20 Февруари, 2022 21:22 2 573 37

Пламен Шалъфов: Твърдо решени сме да удържим на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор

  • пламен шалъфов-
  • продължаваме промяната-
  • заплати-
  • протести-
  • бюджет

Това е основен принцип в новия бюджет, заяви народният представител от "Продължаваме промяната"

Пламен Шалъфов: Твърдо решени сме да удържим на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор - 1
Снимка: БГНЕС

Заплатите в държавния сектор, включително и на служителите в МВР, няма да бъдат вдигани преди във ведомствата да бъдат извършени оптимизации и реални реформи.

Това заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Пламен Шалъфов, който е и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му управляващите са твърдо решени да удържат на натиска за вдигане на заплати в държавния сектор в този момент. Ако през следващите месеци във ведомствата, включително и в МВР, бъдат започнати ефективни реформи, тогава може да се мисли за повишение на заплатите с актуализацията на бюджета в средата на годината.

"Ясно искам да кажа, че сега в Бюджет 2022 основен принцип е, че не се вдигат заплати в държавния сектор. От това не са засегнати само полицаите. От много страни получаваме критики, но правителството е твърдо решено да удържи на тази позиция. Повишение на заплати ще има едва след започване на реформи, намаляване на раздут щат, дигитализация и нужни преструктурирания." - каза Шалъфов.

По повод протеста на служителите на реда Пламен Шалъфов заяви, че няма спор, че парите в МВР не са достатъчно, но изтъкна, че бюджетът на МВР е от най-големите в държавата, а тази година той ще бъде увеличен с около 100 млн. лв. Добави, че проектът за Бюджет 2022 е изготвен бързо заради обстоятелствата и не е имало време сега да се залагат големи реформи в МВР. Изрази надежда, че това може да се случи с актуализацията през юни, откъдето да дойдат и повече средства за служителите на реда.

За музеите и галериите ще бъдат отделени допълнително 12 милиона лева, но те ще се разпределят на проектен принцип, каза още Пламен Шалъфов.

По думите му, въпреки намаляването на бюджета на правосъдната система у нас, секторът все пак ще получи с 2,4% повече пари от миналата година. Относно позицията на главния прокурор Иван Гешев срещу орязването на планираните средства, Пламен Шалръфов заяви, че миналата година не са били усвоени 8 млн. лева от бюджета на правосъдието и те са раздадени като бонуси. Освен това в България бюджетът на съдебната система е 0,7% от БВП срещу 0,3% средно за ЕС.

Ако все пак се окаже, че има критични проблеми с парите в съдебната власт, бюджетът може да се коригира с актуализацията през юни, изтъкна Шалъфов.

В "Говори сега" Пламен Шалъфов отговори на критиките на Кирил Ананиев от ГЕРБ, който вчера определи Бюджет 2022 като социален експеримент. Според депутата от "Продължаваме промяната" е налице противоречие в поведението на народните представители от ГЕРБ - хем казват, че бюджетът е раздут и има опасност да попаднем в дългова спирала, хем предлагат залагането на допълнителни разходи между двете четения."Или да ни кажат коя част от разходите да съкратим, или да признаят, че бюджетът е абсолютно балансиран и направен по правилата." - каза Шалъфов.

Той потвърди прогнозата на управляващите, че инфлацията ще удържи нива между 5% и 6% на годишна база като предупреди, че следващите месеци се очаква по-голямо повишение, последвано от спад в средата на годината.

По думите му, ако не се случи непредвидена ситуация като война в Украйна, например, повишението на пенсиите и доходите ще надмине инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    56 22 Отговор
    Това е рекет на готованците, като не им харесва що не се махат?!?
  • 2 Киро простото-Курулация

    32 23 Отговор
    и Оставка!
  • 3 BOBO

    52 8 Отговор
    А С ПОДКУПНИТЕ ЧЕНГЕТА КАКВО ПРАВИМ
  • 4 Майна

    47 9 Отговор
    Полицаите са машата на ГЛОБАЛИСТИЧНИТЕ правителства, затова не ги подкрепям..КОГА НА ПРОТЕСТИТЕ СА СЕ ДЪРЖАЛИ КАТО СЛУЖИТЕЛИ И ПАЗИТЕЛИ НА ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ!!! МАЛКО ОТ ТЯХ СА ДОСТОЙНИ
  • 5 Балтазар

    24 7 Отговор
    Гледах го това ,, нещо,, по новинити .За малко да свърша
  • 6 да бе

    47 9 Отговор
    Напускайте де, отивайте в частния сектор!
  • 7 Ами

    19 9 Отговор
    разбира се ! Това е в интерес на България и на българския народ !
  • 8 Тома

    37 8 Отговор
    Пратете ги тези от протеста по селата да пазят старите хора.И да не се чешат по ... цял ден
  • 9 Перо

    25 8 Отговор
    Депутатът е много прав! Примата,шофьора на Мето Илиенски и “Гл.инспектор” на Столична община,ръчкат пожарникарите и тъпите полицаи,които нищо не работят и нямат никакви резултати с престъпността. Реформа и редуциране на надутия щат от назначени неотговарящи на критериите,кадрово необезпечени държавни служители! После ще се мисли за заплати,след реални резултати и не за всички!
  • 10 Бгг

    23 12 Отговор
    Инфлацията не могат да спрат и заплати няма да вдигат . То бъдещото вдигане на заплатите е изядено от инфлацията бе. Е тогава оставка бе некадърници харвардския.
  • 11 човек от народа

    26 7 Отговор
    никакво вдигане преди реформи ! толупите от мвр - некадърни и мързеливи хрантутници ! парите - според работата !
  • 12 Смех

    17 4 Отговор
    Опа полицайчетата от коя страна сте сега... Искате заплатки е господарите ви казаха, за кучето толкова хляб айде сега въртете опашки. И да ви видя във сряда ще идвате ли да пречите на народната любов към новия фашистки режим...
  • 13 а бе вдигнете в часния

    13 1 Отговор
    те държавните са наядени
  • 14 При ДПС малчахте

    8 3 Отговор
    ПАДНА ДПС ОТ ВЛАС И ВИ ПОРАДНАХА КРИЛА.
  • 15 Лошо

    12 1 Отговор
    Абе анъм коул за вашите заплати от къде намирате средства да си ги вдигане.НЕЩАСТНИЦИ ДОЛНИ
  • 16 мда

    18 1 Отговор
    Полицайчета, господарите ви няма да ви хвърлят повече хляб. Ако не ви харесва си търсете друг господар.
  • 17 no name no face no number

    8 10 Отговор
    Оставка на ПП
  • 18 ПЪРВО

    15 3 Отговор
    Да се прекатегоризират! Чиновници, инспекторчета с химикалки, квартални, даскали в Симеоново, шапкари зад бюра в министерството, областни дирекции и т.н. и т.н. все първа категория " труженици корумпета"! Нека отговорят по какво се различава труда на: 1. катаджията от даяджията 2.на инспекторите от пожарната от труда на инспектора от държавния технически надзор, 3.на даскала (професора с фуражка) от Симеоново с професорите, доцентите от цивилните университети със специалност национална сигурност и т.н. та едните са трета а наште хубавци с фуражки 1-ва! Ако продължават така май трябва масово разпускане, лустрация, прекатегоризация, конкерси и съзсаване на едно наистина борещо се с престъпността минестерство, а не както сега Министерство на всичките работи, увъртяно с организираната престъпност и държавтата чиновническа мафия като свински черва!!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Този

    11 0 Отговор
    Не е наред. 6% година инфлация. Смех.
  • 20 Лудница

    9 2 Отговор
    Монетарната система е морално остаряла, трябва да се мисли друг начин за възнаграждение за дадена работа, абсурд е тук да струва толкова на 5000 хиляди километра да струва 10 пъти повече всичко е едно и също, всичко е на планетата земя. А що се отнася до правителството да премахне 20% пенсионери в държавния и общински сектор, от там ще спести много, защото взимат пенсии, взимат стаж и взимат максималната заплата за заеманата длъжност и други двама стоят безработни с пръст в Г, з и 0 лева възнаграждение. Лицемери продължавате промяната на бат Бойко нищо по различно.
  • 21 Я гле

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "ПЪРВО":

    Па ти много си знаял бе ! Търчи при Кирчовцте , и им речи що да правят , че они са прости , и нищо не разбират !
  • 22 Ха така

    13 0 Отговор
    Сега оставете депутатчетата на народната любов. Защото за тях има пари а за народа няма.
  • 23 Българка

    11 1 Отговор
    Предстои голям сеир.Хак да ви е подмяната.
  • 24 Абе и ние чакахме реформа

    9 0 Отговор
    Ама не се съкратихте от 240 на 150, пък си вдигнахте заплатите. Защо? Значи за вас може без реформи по високи заплати, а за народа не може. Забравихте поговорката не ме слушай какво ти приказвам, а гледай какво правя. Щом сте толкова твърдо решени с новите си заплати да удържите напъна на народа да иска пари, за да се справи с инфлацията, тока и горивата, тогава ви казвам, че за мен приключихте. Довиждане, независимо дали сега, след 3 месеца или след 6, вие удържайте твърдо народа ама без мен, а като гледам и без много други като мен.
  • 25 няма лошо

    9 0 Отговор
    Но намалете и вашите заплати с по пет хиляди лева. Нали сте държавни служители.
  • 26 Да бе

    4 0 Отговор
    С тия директори дето ги слагате антики от дс/ герб/ бсп не чакаите реформа, ама и хората няма да ве търпят
  • 27 Станислав

    3 2 Отговор
    Рашков ръководи МВР от 10 месеца и реформи няма. Как ще се случат за 2 месеца. Пъшна простотия е с тези нови управляващи на които всеки който взема над 1000 лв. Заплата са му много
  • 28 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    6 1 Отговор
    50000!!! Толкова са полицаите и 99% са първа категория, всичките чиновници. От това следва 20 брутни заплати при пенсиониране, ранно пенсиониране, най-високите пенсии, двоен клас, двойна отпуска, двойно пари за дрехи и храна и т.н. Само чистачките са на трудови договори. И имат нахалството по два пъти в годината да искат увеличение на заплатите виждаме. Е, няма такива наглеци. Резултатите от "работата" им я виждаме всички.
  • 29 Подкрепям

    2 0 Отговор
    Браво г-н Шалъфов, увеличение на заплати в държавния сектор само след извършени реформи и оптимизация на структурите това пътя. В противен случай наливате пари в пробита кофа. Има много агенции, институти и ред други измислени държавни струкрури които се дублират а на места се повтарят по-няколко пъти, които пречат за нормалната работа на министерствата. Режи, оптимизирай, от къде накъде чиновник на бюро ще бъде първа категория труд?
  • 30 Gfооо

    3 0 Отговор
    Ами направете ги тези реформи. Служителите сами ли да започнат да ги правят.
  • 31 Жоро

    0 0 Отговор
    Бойко 3 г ядига само на държавните служители заплатите с 10 % и получи гласове само от тях няма как Трайно безработен с задължителна Здравна вноска да гласува за управкяващи
  • 32 Калъфов

    3 1 Отговор
    Калъфов, егати основния принцип да не компенсираш доходите при инфлация.
    Добрата новина в случая е, че това ще ви изхвърли по-бързо от властта и то завинаги.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 а в частния сектор какво

    1 0 Отговор
    народа там да умира
  • 35 hahaha

    1 0 Отговор
    а не ви беше срам вашите заплати да сиги повишите със стара дата....много сте загрижени за промяната
  • 36 пенсионер

    0 0 Отговор
    Твърдо сте решени работещи и пенсионери да ви покажат червен картон и да се разкарате от властта.
  • 37 полицай

    0 0 Отговор
    да беше станал полицай или пожарникар бе, за какво драпа за парламента и за незаслужено голяма заплата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове