Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 16:02 6 568 48

Студентите с искания относно зелените сертификати

  • студенти-
  • университети-
  • библиотека-
  • достъп-
  • министерство на здравеопазването-
  • зелен сертификат-
  • нпсс

Въпросите на ФАКТИ за достъпа на студенти до университетските библиотеки остават без отговор

Студентите с искания относно зелените сертификати - 1
Снимка: БГНЕС

Национално представителство на студентските съвети (НПСС) излезе със своя позиция относно въвеждането на зелен сертификат във висшите училища.

"От 21.10.2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва ефект на качеството на преподаване и усвояване на материала", пишат те в позицията си.

Студентите настояват всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест; да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата, на които да се издава "зелен сертификат"; студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава "зелен сертификат".

Още на 20 октомври, непосредствено след като беше оповестено, че се въвежда "зеленият сертификат", от ФАКТИ изпратихме запитвания към Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването относно достъпа на студенти и докторанти до университетските библиотеки. Бяхме провокирани след сигнал от наш читател - студент, изпаднал в парадоксална ситуация: беше получил задание, за чието изпълнение неизбежно е необходимо да посети академичната библиотека, но поради липса на сертификат, не му беше възможно.

Още в същия ден МОН ни отговориха, че "университетите са автономни по закон и решенията за противоепидемичните мерки във всеки от тях се взимат от съответното университетско ръководство, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването", посочвайки, че "МОН не може да вземе отношение по нашите въпроси".

Отговор от здравното министерство обаче още не пристигнал. Надяваме се след официалната позиция на НПСС, отговор и реакция от МЗ да последва.

Публикуваме и цялата позиция на НПСС:

"Уважаеми господин Кацаров,

Обръщаме се към Вас в качеството си на единствения законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, курсантите, докторантите и специализантите в Република България.

Днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на Covid-19. Година и половина системата на висшето образованието се намира в безпрецедентна обстановка, но преподаватели и студенти се адаптираха изключително бързо в дистанционната форма.

От 21.10.2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва ефект на качеството на преподаване и усвояване на материала.

Ние, ръководството на НПСС, подхождаме с разбиране за прилагане на Заповед РД-01-856/ 19.10.2021 г., считано от 21.10.2021 г. Ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но изказваме и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната ще пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на наши колеги да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване. Студентската общност се надява, че ще бъде дадено време и възможност на висшите училища да организират работата си.

Поради тази причина НПСС се обръща към всички отговорни институции със следните предложения:

1. Настояваме всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест.

2. Настояваме да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата, на които да се издава ,,зелен сертификат“.

3. Настояваме студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава ,,зелен сертификат“.

НПСС разбира Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г. относно рамката за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. Поради това от НПСС предлагаме сертификатът да важи само и единствено във висшите училища.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите, специализантите, докторантите и курсантите и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища в България.

От създаването си НПСС се стреми да изгради активен диалог с държавните институции, отговарящи за политиката по отношение на висшето образование в страната".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    73 6 Отговор
    Всички председатели на Студентски съвети са синчета, или дъщери на масони. Те сертификатът го получават по заслуги, останалите студентчета да му мислят..
  • 2 Имунолог

    20 62 Отговор
    Студентите нека направят справка, как е в САЩ и другите държави в ЕС и тогава да говорят. Пишат глупости, това правят.

    Коментиран от #3, #34

  • 3 някой

    79 3 Отговор

    До коментар #2 от "Имунолог":

    Сегашните студенти и средно нямаше да могат да вземат с тези знания преди 30-40 години.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Мислещ

    86 1 Отговор
    Значи и тия имат само претенции как точно да са роби, а нямат против по принцип да са роби? Чудя се това масовата гледна точка ли е, или отново определени ключови играчи на статуквото дърпат конците както при заведенията?

    Коментиран от #30

  • 5 Факт

    43 3 Отговор

    До коментар #3 от "някой":

    С тия измислени професорчета...
  • 6 верваи ми

    34 0 Отговор
    Е как навсякъде да има пунктове за ваксина. Какво стана с хладилниците.
    Как да докаже че е преболедувал ако не е и не иска ваксина.
    И как ще има аналитичност като исканията са хаотични.
    Това е лъжа.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Мислещ

    57 1 Отговор

    До коментар #6 от "верваи ми":

    Те явно нямат проблем с боденето, стига да могат на удобно място да се набодат. Деградацията е тотална.
  • 8 др Гей Билтс

    34 0 Отговор
    Тъкмо удобен момент за студентите да си проведат нов избори за студентски съвети и премахнат сегашното статукво. Протести студенти, това ви спасява. Бойкот, барикадиране на входове на ВУЗ-ове, опъване на въжета. Спите студентчетата, по мое време семейства правихме докато по общежитията, днес се свивате като мишлета.
  • 9 Имунолог

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "някой":

    Съмнително е средно дори! Със сигурност основно. Само претенции и искания какви ли не, абе разхайтени работа.
  • 10 Забавно е нали

    6 38 Отговор
    Тарифата на Мангъров за домашно посещение ще ви смае!
    Доц. Атанас Мангъров не спира да прави посещения по домовете, дори и в най-свирепите дни на четвъртата Ковид вълна, разкриват пред "Уикенд" очевидци. Докато мнозина лични лекари не смеят да вдигнат дори телефона на болните си пациенти, известният медик не отказва визити. Разбира се, срещу съответен хонорар, който обаче не е по джоба на всеки от неговите ценители.
    300 лева е вече таксата за домашно посещение, по думите на ползвали услугата. Те обаче не скриват разочарованието си, че доц. Атанас Мангъров им предписал само чайчета с някакви хранителни добавки, а също и супичка, все препоръки, които източниците ни стриктно изпълнили, но те се оказали напълно неспособни да им помогнат и състоянието им се влошило. Наложило се в крайна сметка да отидат при не толкова известни лекари, които им обяснили, че без медикаменти няма да преборят вируса. Разочаровани негови пациенти се групират да отидат пред дома му и да му поискат обяснение. Дори някои се въоръжили кой със сап, кой с бухалка или верига. Остава да разберем дали ще се стигне до ексцесии с някои от стотиците му подведени пациенти.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Имунолог

    2 27 Отговор

    До коментар #6 от "верваи ми":

    Бил преболедувал дрън,дрън. Да си е направил ПСР в сертифицирана лаборатория и регистрирал в РЗИ. Не сега да квичи, като вдовица за…..!

    Коментиран от #15, #46

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Имунолог

    5 26 Отговор

    До коментар #10 от "Забавно е нали":

    Ави колегата много обича паричките. Факт! Целта оправдава средствата…Който му е повярвал си е за негова сметка. Заблудени антиваксъри, бол.

    Коментиран от #18, #25

  • 14 И ИНФРАЧЕРВЕНАТА КАМЕРА НА ГРАНИЦАТА

    2 16 Отговор

    До коментар #10 от "Забавно е нали":

    Е ЗАСЯКЛА ДРЕБЕН „ЧОВЕШКИ” СУБЕКТ С „БЯЛА ”ПРЕСТИЛКА ДА ПРЕСИЧА ЗЕЛЕНАТА ГРАНИЦА ОТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ТУРЦИЯ😫
  • 15 Гост

    23 1 Отговор

    До коментар #11 от "Имунолог":

    Тъпир, когато някой от семейството е заразен, другите нямат право да излизат, камо ли тестове да си правят за 120 лв. Толкова си "имунолог", колкото аз "космонавт"!

    Коментиран от #22, #24, #35

  • 16 Монк

    12 7 Отговор
    Исканията им са абсурдни и издават високо ниво на некомпетентност. Има достатъчно места за ваксинация. Те са навсякъде и е смешно да искат такива във всеки ВУЗ. PCR тестове там също не стават, това означава всеки ВУЗ да има лаборатории и медицински лица. Който иска, да отива там където ги правят. А исканията им за безплатни бързи тестове са си доста нагли. Кой все пак ще плати тестовете, данъкоплатците ли? Университета, ако е съгласен от бюджета Со добре, ама не вярвам. В крайна сметка да гледат как е в ЕС. Ако са студенти в Германия, Холандия. дали някой ще ги вземе на сериозно с подобни претенции?
  • 17 Рошко

    28 1 Отговор
    Този изкуствено създаде медиен ковид е най глупавого нещо в човешката история,, за ковид идиоти, ами направете тогава заведения училища ресторанти университети за и против ковид идиоти, значи за пушачи може за други не
  • 18 Дааааа

    5 25 Отговор

    До коментар #13 от "Имунолог":

    Хитър е пича нали? От един невзрачен никому неизвестен и беден псевдо вирусолог преди година и половина за това време натрупа състояние. Бе се хвалиш че само за един ден имал 36 визитации по домовете на болни! Сами сметнете по 300 лв.са над 10 бона на ден. И вместо да е в затвора за подвеждане на населението ,този трупа пачки на нещастието на хората които повярваха на неговите теории. Миналата година март месец когато бе наложен локдаун този Мангъров каза че не е страшно и няма да има смъртни случаи. Тогава все още нямаше. В момента са 25175 човека на които вируса отне животите. Миналия октомври когато все още имаше само 6000 починали от вируса и го питаха наши нямаше да имаме починали този отговори че "заминават си сухите съчки" , тоест които са имали придружаващи заболявания. Водещата му каза "Но ако не бяха прихванали вируса без значение дали имат предишни заболявания щяха да поживеят още някоя годинка нали", оня хъка -мъка...Който му е повярвал си е за негова сметка!

    Коментиран от #27, #36

  • 19 нннн

    27 1 Отговор
    Студентите рядко гласуват, но този път да се размърдат и да гласуват правилно за партии и личности, които са ПРОТИВ Зеления сертификат и Здравния фашизъм!
  • 20 Фаро

    16 0 Отговор
    Джендъризма ги е хванал за гушите яко сегашните студенти.Гола вода и кал в ушите боцкат се здраво една ваксина в повече не е проблем стига да е смесена с нещо друго
  • 21 Текотака

    28 2 Отговор
    Студентите, ако са това което трябва да бъдат ще са само с една позиция- Не на Сертификати, ограничения и др. извращения! Всичко останало е жалко и игра по свирката на новите фашисти!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Булаир Фружин

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Имунолог":

    Антиваксър наричаш човек, който има мнение, различно от твоето ли? Щото че не искам да се ваксинирам против Ковид, не знам как ме прави антиваксър, при положение, че като дете съм ваксиниран против сто неща. А за сегашната отрова за мишки – сто пъти НЕ.
  • 26 Цел

    18 4 Отговор
    Мили младежи, вие сте тези, които трябва да се борят за бъдещето си. Да бягаш като мишка в колело не е човешко, а съгласието с ограниченията е точно това. Ваксинираните се разболяват, ваксинираните умират и зеленият сертификат не ги спасява от това. Вие избирате, дали да живеете целият си живот наведени и поробени или да имате свободата, да бъдете хора!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 трябва да има

    3 3 Отговор
    В университетите трябва да има пунктове за бързи тестове. Трябва да се мисли как учебния процес да продължи без да се рискува здравето на младите хора.Дори при този нисък процент "ваксинирани", всички имаме познати, които са ваксинирани и са били болни. Препаратите не са достатъчно ефективни, не са и безопасни. Има починали и с увредено от тях здраве. Единствено тестовете могат да осигурят сравнително безопасна среда, без да се подлага на риск здлавето на студентите.

    Коментиран от #33

  • 29 Лудогорец 9

    8 1 Отговор
    заблудените ми колеги които се ваксинираха си мислиха,че ваксината ги пази а то пак се разболяха и викат е нали съм ваксиниран защо пак ме хвана короната?
  • 30 Зелен сегрегат

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мислещ":

    Много точно казано!!! Те са приели, че ще носят хомот сега само се "пазарят да не им убива" ?! Жалка и тъжна картинка да ги питаш, защо изобщо им е зеления сегрегат?!?
  • 31 Странно

    9 1 Отговор
    Открито парадиращият със своята хомосексуалност Стойо Тетевенски не се ли е изказал и той по въпроса или негова грижа е само да си лакира маникюра с лак в тъмни цветове, да се кичи с папийонки и да настоява за уволнението на български професори от СУ, ако случайно са се осмелили да кажат нещо по темата "антибългарски малцинства"? Странно ми се вижда, че това същество кудкудяка шумно винаги, коато реши, че са застрашени правата на някой като него, а когато става въпрос за проблеми на студентите изобщо, него никакъв го няма!
  • 32 Решено е

    4 14 Отговор
    Искаме, не искаме, ще ни набодат всичките.

    Коментиран от #43

  • 33 Паразит

    16 3 Отговор

    До коментар #28 от "трябва да има":

    Какво тестове, какви пет лева... Ако нямаш симптоми значи не си болен...точка! Вие обърнахте цялата медицина с краката нагоре за да си прекарате геноциодалната политика на всеобщ контрол. Тества се само човек който има симптоми а не обратното... И кой гарантира ,че именно тестовете заразяват .. кой гарантира това! А после здравите да бъдат обвинени че се разболяват ,че не са се ваксинирали. Младежи, никаква ваксина, никакви тестове.. бойкот на системата ако не искате да сте болни и вие и децата ви до края на живота си.
  • 34 Гонзо

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Имунолог":

    Те студентите са като родителите.Но на времето бедните и неуки хора са давали мило и дрраго да изучат децата си.Сега чалгата и комплексарщината са на мода

    Коментиран от #37

  • 35 Имунолог

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Не говори глупости! Естествено, че не трябва да излизат. Само, че маса коветясал народ на времето не си направи ПСР тест, защото автоматично лабораторията го подава в РЗИ и съответното районно управление на МВР. Стоиш 14 дена задължителна карантина в къщи. И за да се избегне това, няма ПСР и коветясалите ходиха, на работните места и свободно щъкаха навън по МОЛ-ове, ресторанти и прочие магазини. Заразяваха масово останалите хора. Ся седнали да ми реват, ами аз вирусчето съм го преболедувал. Имам не знам си колко на брой антитела. Имай си бе тарикат. Сега ще стоиш без сертификат в къщи. Няма да излизаш навън и да протестираш.

    Коментиран от #40

  • 36 Рошко

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дааааа":

    Пич, пий си хапчетата за ковид идиотизъм преди да пишеш глупости, явно прекалено много вярваш на медии и новоизлюпени 40 годишни професори доценти математици направо медийно звезди, ти видял ли си претъпксна болница с ковид пациенти, обясни ми само как във цял свят няма нито един аутопсиран от ковид и защо???

    Коментиран от #38

  • 37 Имунолог

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гонзо":

    Недей да лъжеш! Родителите им нито бяха бедни, още по малко науки. Здраво се учеше на времето и ти съдираха задника от учене. Социалистическата образователна система беше на световно ниво. Класи по качествена и по висока от образователната система в държавите на Запада.
  • 38 Имунолог

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "Рошко":

    Говориш глупости. Иди в Ковид отделението на д-р Атанасов Пирогов и сам с очите си виж за какво иде реч. Бая си се научил да послъгваш.

    Коментиран от #39

  • 39 Рошко

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Имунолог":

    Готов съм да вляза гол в ковид отделение ама защо ли не ме пускат, а ти влизал ли си? Да видиш с очите си

    Коментиран от #42

  • 40 12345

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Имунолог":

    Ми значи не е много страшен ковида щом можеш да щъкаш на всякъде когато си болен.Обикновен грип е ковида и ваксината е безполезна.

    Коментиран от #41

  • 41 Имунолог

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "12345":

    Щъкам, защото лятото го преболедувах с официален направен ПСР- лаборатория "Цибалаб", и прекарана 14 дневна карантина с регистрация в РЗИ. Имам сертификат за тона. Ти имаш ли?
  • 42 Имунолог

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Рошко":

    Искаш ли да говоря с д-р Атанасов, да влезеш в Ковид отделението. Ама преди това ще подпишеш доброволно декларация, че го правиш по твоя воля, без натиск, или друго въздействие. Ще влезеш пъзльо в Ковид отделението, когато цъфнат налъмите.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 СВОБОДНИ

    2 0 Отговор
    Ваксините катастрофираха шепа властни хора които не са хора нарушавайки поредица от закони и човешки права издават закони с които задължават,забраняват,ограничават а сега се молят да гласуваме да им подложим меко кресло и да ни яздят та ние решаваме кой кого...НИЕ СТУДЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЕМЕМ МИГНОВЕННО...няма време да се дреме та те от власт са обезумели да им покажем да не се даваме..

    Коментиран от #45

  • 45 Чърчил

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "СВОБОДНИ":

    Вие нищо не решавате. Това не зависи от вас. Други сили го решават, а вие може само да го изпълнявате.
  • 46 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Имунолог":

    Разбирач, колко хора го прекараха без симптоми или симптомите бяха съвсем различни от официално обявените. Те какво да правят? И защо е разрешено на ваксинираните, които също се заразяват, да пренасят свободно заразата?
  • 47 Пламен

    1 0 Отговор
    Пoбърквaт хoрaтa c лъжи и дeзинфoрмaция. Вceки рoдeн вce някoгa умирa.Eдни oт бoлecт,други oт кaтacтрoфa или oт нeщo другo и вcички ocтaнaли oт cтрaх...
    Дoкaзaнo e ,чe cтрaхът и пocтoяннaтa миcъл зa eвeнтуaлнaтa cмърт cкъcявaт живoтa и прaвят чoвeкa нeщacтeн и пcихичecки лaбилeн.
    Прocтo cи живeeтe живoтa. Пиитe витaмин Д пo 1 хaпчe cутрин пo врeмe нaзaкуcкa и нe миcлeтe зa глупocти. Ниcкитe нивa нa витaмин Д ca причинa зa вcички вируcни инфeкции. При зaбoлявaнe oт тaкивa ce приeмaт вceки дeнпo 3 бр.хaпчeтa витaмин Д и вcичкo минaвa зa 2-3 дни.
    Oткрил гo e Пeтър Димкoв...
  • 48 Пипо

    0 0 Отговор
    Всички богати стават по богати, а бедните по бедни. Защо се заблуждавате? Не се обиждайте, а бъдете единни! Света върви към погибел. Всички вървите с дяволите! Страх имайте от Бог! Всички хора по света да се събудят и да се обединят. Да се потърси отговорност на политиците и богатите! Бог да пази всички българи!!! Трябва всички българи да живеем свободно в родината ни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове