаже половия орган на третия пол ...
  • 49 нннн

    33 2 Отговор
    Мани го КС. Бог създаде Адам и Ева и им каза да се плодят... Нищо в Библията не пише за още десетки пола..
    Разбира се, някои се смятат за нещо друго.
    Примерно за кучета, че и хапят даже. За тях има специализирани заведения
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 баба ти от Пловдив

    22 1 Отговор
    дойче веле, никога не сме очаквали от Велика Германия да пише такива простотии !!!!! проблемът е на югоизток от България!!!
  • 52 Абе

    36 2 Отговор
    Не ни правете на луди!Разбира се, че по биологичните научни закони има два пола, в анатомията се изучават първични и вторични полови белези, детеродни органи и няма как мъжа да стане майка, защото няма как да роди, а жената баща, защото няма как да го осемени :)), дори и да си сменят първичните полови органи, детеродните немогат:))), конституцията ни защитава тези закони, оставете Божиите закони, там има кой да ги съди извратените, конституционния съд защити конституцията ни, защото другото е сделка с дявола и никой истински христянин или католик или какъвто и да е не може да си позволи, а научно мъж да стане майка и жена баща е смешно и както и да го върти си е извратено
  • 53 Историята

    15 8 Отговор
    "...Вceки ceриoзeн фoлклoриcт (нe ca мнoгo, нo ги имa) щe ви кaжe, чe в caмoтo cърцe нa бългaрcкaтa (и нe caмo) фoлклoрнa културa e зaлoжeнa трaвecтиятa, т.e. зaмъглявaнeтo нa пoлa, cимвoлнoтo прeминaвaнe oт eдин пoл към друг..." - Истинските фолклористи ще отрекат това твърдение. Хаотична е статията и нормален човек не разбира същността на написаното. Това е несериозно изказване!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ...

    8 24 Отговор

    До коментар #46 от "Коколина":

    Добре написано изказване, което нищо не казва, освен в последното изречение, но това не е никаква изненада. След житейската история от Англия споменаваш за многопластовия ум на Дайнов. Но като цяло личи, че не ти е ясен нито един пласт, освен един единствен. Но той не заслужава коментар. Статията по брилянтен начин показва как едно решение на КС, което не се опира на правото и цивилизацията, а на субективните разбирания на конституционните съдии. Тези съдии не са разказвачи на народни приказки, които могат да се доукрасяват и досъчиняват, както КС направи с конституцията. Не са много личностите в България, които ще излязат с такова становище открито. За което поздравления! А Вие, г-жо, разказвайте за изневерите в Англия на приятелките си, когато си пиете чая следобед...
  • 59 Професор

    35 4 Отговор

    До коментар #46 от "Коколина":

    Госпожо, моите уважения, но това са Ваши лични впечатления. То и сонатите на Шекспир са написани по поръчка на една обезпокоена майка, за да отклони сина си от мъжеложество. Коментари по същество на писанията на Дайнов липсват. А тези писания ТРЯБВА да се коментират по точно 4 пункта. ПЪРВО, това е препечатка от Дойче Веле, глашатай на немската джендеристка глобал-социалистическа идеология. Очевидно, Дайнов е на тяхна бака. ВТОРО. Конституцията на България НЕ Е НАПИСАНА за да защишава правата на Дайнов. Тя е написана да защищава правата на ВСИЧКИ български граждани. ТЯ определя кои права не са абсолютни и кои са, понеже някои права могат да засягат правата на други хора и не може да са абсолютни, както си мисли Дайнов. Този баланс се решава ИМЕННО от Конституционния съд. Плюейки Конституционния съд, Дайнов открито противоконституционствувателства и би трябвало да подлежи на съдебно преследване. Понеже имаме некадърна прокуратура, обаче, нито той, нито Кирчо, нито татко Барба Радев ще бъдат подведени под отговорност и те ще продължат да инспирират противоконституционна подмяна на нашето държавно устройство и на конституционния ред в страната. ТРЕТО. Правният ред в християнските страни се основава на Библията. В Библията тези проблеми са решени МНОГО ЯСНО. Щом Дайнов не му харесва да живее в християнска страна, НЕКА ДА Я НАПУСНЕ. И ЧЕТВЪРТО, джендерситката идеология противоречи не само на християнството, но и на съвременната наука, която умишлено се изкривяв

    Коментиран от #101

  • 60 Изтърсак

    33 3 Отговор

    До коментар #46 от "Коколина":

    Дайновчето чисто и просто е номенклатулен изтърсак - баща му беше кореспондент на "Работническо дело"в Лондон. Взе всички ползи от комунизма,а сега и от думбалумбакрацията.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Чудо голямо !

    17 1 Отговор
    Пеdарасти
  • 65 Кую

    8 1 Отговор
    Оди Си Го Заври.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Адеее

    19 1 Отговор
    Еми надувай си кавали де.Кой ти пречи бре .Може и деца да пробвате даа си правите.
  • 68 Един Доктор

    34 1 Отговор
    Тук някой е изтипосал тотални глупости. Писалият това нещо не знае и дори не прави разлика между биологичен пол, социалната полова роля, половата идентичност и сексуалната ориентация, и, че това са различни понятия.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 винкел

    24 2 Отговор

    До коментар #22 от "Behemoth":

    Напротив - всичко разбрахме.Само че сме християни,бог е създал Адам и Ева а не Адам и Адам. -Използваите задниците си по предназначение!
  • 72 Хехе

    10 1 Отговор
    Пак си пил...
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Добър вечер

    31 2 Отговор
    Господин Дайнов, вие имате сериозни изцепки от време на време, но сега бихте рекорда си по пикъртирелен начин. Значи вчера обяснявате на хората колко е незначително тяхното лично мнение по въпроса за факсините и че буквално не трябва да бъде зачитано, а днес реввате като "саранската мечка" че видиш ли нема да признаят 3-тият и 11-ят пол в България и няма да имат привилегии пред другите ПОЛОВЕ, който са само ДВА, както бе споменато от Различни хора в по горните коментари. Засрамете се г-н Дайнов, ясно е че сте платена мас.....тия но имайте поне малко уважение към другите хора :) Не всички са лоботомирани от талавизора ;)
  • 75 Дайнофф

    23 6 Отговор
    Другарчето на Асан офшорката и Кирчо лъжата. До къде стигна тая България, щом опряхме тия да ни управляват и да казват кое е правилно и кое не.
  • 76 До футболните запалянковци

    6 15 Отговор
    Тук нито един не е разбрал каква е темата на статията.
  • 77 Алооо, коментатори

    3 14 Отговор
    Какъв пол?, какви петдесет стотитки?. За конституциония съд иде реч!!!??
  • 78 В конституционият съд

    5 14 Отговор
    Противоконституционаталстват.
  • 79 коментатор

    12 4 Отговор
    по същия начин както ти няма да обуеш зелени гащи за да се защитиш от диктатурата на мнозинството така и аз няма да се ваксинирам дзащото мое законно право е да решавам лично кога и как да се лекувам или както сам казваш ние не сме стадни животни а индивиди и имаме права по конституция така че не ни казвайте дали да се ваксинираме или не това си го решава всеки човек сам

    Коментиран от #103

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Абе

    6 2 Отговор
    Вие сериозно ли триете коментари без изобщо да вниквате в написаното?
  • 82 Десен

    18 1 Отговор
    Няма да ви позволим да отглеждате деца. Това е всичко

    Коментиран от #119

  • 83 Запознат

    26 1 Отговор
    Хомосексуалните представляват 1% до 2% от световното население и същевременно над 40% от регистрираните педофили. Статии като тази сега може да изглеждат някакъв смешен пасквил, но си е пропаганда за по сериозни неща. Вижте Нидерландия, където още не могат да се отърват от официално регистрираната им партия на педофилите.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 МОЩНО

    18 1 Отговор
    НЕ на гейзеризма.
  • 86 гост

    28 1 Отговор
    Щом природата /Господ/ е решила, че има само два пола, значи това е закона. Стига с тези права на кого ли не! Дондуркаме ромски малцинства с хиляди привилегии, търпим шествия на самоопределящи се и на края хетеросексуалните, и определящите се като етнически българи НЯМАМЕ никакви права, само задължения.
  • 87 Не съм виждал

    2 20 Отговор
    Толкова безмоз@@@и тролчета. Какво драскате за мендари, фендари. Не четете статията на диагонал.
  • 88 Хихата

    24 2 Отговор
    "Така е в съвременните, модерни общества. В тях правата и свободите на индивида са в основата на правовия ред." Я пак! В тия точно общества затвориха хората като добитък по време на "локдауните", а сега ги бодат на конвейр с разни гадости, наречени благовидно "ваксини". Индивидуалните свободи са тотално потъпкани в името на "общрственото благо" (сякаш обществото не се състои от индивиди)!
  • 89 мародер

    20 1 Отговор
    Eтo зaтoвa ce вбecих, cлeд кaтo прoчeтoх рeшeниeтo нa КC зa пoлa. Кoнcтитуциoннитe cъдии дoпиcaхa кoнcтитуциятa в пocoкa, в крaя нa кoятo тaкивa кaтo мeн щe бъдaт гoнeни и aрecтувaни, тъй кaтo нe ce впиcвaмe, cпoрeд някoй дрeбeн caтрaп, в "бългaрcкaтa нaрoднocтнa, духoвнa и културнa трaдиция". Пo тoзи път ca минaли мнoгo cтрaни, минaвaт и днec. Тoй винaги зaпoчвa пoчти бeзoбиднo, c eднa мaлкa, cмeшнa крaчицa, кoятo вoди дo oщe мaлки крaчици, дoкaтo нaкрaя извeднъж ce oкaзвaш зaд някaквa тeлeнa oгрaдa, чукaйки кaмъни зa прocпeритeтa нa нaрoдa, нeгoвaтa културa и трaдиция.
    Като го дочетох това словоизлияние Аз също се вбесих и ако беше пред мен вярвай ми бих те одрал жив и захвърлил в мравуняк мамино синче живяло цял живот в люлка и на хранилка.
  • 90 еее

    22 1 Отговор
    едно нещо да направи правилно тоя съд. Браво!
  • 91 Край

    20 2 Отговор
    Конституционният съд остана единствен стожер на закона и морала в тази Държава.
    Канадеца Дайнов го напъваха да каже на черното - бяло, ама - удариха на камък.
  • 92 Край

    21 1 Отговор
    Интеросно относно джендера - либерастите искат свободия обаче относно ковит искат хората да маршируват към ваксинационните пунктове.
  • 93 Усман

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "remetalk":

    Аз нощо не разбрах ,сигурно съм тъпоъгълен
  • 94 Сун Дзъ

    26 1 Отговор
    Половете са два 2(!) колкото и на някои да не им харесва. Всичко останало са психични и физиологични отклонения. Натрапването на лични предпочитания на малцинството психично болни върху мнозинството нормални е опит за тоталитаризъм. Както се казва - крадеца вика: "Дръжте крадеца". Типичен пример е това, което се опитаха да постигнат в Италия. Онзи ден парламента им отхвърли идеята по-тежки наказания за престъпления извършени срещу индивиди от сексуалните малцинства. Откъде накъде например шамар ударен на гей трябва да бъде по-строго наказан отколкото шамар ударен, на който и да било мъж, жена или дете? Много ми е интересно Дайнов какво мисли по въпроса. Това не прилича на опит за равни права, а на опит да политическо и законово доминиране. Сигурно на Дайнов и подобните нему е много гадно да се чудиш в коя тоалетна влезеш.
  • 95 кирилчо

    18 1 Отговор
    Евгений, няма да ти чета дрисльОвщините бе. И майките си продавате за грантове безбожници.
  • 96 Минувач

    6 5 Отговор
    Дайнов е нещо като брат близнак на Б.Борисов лъжи, лъжи и само лъжи, а като се събуди пак лъжи!

    Коментиран от #113

  • 97 гошо

    13 1 Отговор
    Изкривеняк някакъв.
  • 98 Display

    10 1 Отговор
    Тоя циври, че му нарушавали правата за........ама че му ги нарушават, като го карат да се боцка с експериментални ваксини и го задължават със сертификати си трае........
  • 99 Бай Манчо

    11 1 Отговор
    Толкова много словоблудство за едни psihopati .
  • 100 Българин

    18 1 Отговор
    Че полът е биология, е ясно и за децата.На автора на статията бих казал да си припомни уроците по биология в 9 и 10клас и да не се опитва да носи вода от десет планини , за да преоткрива топлата вода но в удобна нему интерпретация.
    Ами приятелю нещата в България са така, защото българският народ така ги възприема, уважава и възпитава своите деца.Благодарение на това България я има от 681г. до сега и е една от малкото държави с едно име от създаването си , та до днес .Ако това не ти харесва, отиди в друга държава, където полът ще си го определяте както щете, даже с хвърляне на боб.
    Бъдете живи и здрави и обичайте и уважавайте българските традиций и обичай.
  • 101 Иванчо

    6 12 Отговор

    До коментар #59 от "Професор":

    Ами добре, Радев, Кирчо Петков и Евгени Дайнов противоконституционствувателстват. Да ги хвърлим в затвора и да изберем за президент кого? Аристотел? И за премиер кого? Винету?
    Ми добре, ако прокуратурата ги опандизи и суверена така гласува, ще се случи. Какъв е проблема?

    Коментиран от #106

  • 102 В.В.П.

    13 3 Отговор
    Смахнати седесари,въобще не си правя труда ,да ги чета..там всичко е с главата надолу .Празна демагогия ,Идиотизъм,и популизъм..
  • 103 Иванчо

    6 4 Отговор

    До коментар #79 от "коментатор":

    Да, твое законно право е да не се ваксинираш, както и да не ходиш на училище може би, както и да употребяваш наркотици и да имаш какъвто си искаш сексуален живот. Така е. Нямаше да има проблем, ако един процент от хората не ходят на училище, 1% не искат да работят, 1% се друсат с наркотици и 1% не искат да се ваксинират.
    Проблем възниква, когато 80% не искат да ходят на училище, не искат да се ваксинират, не искат да работят, а искат да се друсат и да имат различна сексуална ориентация. Това е проблем и определено е болест на обществото. Как се стигна до там?
  • 104 Естествено

    13 2 Отговор
    Г-н Дайнов, едва ли си давате сметка, че понятието пол е въведено именно да отрази основната биологична разлика между хората!!! Конституционният съд тълкува понятието пол иммено според неговото легитимно предназначение. Вие може откровено да се чувствате като марсиански транссексуален гей, но от гледна точка на биологията полът ви ще остане мъжки.
  • 105 realist

    10 3 Отговор
    Г-н Дайнов, уж Сте български професор, а не признавате Българската Конституция. Ако, Вие сте и чужд гражданин и за Вас важи същото, но както виждам чуждото гражданство Ви е присърце, нищо че сте известен ТУК. Действащата ни Конституция, добра или лоша и харесва ли Ви или не, трябва да се спазва безапелационно в реално време. КС даде правилно тълкувание, дори много меко, според мен. Прокуратурата трябва да се самосезира за нарушаването на основния ни Закон от К. Петков, иначе се получава и друго нарушение, безнаказаност. Ако има "анахронизми" в Конституцията, то си има законов ред и условия за корекцията ѝ, и не може всеки да я тълкува кое, как, а да я спазва сега, веднага.
  • 106 realist

    8 4 Отговор

    До коментар #101 от "Иванчо":

    Виновни за всичко са Радев, неговият кабинет и Кирчо Канадски, защото имат абсолютно пренебрежение към Конституцията на Р. България. Нищо не е пречило да се направи всичко по закон, защото проблемът с гражданството не е от вчера. И второ, точно този ли е единственият вариант ГЕРБ да не управлява, по скоро, това е вариантът да имаме "философ" за Президент и ГЕРБ за първа сила.

    Коментиран от #114

  • 107 realist

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Нямам срам":

    В нашите документи, засега! А, вече в новите документи на САЩ в графата пол е поставен Х, сиреч какъвто искаш, може и марсиански. Скоро, чакай да стане и Тук!
  • 108 До автора на статията

    13 3 Отговор
    Жендр ли си моето момченце? 😄😄😄
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Хупман

    8 2 Отговор
    Видите ли анонимна статия, значи някой е взел пари за нея. А кой и защо му плаща ?
  • 111 Шаран БГ

    3 9 Отговор
    КС е едно ненужно бюрократично звено в държавното управление.!! То есъздадено и членовете му са избрани и курдисани там от българските политически избраници от Парламента само с една единствена цел: Всички нарушения от тяхна страна на Конституцията да бъдат оправдавани и обявявани за конституционно издържани. Т.е. едните лъжат- другите подир тях....мажат !!!
    Ще спомена само две фрапиращи нарушения на Основния закон на Държавата от родните законотворци и "отговорни"овластени от тулупите политици- ПЪРВО: създаване и озаконяване на ДПС - партия на верска основа. Вече мисля, че са две такива партии.!! ВТОРО : Неморалното и противоконституционно гласуване на "чужденците" за български Парламент. Там особено се трошат грешни пари за агенция и държавни чиновници, които се развяват в странство за сметка на българския данъкоплатец !! И нямало пари.........!?!?
  • 112 нерез

    11 1 Отговор
    Супер тъпата и скучна статия. Начи някво педо денди не се кефи че съда казал че има мъже и жени. И нашия се почувствал в опасност олеле малеле. ПИшете нещо за секс и мацки стига сте ни занимавали с меки китки. Единствената ползва от такива педита е че има повече жени за нас нормалните.
  • 113 Дайнофф

    5 2 Отговор

    До коментар #96 от "Минувач":

    Е другарче на Кирчо и Асан. Виж му другите статии и подкрепата която хвърля за тях. А само като им видиш лигавите физиономии и ти става ясно какво прави културиста в групата.
  • 114 Точно казано

    5 3 Отговор

    До коментар #106 от "realist":

    Тия действия само накланят везната в полза на ГЕРБ. При хиляди протестиращи , умни, образовани и патриоти, останали в България за да се борят за правда, се избраха Асен с офшорките и Киро с лъжите. Това е изтикване на протестиращи в ъгала.
  • 115 Nnnn

    5 1 Отговор
    Евгени Дайнов,ти гей ли си ? От кой пол си ?
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Болярин

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Абе, дайнов":

    Прав си, че Белене трябва да се открие отново - но за такива, с татуирани петолъчки на челата ! Само така ще преживеят (едва ли дълго !) геноцида, на който е бил подложен обикновеният българин от партизани, ятаци, активни борци и правоимащи, съсипвали 45 години България !!!
  • 118 комунист

    7 0 Отговор
    Боже, колко дандания! Колко народ си губи времето да отговаря на един слабо образован човек с претенции, че е много интелигентен. Понятието "пол" съществува хилядолетия преди появата на "джендър идеологията". То е възникнало за обозначаване на ролята на мъжкия и женския индивид в процеса на възпроизводството на животинските видове, към които спада и човека. По късно с развитието на науката биология е установено, че той се определя от наличието на Х и Y хромозомите в клетките на организмите от един и същи биологичен вид. Тези хромозоми обуславят вътревидови различия осигуряващи специфичното участие в размножаването. Още по-късно възниква ДЖЕНДЪР теорията за социалнозависимите родителски роли. За НЕЯ е измислено понятието "джендър", за обозначаване на ЖЕЛАНИТЕ роли, за да не се бъркат със биологично определените. Автора не е достатъчно образован да пише по темата защото не прави разлика между "пол" и "джендър". Добре е "работодателят" му да пие една студена вода и да го уволни. Аман от калинки!
  • 119 Ляв

    5 0 Отговор

    До коментар #82 от "Десен":

    Прав си. Напълно съм съгласен, макар че се определям за марксист и материалист. Джендър идеологията иска да се меши в главите на малките обосновавайки се с наличието на социално обусловени разбирания на родителските роли. А всеки логично разсъждаващ човек е наясно, че точно заради това е нужно обратното-да се пазят от такова влияние. Да се пропагандира джендъридеологията на деца е същото като да им се рекламират наркотици-ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Съвременния капитализъм е най-пртестъпната обществена система в историята на света.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 гост

    3 1 Отговор
    Тъпотиите на Дайнов вземат застрашителни за здравето на нацията размери Той трябва да бъде неутрализиран!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.