Last news in Fakti

29 Декември, 2021 08:11 5 210 34

"Булгаргаз" сезира ДАНС

  • булгаргаз-
  • газ-
  • азербайджан-
  • данс-
  • договор

Единият вариант за доставка е през Турция

"Булгаргаз" сезира ДАНС - 1
Снимка: БГНЕС

Да, "Булгаргаз" сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла информация по клаузи от договора с азерския доставчик на газ. Това е недопустимо – да се вадят документи. Това би могло да доведе до последици за "Булгаргаз". Има превратни тълкувания и това може да доведе до напрежение. Подробно сме описали случая. Това обяви пред "Тази сутрин" директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов.
На въпрос на bTV кой изнася информация, отговорът беше по две линии – Българската газова асоциация и блогъри. Не знам къде може да е другаде договорът, най-вероятно КЕВР, добави Павлов.

Азербайджан може да има претенции към "Булгаргаз" и може да има влияние върху самия договор, предупреди Павлов. И посочи, че имало много остро писмо от Баку – в него засега не се говори за спиране на доставки, а Азербайджан да бъде информиран за всички стъпки, които "Булгаргаз" предприема, за да спре информационния теч и да бъдат наказани виновниците. Затова и ДАНС следва да установи как е изтекъл договорът, казва Павлов.

Попитан колко газ получаваме от Азербайджан, което е търговска тайна, Павлов не отговори, а само обясни как газът следва да минава през интерконектора с Гърция, който не е завършен. Не можем да приемаме газа и подлежим на санкции – започнаха разговори газът да бъде доставян по друг маршрут. Доставят се количества, които може да се позволи, каза Павлов и накрая посочи – малко над 1/3 от 1 млрд. куб. метра годишно. Това беше разкрито от председателя на КЕВР Иван Иванов в излъчено онлайн заседание на КЕВР, който беше далеч по-точен в числата – 35%.

"Булгаргаз" не се е отказвал от количества от азерския газ. Но те доставят толкова, колкото е възможно според инфраструктурата, повтори Павлов след няколко въпроса дали е подписал документ, с който се променят доставяните количества. И не можа да каже колко губи България от липсата на пълната доставка. Но подчерта отново – Азербайджан няма задължение да доставя през друг газопровод, освен през недовършения интерконектор с Гърция.

Единият вариант за доставка е през Турция, но там няма споразумение за междусистемна свързаност и затова се ползва маршрут през Гърция, според Павлов, уточнява actualno.com.

Павлов категорично отрече, че "Булгаргаз" тегли газ от хранилището в Чирен и ги продава на борсата. "Евентуално, ако има свободни количества, които не са взети от клиентите, ги продаваме на борсата", добави той, но с уточнение, че си има график за теглене и той трябва да се изпълни.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    104 3 Отговор
    Договори между държавни фирми които касаят джобовете на всички граждани не би трябвало да са търговска тайна иначе намирисва на поредна далавера на енергийната мафия.
  • 2 Красимир Петров

    90 0 Отговор
    Докато всичко в тази държава е тайно няма да се оправим.
  • 3 А бе

    74 1 Отговор
    изхвърляйте го този Николай Павлов!
  • 4 Въй

    50 2 Отговор
    "Булгаргаз" сезира ДАНС за "Северен поток" и за това,че Иван Иванов е още в КЕВР.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Ставри

    50 4 Отговор
    Народния съд ли трябва да върнем, някои се самозабравиха.
  • 7 ха ха

    31 0 Отговор
    що не вземат да изчисляват преноса в калории , щото на кубик и киловат се вижда колко се краде до последната цена за потребител , а може и в години скъсен живот на потребителите , така ще претендират за субсидии от евро съюза , или коефициент отстъпка на борсата

    Коментиран от #29

  • 8 Дзверцов

    48 0 Отговор
    Да бъде разследван и търговеца който купува на 100, а продава на 300. И покрай такива сделки монополиста се "защитава" с ДАНС!? Е, как така?
  • 9 сценария е ясен

    16 41 Отговор
    Болшевиките ще направят всичко възможно да ни скарат с азерите,.. да си останат монопол и да ни изнудват.

    Коментиран от #21

  • 10 Bshit

    45 0 Отговор
    Публични средства в държавна компания, пък било тайна как и колко се разходват, тоя сериозен ли е?????!!!????
  • 11 Българка

    44 1 Отговор
    Гледах интервюто. Статията е неточна и некоректна. Николай Павлов беше видимо изнервен от въпросите на водещата. Не отговаряше, отговаряше уклончиво. Но след неколкократно зададен по различен начи въпрос дали "Булгар газ" са теглили количества от газа от хранилището !ирен и дали той е изнасян на борсата, директорът потвърди на висок тон, че да. От Чирен през декември са теглили газ. И да, част от него е отивал на свободния пазар. Павлов не отговори дали има възможност по друго трасе сега в България да се доставя евтин азерски газ. Той беше гневен, дори арогантен. Явно на герберастките калинки се нарушава рахатлъка и спекулативните схеми

    Коментиран от #18, #33

  • 12 Хахаха

    11 3 Отговор
    ДАНС са заети с Поръчкови убийства и терор не ги занимавате.
  • 13 Четете внимателно

    8 20 Отговор
    Азербайджан протестира срещу информационния теч в "Булгаргаз".! Авно не знаят че у нас на всички нива има руски шпиони и управление.
  • 14 СЪД ЗА ВИНОВНИТЕ

    37 1 Отговор
    Как так договор за нещо което е за целия български народ и което народа ще плаща, ще бъде КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ. Вие луди ли сте? Хептен ни взехте за балъци!!!! Щом но рода плаща, значи трябва да знае защо и колко трябва да плаща. Кой е подписал този договор? Защо “журналиста” не пита това, ами задават глупави въпроси? Платени журналисти в държавата на 101 място в света на жирналистиката!!!!!
  • 15 PeepING Tom

    28 3 Отговор
    Тези каши явно бат Бойко ги е забъркал ! И какво му пука на него колко ще струва ток , газ , вода , щом спи до пълните си чекмеджета. Ние да му мислим ! А отговорност кога ще МУ търсим ?

    Коментиран от #32

  • 16 Доко

    25 0 Отговор
    Мен като потребител не ме интересуват схемите им. А като почтен данъкоплатец влизайки в магазина и плащайки битовите си сметки за ток, вода и телефон искам цената да е реципрочна на заплатата от 400евро , която получавам.

    Коментиран от #23

  • 17 това е положението

    9 9 Отговор
    Що не публикуват и договора с Газпром?Ами щото жужи е забранил!
  • 18 И аз сега го гледах

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Нагли, та нагли! Има от къде да се вкара по-евтиния газ, но нарочно не го вкарват. Тук намирисва много. ПИСНА МИ ОТ ТАКИВА КАТО ТОЯ И ТИ НАД НЕГО
  • 19 КАК ДЪРЖАВНО А ТЪРГОВСКА ТАЙНА?

    21 0 Отговор
    МАЙ САМО В БЪЛГАРИЯ НЯМА
    ИНФО ЗА ВСЕКИ ПОХАРЧЕН ЛЕВ
    ОТ ДЪРЖАВАТА !!!
  • 20 плевен

    18 0 Отговор
    Щом през декември точат от Чирен, нещата са тревожни. Но това, че изваденото от хранилището отива на свободния пазар, означава че напролет ще си хапем лактите. Чирен е единственият ни резерв, а те въртят спекула, без значение къде отива газа.

    Коментиран от #30

  • 21 МАФИЯТА ИМА ФИРМИ ..ГРОБ И ДПС

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "сценария е ясен":

    ТЕ КЪЛВАЧО КРАДАТ, ТЕ ОКРАДОХА
    БЪЛГАРИЯ!!!
  • 22 Гочо

    11 0 Отговор
    Винаги има първи път.Ако няма какво да криете,какъв ти е проблема...
  • 23 ТРОЛОВЕТЕ ТОЛКОВА ЛИ ПОЛУЧАВАТ?

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Доко":

    МНОГО ТЪНИЧКО ЗА ТРОЛ НА ГРОБ!!!
  • 24 pbdan

    33 0 Отговор
    Продъниха ни ушите на каква цена купувала Сърбия газ от Русия и колко изгодна била цената (270$/m3), а тук всичко е търговска тайна, банкова тайна, тайна, че се точи газ от Чирен и се изнася на скъпия свободен пазар, тайна кой изнася тока и на каква цена и за къде го изнася...Тайна майна.
  • 25 Перо

    18 3 Отговор
    Явно е нужна смяна.на мутренското ръководство на Булгаргаз което се крие зад тайната на задкулисието! Той и Балтов беше сезирал ДАНС за няколко протестиращи доктори “народни врагове”!
  • 26 Олга

    12 0 Отговор
    И през времето на соца препродавали не само газ, но и нефт, с което пълнили бюджета. Руснаците давали тази възможност. Но сега кой го признава?
  • 27 Продълж@в@ме подмян@т@

    15 1 Отговор
    Важно е Българския гражданин да го клатят със всички възможни ресурси, най скъп газ, най скъп ток, вода, най скъпа нафта, най скъпи продукти по магазините🤔
  • 28 4596пъ

    9 1 Отговор
    Новата власт как допуска това?
  • 29 pbdan

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    1 BTU е еквивалентна на 1055 джаула. Друга съпоставка е тази, че 1000 BTU топлинни единици са равни на 293 ватчаса енергия. Един МВтч е 3 413 000 BTU, а 1 000 000BTU = 0,293MWh. т.е. цена от 60$/1 000 000BTU = 205$/MWh = 2130$/1000m3. Нарочно използват различни мерни единици да не могат да сравняват хората(повечето). Еленергията в бита е в лв./кВтч или 0,20лв/кВтч = 200лв/МВтч
  • 30 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "плевен":

    Така крадат и от тока!
  • 31 дедя

    6 0 Отговор
    Стига с вашите тайни в затвора за тайни
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А бе мисирко

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    В момента управляват протежетата на Мунчо Фатмаков. Какви гербери те гонят?
  • 34 Дедо Пене

    1 1 Отговор
    АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ОБИЖДАТЕ ВАТНИЦИТЕ, ЩЕ ВИ ДАМ НА КОСТЯ-ШЕФ НА СГС ДА ВИ ПРИСЪДИ ЕДНИ 20г. СТРОГ ТЪМНИЧЕН, ЗА УРОНВАНЕ ПРЕСТИЖА НА БУЛГАРГАЗ И ГАЗПРОМ !!! РУСНАК, БЕЗ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО Е ШЕФ НА СГС. !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове