Отидете към основна версия

6 577 48

Студентите с искания относно зелените сертификати

  • студенти-
  • университети-
  • библиотека-
  • достъп-
  • министерство на здравеопазването-
  • зелен сертификат-
  • нпсс

Въпросите на ФАКТИ за достъпа на студенти до университетските библиотеки остават без отговор

Снимка: БГНЕС

Национално представителство на студентските съвети (НПСС) излезе със своя позиция относно въвеждането на зелен сертификат във висшите училища.

"От 21.10.2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва ефект на качеството на преподаване и усвояване на материала", пишат те в позицията си.

Студентите настояват всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест; да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата, на които да се издава "зелен сертификат"; студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава "зелен сертификат".

Още на 20 октомври, непосредствено след като беше оповестено, че се въвежда "зеленият сертификат", от ФАКТИ изпратихме запитвания към Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването относно достъпа на студенти и докторанти до университетските библиотеки. Бяхме провокирани след сигнал от наш читател - студент, изпаднал в парадоксална ситуация: беше получил задание, за чието изпълнение неизбежно е необходимо да посети академичната библиотека, но поради липса на сертификат, не му беше възможно.

Още в същия ден МОН ни отговориха, че "университетите са автономни по закон и решенията за противоепидемичните мерки във всеки от тях се взимат от съответното университетско ръководство, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването", посочвайки, че "МОН не може да вземе отношение по нашите въпроси".

Отговор от здравното министерство обаче още не пристигнал. Надяваме се след официалната позиция на НПСС, отговор и реакция от МЗ да последва.

Публикуваме и цялата позиция на НПСС:

"Уважаеми господин Кацаров,

Обръщаме се към Вас в качеството си на единствения законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в Република България.

Днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на Covid-19. Година и половина системата на висшето образованието се намира в безпрецедентна обстановка, но преподаватели и студенти се адаптираха изключително бързо в дистанционната форма.

От 21.10.2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва ефект на качеството на преподаване и усвояване на материала.

Ние, ръководството на НПСС, подхождаме с разбиране за прилагане на Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 г., считано от 21.10.2021 г. Ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но изказваме и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната ще пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на наши колеги да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване. Студентската общност се надява, че ще бъде дадено време и възможност на висшите училища да организират работата си.

Поради тази причина НПСС се обръща към всички отговорни институции със следните предложения:

1. Настояваме всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест.

2. Настояваме да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата, на които да се издава ,,зелен сертификат“.

3. Настояваме студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава ,,зелен сертификат“.

НПСС разбира Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г. относно рамката за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. Поради това от НПСС предлагаме сертификатът да важи само и единствено във висшите училища.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите, специализантите, докторантите и курсантите и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища в България.

От създаването си НПСС се стреми да изгради активен диалог с държавните институции, отговарящи за политиката по отношение на висшето образование в страната".

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове