Отидете към основна версия

14 303 84

Вижте обяснението от "Булгаргаз" за азерския газ

  • булгаргаз-
  • азерски газ

Синьото гориво можело да идва само по тази връзка ...

Снимка: БГНЕС

Единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, съгласно договора с азерската страна, е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е изграден. Изграждането му е отговорност на гръцко-българската компания "Ай Си Джи Би" АД. "Булгаргаз" ЕАД не може да влияе върху този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането му.

Така от "Булгаргаз" отговарят защо България получава само част от договорените количества природен газ от Азербайджан.

Според писмото им през 2020 г. азерският доставчик ни информира, че започва доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, но газопроводът IGB не беше изграден. При това положение "Булгаргаз" ЕАД не само че не може да получава природен газ съгласно договора, но е заплашен и от неустойки, уточнява news.bg.

Азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод, освен по IGB, нито е длъжна да доставя всички количества, които би доставила по IGB.

След като вече няколко пъти се отлага пускането на газопровода IGB, от "Булгаргаз" са договорили да получават газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА).

Към настоящия момент "Булгаргаз" ЕАД получава количествата, които азерският доставчик се съгласи да достави. Получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

Всяко отлагане на пускането в експлоатация на газопровода IGB поставя "Булгаргаз" ЕАД във все по-неблагоприятна позиция в преговорите за доставка на алтернативния газопровод с азерската компания. И до днес "Булгаргаз" ЕАД не е информирано от проектната компания, изграждаща IGB, кога ще бъде готова гръцката газова връзка. Поради това "Булгаргаз" ЕАД не може да съобщи на азерския партньор кога българската страна ще започне да изпълнява договора, вместо да иска временни решения.

Според становището на "Булгаргаз" не можеше ли да се избегне поскъпването на природния газ от 1 януари 2022 г., дори България да получаваше всички договорени количества азерски газ? За момента азерският газ е относително по-евтин, но и неговата цена расте. Също така, дори "Булгаргаз" ЕАД да получава цялото количество по договора, през зимните месеци то няма да е достатъчно да задоволи дори една четвърт от потреблението в страната. Азерският газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари.

Договорените количества газ ще се получават, когато бъде завършена междусистемната връзка Гърция-България (газопровода IGB).

От "Булгаргаз" уточняват, че не са отказали да получават цялото договорено количество азерски газ.

В уточнението се казва, че когато са започнали преговорите през 2020 г. цената на азерския газ е била по-висока от тази на руския газ и на втечнения газ (LNG). В момента е по-ниска. В зависимост от развитието на пазарите през 2022 г азерският газ може отново да стане по-скъп от другите източници.

За "Булгаргаз" ЕАД е важно да има балансирано портфолио от различни източници на природен газ, да не зависи икономически само от един доставчик и да гарантира сигурност на доставките, уверяват от дружеството.

Те твърдят, че не получават азерски газ през Турция защото операторите на българската и на турската мрежа не предлагат такава възможност. И до ден днешен в точката на свързване на газопроводите между България и Турция не се предлагат капацитетни продукти.

От "Булгаргаз" уверяват, че не са получили отговор за техническите възможности и търговските условия за пренос от турския оператор. Така или иначе, въпросът дали се доставя през Турция или през Гърция, е второстепенен - "Булгаргаз" ЕАД няма как да избере и посочи друг маршрут, различен от договорния и да получи количества азерски газ по него без съгласието на азерската страна.

"Булгаргаз" ЕАД е изпълнило на 100% задължението си за нагнетяване на газ в газохранилището по Плана за действия при извънредни ситуации, уверяват от газовото дружество. Целта е нагнетените количества в ПГХ "Чирен", заедно с количествата, които "Булгаргаз" ЕАД внася по дългосрочните договори, да покриват завишената консумация на клиентите през този период.

"Булгаргаз" ЕАД не е единствен ползвател на газохранилището. Операторът на газохранилището "Булгартрансгаз" ЕАД разпределя между всички заявители на капацитетни продукти за нагнетяване, съхранение и добив на газ в ПГХ "Чирен" в съответствие с Правимежлата за ползване на газохранилището.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове