Отидете към основна версия

2 574 37

Пламен Шалъфов: Твърдо решени сме да удържим на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор

  • пламен шалъфов-
  • продължаваме промяната-
  • заплати-
  • протести-
  • бюджет

Това е основен принцип в новия бюджет, заяви народният представител от "Продължаваме промяната"

Снимка: БГНЕС

Заплатите в държавния сектор, включително и на служителите в МВР, няма да бъдат вдигани преди във ведомствата да бъдат извършени оптимизации и реални реформи.

Това заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Пламен Шалъфов, който е и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му управляващите са твърдо решени да удържат на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор в този момент. Ако през следващите месеци във ведомствата, включително и в МВР, бъдат започнати ефективни реформи, тогава може да се мисли за повишение на заплатите с актуализацията на бюджета в средата на годината.

"Ясно искам да кажа, че сега в Бюджет 2022 основен принцип е, че не се вдигат заплати в държавния сектор. От това не са засегнати само полицаите. От много страни получаваме критики, но правителството е твърдо решено да удържи на тази позиция. Повишение на заплати ще има едва след започване на реформи, намаляване на раздут щат, дигитализация и нужни преструктурирания." - каза Шалъфов.

По повод протеста на служителите на реда Пламен Шалъфов заяви, че няма спор, че парите в МВР не са достатъчно, но изтъкна, че бюджетът на МВР е от най-големите в държавата, а тази година той ще бъде увеличен с около 100 млн. лв. Добави, че проектът за Бюджет 2022 е изготвен бързо заради обстоятелствата и не е имало време сега да се залагат големи реформи в МВР. Изрази надежда, че това може да се случи с актуализацията през юни, откъдето да дойдат и повече средства за служителите на реда.

За музеите и галериите ще бъдат отделени допълнително 12 милиона лева, но те ще се разпределят на проектен принцип, каза още Пламен Шалъфов.

По думите му, въпреки намаляването на бюджета на правосъдната система у нас, секторът все пак ще получи с 2,4% повече пари от миналата година. Относно позицията на главния прокурор Иван Гешев срещу орязването на планираните средства, Пламен Шалръфов заяви, че миналата година не са били усвоени 8 млн. лева от бюджета на правосъдието и те са раздадени като бонуси. Освен това в България бюджетът на съдебната система е 0,7% от БВП срещу 0,3% средно за ЕС.

Ако все пак се окаже, че има критични проблеми с парите в съдебната власт, бюджетът може да се коригира с актуализацията през юни, изтъкна Шалъфов.

В "Говори сега" Пламен Шалъфов отговори на критиките на Кирил Ананиев от ГЕРБ, който вчера определи Бюджет 2022 като социален експеримент. Според депутата от "Продължаваме промяната" е налице противоречие в поведението на народните представители от ГЕРБ - хем казват, че бюджетът е раздут и има опасност да попаднем в дългова спирала, хем предлагат залагането на допълнителни разходи между двете четения."Или да ни кажат коя част от разходите да съкратим, или да признаят, че бюджетът е абсолютно балансиран и направен по правилата." - каза Шалъфов.

Той потвърди прогнозата на управляващите, че инфлацията ще удържи нива между 5% и 6% на годишна база като предупреди, че следващите месеци се очаква по-голямо повишение, последвано от спад в средата на годината.

По думите му, ако не се случи непредвидена ситуация като война в Украйна, например, повишението на пенсиите и доходите ще надмине инфлацията.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове