Отидете към основна версия

3 181 48

Страната разполага със 704 скривалища и противорадиационни укрития

  • комисар николай николов-
  • укрития-
  • скривалища

Според главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", това е "значителен брой"

Снимка: БГНЕС

"България разполага със 704 колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, което е значителен брой", съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, цитиран от novini.bg.

"Ползваме повода от международната обстановка да проверим укритията, а не защото е постъпила информация, че ще ги ползваме", акцентира вътрешният министър Бойко Рашков и добави, че те дълги години не са били поддържани. Той уточни, че е нормално да се правят такива проверки, както е била извършена и проверка за наличностите от йодни таблетки, след което правителството е взело решение да отпусне средства за попълване на тези с изтекъл срок.

Николов обясни, че от всички укрития, скривалищата, които предоставят по-висока степен на защита, са 551. От общия брой 153 са за защита от радиационно замърсяване; 269 броя са собственост на МВР, а 287 са собственост на производствени обекти, останалите са държавни и друга собственост.

Скривалищата от първа категория в добро техническо състояние са 31 броя. От втора категория, в задоволително състояние, са 187, в лошо техническо състояние са 165 броя, а неизползваеми са 101 броя. Директорът на ГДПБЗН отбеляза, че като конструкция скривалищата са много добри, но оборудването на някои е повредено. Той допълни, че всички нови кооперации имат подземни паркинги, които могат да се използват също за укритие, както и паркингите на моловете и метрото в София.

По думите на Николов до началото на следващата седмица ще бъде създаден електронен регистър, на който всеки един гражданин да може да види къде е адресът на всяко укритие и най-близкото до него. Той съобщи още, че е изпратено писмо до областните управители и кметовете на общини, които да извършат контрол и преглед на укритията в техните райони, а също така да бъдат почистени.

Главен комисар Николов съобщи още, че до средата на годината гражданите ще могат през смартфоните си да получават съобщение за предстояща опасност, каква е тя и какво следва да направят. Той допълни, че съвсем скоро България ще разполага и с национален план за намаляване на риска от бедствия, в който ще са посочени отговорните структури и ведомства, както и задълженията им. Също скоро ще влезе в употреба система за мониторинг за опасностите като корита на реки, свлачища и други.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове