2 Януари, 2022 08:24 1 641 21

"Булгаргаз": Доставките на газ не са застрашени

  • булгаргаз-
  • природен газ-
  • газ-
  • синьо гориво

През 2021 г. са продавали на българския потребител природен газ на цени значително по-ниски от цените на европейските газови пазари

"Булгаргаз": Доставките на газ не са застрашени - 1
Снимка: БГНЕС

Не са застрашени доставките на газ за България. Това посочват в публикувано на официалната им страница съобщение от държавния оператор "Булгаргаз" ЕАД. От дружеството посочват още, че са планирали и осигурили доставките на всички свои клиенти, които са сключили договори за доставка, до размера на договорените количества. И допълват, че действително в Европа има газова криза, хранилищата не са запълнени и цените са достигнали рекордни нива, включително поради опасения за недостиг.

Според "Булгаргаз" поскъпването на природния газ от 1 януари 2022 г. не би могло да се избегне, дори ако България получаваше всички договорени количества азерски газ. Този газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари, поясняват от компанията.

От "Булгаргаз" обясняват още, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България съгласно договора с азерската страна е интерконекторът Гърция-България, който обаче не е изграден. Дружеството посочва, че не може да влияе на този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането на междусистемната газова връзка. Като временно решение "Булгаргаз" е успял да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА). Също така дружеството още не е информирано от гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД кога ще бъде готова гръцката газова връзка. От "Булгаргаз: допълват, че получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

В съобщението компанията опровергава министъра на енергетиката, който в края на годината обяви, че е възможно да се доставят още количества и през Турция. Причината е, че операторите на българската и турската мрежа не предлагат такава възможност, посочват от "Булгаргаз".

В съобщението си от дружеството отбелязват още, че през 2021 г. са продавали на българския потребител природен газ на цени "значително по-ниски от цените на европейските газови пазари, в това число на топлофикационните, газоразпределителните дружества и големи индустриални клиенти". От компанията изчисляват на 675 млн. лева ценовото предимство за клиентите на "Булгаргаз" ЕАД, само за 2021 г., изчислено през доставените количества и разликата между цената, по която дружеството продава на своите клиенти и действащите цени на европейските газови пазари.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonim

    6 0 Отговор
    Тогава духнете цената веднъж за винаги и почваме да се греем
  • 2 ЕВРО НЮЗ

    24 0 Отговор
    Доставките и газ не са застрашени...... Застрашен е портфейла ви. 😂😂😂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СЛАВА НА БКП- ФАТМАЦИТЕ, КАНАДЦИТЕ

    9 6 Отговор
    И ДРУГАРИТЕ ОТ ДС!
    ПРОДЪЛЖАВАТ..."ПРОМЯНАТА" ...
  • 7 Боби Баламата

    21 0 Отговор
    Как...3 пъти увеличение по 30% ,правят....... 6 % ...Инфлация?!?

    Коментиран от #9

  • 8 доцент задочник

    16 0 Отговор
    Разбира се, че не са застрашени.......при тия цени и на гръб ще го носят,само да има кой да го плаща!!!!!
  • 9 Пачката

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Боби Баламата":

    Трябва да си фатмак , Завършил (курс) в Харвард или да си "почтен" за да разбереш
    😂
  • 10 От Варна

    16 0 Отговор
    Доставките не са, цената е застрашена.
  • 11 Тракия

    12 0 Отговор
    Задайте си въпроса : Ако азерския газ наистина беше по изгоден от руския, за Турция рискува да си навлече американския гняв и ползва Южен ( сега Турски) поток ?
  • 12 Сандо

    23 0 Отговор
    От доста мъглявите им обяснения се досещаме,че искат газа,купуван от Газпром за 300 долара примерно,да го продават на българските потребители на евроцени - по 1500 долара например.Ако е така,тия изедници наистина са за Белене!
  • 13 Въпроcче

    8 0 Отговор
    А защо по договор е трябвало да се ползва гръцката връзка ?
    Това е неизгодно за България трасе. От него ще печели , още 20 години cамо един от американcките "инвеcтитори" в траcето . А прокарването му е изключително трудно - Под р.Марица и под язовир Студен кладенец !
  • 14 Абсолютен Холокост

    10 0 Отговор
    В България се провежда масова чистка- унищожаване на хора! Избиват масово хора които не отговарят на стандарта на МВР, ДАНС, МО и Прокуратурата! Казват му Геноцид!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТО, ЧЕ ИМА

    7 0 Отговор
    ИМА ГАЗ. ТО ИМА И ЧЕКМЕДЖЕТА ТА ВИ ЕВРА. НО СКОРО НЯМА ДА ИМА
    В БЪЛГАРИЯ КОЙ ДА ГО КУПУВА НА ТЕЗИ ЦЕНИ.
  • 17 11428

    13 0 Отговор
    Ей ненормалните, то и заплатите ни са в пъти под тези в ЕС, но вас така ви устройва да лъжете и мисирките да тиражират небивалиците ви! В момента тече такава огромна кражба която ще помним с години, пък после се чудите защо народа не ви вярва, то на крадци и лъжци вярва ли се?
  • 18 карамфила

    4 0 Отговор
    Добре че затвориха "Кореком",ако бяха почнали да продават газта с $ никой нямаше да може да си купи освен боико дебелия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    КЕВР мафията иска да фалира бизнеса да умори НАРОДА
  • 21 Мръсната ви търговия не е застрашена

    1 0 Отговор
    Застрашен е животът на нещастниците, които по принуда са ви още клиенти.Но и това един ден ще свърши. Не може тази кражба да продължава вечно. Вие никога няма да се опомните, защото парите са ви откъснали от реалния свят и те ще ви погубят.